Artikel top billede

CIO i Grundfos: Sådan udnytter vi vores data til at tjene penge

Jens Hartmann har som CIO i Grundfos fokus på blandt andet internet of things, machine to machine og big data. Informationer kan blive til produkter, men det kræver, at organisationen er rustet til det, fortæller han.

Der er mere end én forklaring på, at CIO i Grundfos, Jens Hartmann, er blandt de fem nominerede til titlen Årets CIO i Danmark.

Dels står han i spidsen for en global it-organisation på omkring 600 medarbejdere, der har et klart fokus på værdiskabende aktiviteter, dels er Grundfos helt fremme med at anvende de nyeste it-trends.

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at Grundfos flytter 18.000-19.000 medarbejderes mail, kalender og samarbejdsværktøjer til en cloud-løsning i form af Office 365.

Samtidig indgår begreber som internet of things, big data, machine to machine, analytics og information as a product i it-strategien.

Derfor er data så interessant

Mens Grundfos allerede har styr på processer og teknologier inden for hovedområder som ERP og collaboration, er information as a product det nye indsatsområde i it-strategien.

"It er en større og større del af vores produkter, løsninger og services. Verden går imod flere og flere services, og i services er der informationer inkluderet," forklarer CIO Jens Hartmann.

"Der er sensorer i næsten alt efterhånden, og det giver en masse muligheder for at parre informationer og tilbyde nye interessante services."

De nævnte it-trends udspringer i virkeligheden langt hen ad vejen af den samme udvikling; at der kobles stadig flere maskiner til internettet.

"Der i dag er koblet fem gange så mange maskiner og devices til internettet som mennesker. Derfor skal vores produkter også kunne integrere med andre produkter. Sådan er situationen allerede i dag - det er ikke noget, vi kun skal forberede os på."

Sådan udnyttes data i Grundfos

Et eksempel fra Grundfos' verden er, at man kan styre, hvor meget tryk en pumpe i for eksempel en brøndboring leverer.

I stedet for at skulle pille ved selve pumpen, skal det kunne styres remote og eventuelt automatisk ved at koble den sammen med andre datakilder.

Jens Hartmann nævner, at Grundfos også arbejder med at monitorere vibrationerne i en pumpe, fordi vibrationerne kan signalere, om pumpen eksempelvis trænger til service eller er ved at bryde sammen.

Forretning og it integreres

At tænke it på den måde kræver, at it og forretningen fungerer i et tæt samspil, forklarer Jens Hartmann.

"Det er vores business development funktion, der er ansvarlig for at udvikle forretningsmuligheder og understøtte det med forretningsprocesser, der understøttes af it."

"It må ikke blive en teknologi-højborg, der sidder væk fra forretningen. Det skal være en fuldt ud integreret del af det procesarbejde eller løsningsrum, man diskuterer. Derfor vil vi se, at der kommer til at sidde flere og flere it-folk eller profiler med it-skills på de forskellige områder," siger han,

"Vi er langt i vores integration i forhold til procesoptimering og løsninger. I gamle dage handlede det meget om, at vi er it, og vi bestemmer båndbredden - det gør vi stadig, men i dag er det uinteressant."

"Udfordringen er, at vi stadig taler om samarbejde, hvilket jo er et udtryk for, at vi positionerer os i stedet for blot at forenes og udleve projekterne," forklarer Jens Hartmann.

CIO'en understreger, at de klassiske it-discipliner ikke forsvinder eller bliver mindre relevante.

"Det bliver måske endda endnu mere vigtig, at du har styr på det i eget hus, og at dine arkitekturer, dine datastrukturer, datadiscipliner og så videre er på plads. Hvis ikke du har det fundament, så kan du ikke det andet."

Nye teknologier tages i brug

Når man satser på at udnytte mulighederne med big data, machine to machine, analytics og internet of things, er man også nødt til at forholde sig til, at ikke alle data er lige strukturerede, og at ikke alle teknologier spiller lige godt sammen.

"Det er klart, at vi mest er i kontrol over vores egne data, og det er en af de udfordringer, der er ved at bevæge dig ind i det her rum; at det ikke er dig, der er i kontrol over alt."

"Men ved at du sørger for, at du selv er standardiseret og agil på åbne platforme og åbne definitioner, så kan du bedre integrere med den øvrige verden."

Jens Hartmann forklarer, at dataene i dag primært behandles i virksomhedens eget datacenter.

"Vi har vores eget datacenter, og vi kværner meget selv, men vi er også allerede et stykke hen ad vejen i forhold til at køre HANA ind (SAP-teknologi, red.) for at få noget mere power, og så er det klart, at vi også kigger på cloud."

"Det er ikke alle de her data, der er forretningskritiske ligesom ERP-data. Der ligger en it-opgave i at vurdere, hvad man skal have liggende ude, og hvad der ikke skal. Nu har vi lagt vores mail ud, fordi det er sikkert, men vi vil for eksempel ikke lægge vores ERP-data ud," siger Jens Hartmann om cloud-overvejelserne.

"ERP-systemerne og ERP-dataene er så væsentlige for vores grundlæggende processer - vores supply chain, vores salg og vores fakturerings- og økonomi-processer - at vi stadig ønsker at have change kapabiliteten internt. Vi ønsker at bevare agiliteten."

Ændrer it-tankegangen

Hvad er den største udfordring ved at anvende data på nye måder?

"Det er stadig meget at blive helt klar på, hvad det her handler om og dermed at få positioneret de her buzzwords rigtigt internt."

"Vi skal også forholde os til, at vi lige pludselig er involveret i informationer eller integrationer eller måske endda applikationer, som vi tilbyder til kunder. Det betyder, at vi skal være med til at understøtte en applikations- eller løsnings-lifecycle."

"Det dur ikke at køre noget ud til en hel masse kunder, hvis det så om tre måneder er en anden teknologi, det skal køre på. Vi skal sikre, at vi følger de forskellige device-opgraderinger, eller hvad trenden nu går imod."

"Internt kan vi bedre håndtere, hvis der er en fejl i vores SAP-system - men det her er altså nogle kunder, som vi har et ansvar for," lyder det fra Jens Hartmann fra Grundfos.

Læs også:

Årets CIO 2013: Her er Danmarks fem bedste CIO'er

CIO i Grundfos vælger Office 365 til 13.000 ansatte

Dansk top-CIO: Sådan får vi de bedste ud af it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere