Artikel top billede

Microsoft vinder kæmpeslag i zombie-krig

Et samarbejde mellem Microsoft, FBI og en række private selskaber har sat en stopper for næsten 1.500 botnet, der har svindlet for mere end to milliarder kroner.

Citadel er et byggesæt til malware, hvor it-kriminelle uden de store it-kundskaber kan leje eller oprette deres eget botnet.

Men nu har software-giganten Microsoft i samarbejde med FBI og en række sikkerhedsfirmaer sat en solid kæp i det hjul.

En succesfuld aktion mod Citadel har betydet lukning af 1.462 botnet, der hver især kan bestå af tusindvis af inficerede maskiner.

I dette tilfælde regner parterne med, at fem millioner maskiner er blevet inficererede.

Det er syvende gang, at Microsoft har slået til mod botnet-firmaer. Den mest kendte aktion var nok, da Zeus-nettet blev optrevlet og stoppet.

Zombie-krigen

De inficerede maskiner i et botnet, kaldet zombier, er afhængige af en eller flere centrale kommando-servere, der udsender instrukser.

Det kan være instruktioner om at udsende spam eller skadelig kode, der anvendes af kriminelle organisationer, som vil stjæle og videresælge informationer, eksempelvis bankdata eller andre personlige informationer.

Den mest effektive måde at stoppe et botnet på er ved at identificere og lukke de centrale servere, og det er netop, hvad Microsoft og Co har gjort.

Microsoft fortæller, at selskabet har regnet sig frem til, at Citadel-nettene har svindlet for cirka 2,5 milliarder kroner fra privatpersoner eller banker.

Efterforskningen fandt frem til flere amerikanske datacentre, hvor serverne var placerede. Herefter tog FBI over og ransagede datacentrene, der ikke selv var klar over, at stålet i deres centre blev misbrugt.

Det skriver Computerworlds norske søsterside.

På trods af lukningen af næsten 1.500 botnet er der stadig masser af tilbageværende botnets, men der er sat en tyk kæp i hjulet for en tid.

"Vi forventer ikke at stoppe for alle Citadel-baserede botnet i verden, men vi forventer, at denne aktion vil forstyrre Citadel betydeligt og biddrage til, at mange ofre slipper fri," skriver Microsofts chef for digital kriminalitet, Richard Domingues Boscovich, på sin blog.

Pres fra piratkopier af XP

Ifølge Reuters spredes Citadel-klienterne ofte via piratkopierede versioner af Windows XP, der har botnet-malwaren installeret på forhånd.

Reuters mener ligeledes at kunne spore folkene bag Citadel til Østeuropa, hvorfra de mange Zombier bliver styret.

Årsagen er blandt andet, at Citadel-programmet ikke angriber pc'er eller virksomheder i Ukraine og Rusland, sandsynligvis for ikke at løbe ind i problemer med de lokale myndigheder.

Citadel blev opdaget i 2012, og et botnet-byggesæt koster ifølge Microsoft omkring 10.000 kroner inklusiv support og adgang til et brugerforum.

Læs også:

Goddag: Må vi levere lidt malware-as-a-service?

Derfor er det så svært at fange malware-svindlere

Microsoft sender botnet-dræbende data ud i skyen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.