Artikel top billede

Dansk mand sigtet for at afsløre CPR-sårbarheder

Manden bag en dansk hjemmeside, der søger at udstille problematikkerne omkring CPR, er nu blevet sigtet.

"Jeg er nu officielt sigtet i sagen om #cprlotteriet. #dkpol #cpr #datatilsynet."

Sådan skriver Søren Louv-Jansen på sin Twitterprofil i dag.

Han er manden bag en dansk hjemmeside, der viser, hvor nemt det er at få fat på danskeres CPR-numre.

hjemmesiden kunne man tidligere spille CPR-lotteri med kendte politikere. Her fik man mulighed for at gætte på forskellige politikeres CPR-numre, og til sidst ville man få at vide, hvor mange rigtige, man havde ramt.

Søren Louv-Jansen viste sidste år blandt andet på TV2, hvordan han på under tre minutter kunne skaffe en hvilken som helst danskers CPR-nummer. Eneste information, han havde brug for, var personens navn, fødselsdato og køn.  

Datatilsynet på banen

Går du ind på hjemmesiden i dag, er det dog ikke muligt at spille lotteri med CPR-numre længere.

Således skriver han i stedet, at han har fået et påbud af Datatilsynet, der har tvunget ham til at lukke ned for politiker-quizzen. Og efter hans eget udsagn er han altså nu sigtet.

"Dette udelukker ikke, at de fortsat vil retsforfølge mig," står der på hjemmesiden.

Ingen onde hensigter

Formålet med at vise, hvor nemt det er at skaffe sig adgang til CPR-numre, har efter hans eget udsagn intet at gøre med at ville misbruge informationen. 

"Mit mål har hele tiden været at gøre opmærksom på, at CPR-numre grundlæggende er offentlige og ikke bør være adgangsgivende til følsom information," skriver han og fortsætter:

"Ved at lukke for dette website, gør de mig til synderen, og fjerner fokus fra det egentlige problem: at CPR-numre stadig er offentligt tilgængelige - ikke kun for 'hackere'."   

Udviklet på to dage

For over et år siden skrev Computerworld om to studerende fra IT-Universitet, hvoraf Søren Louv-Jansen var den ene, der på bare to dage udviklede et program, der på baggrund af fødselsdato og adresse kunne skaffe en persons CPR-nummer. 

Dengang fortalte de, at programmet udnytter, at en række danske teleselskaber benytter CPR-validering. De understregede endvidere, at de kun havde testet programmet på personer, der på forhånd havde givet lov.

Det kan du læse mere om her. 

Computerworld har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Søren Louv-Jansen for et telefoninterview. 

Læs også:

It-studerende afslører kæmpe CPR-sikkerhedshul

Sådan opdager du misbrug af dit CPR-nummer

Borger afslører kommune i sjusk med CPR-numre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Windows 11 lækket: Her er Microsofts kommende styresystem - se det her
Microsoft kommende styresystem tager form. En lækket version viser allerede nu store dele af, hvordan Windows 11 er i brug.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.