Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Statens It plaget af højt sygefravær: Derfor er de ansatte så ofte syge

De ansatte i Statens It har markant mere sygefravær end gennemsnittet i staten. Se hvor alvorligt problemet er. Og hvad det skyldes.

Hos Statens It ligger det gennemsnitlige sygefravær på 11,83 dage, hvilket er cirka 33 procent højere end det gennemsnitlige sygefravær i staten, der ifølge de seneste opgørelser fra Danmarks Statistik ligger på knap otte sygedage

Samtidig er Statens It med sine godt 250 medarbejdere en af de organisationer i staten, som har færrest medarbejdere uden sygedage.

19,3 procent af medarbejderne i Statens It gik således gennem 2012 uden én eneste fraværsdag, mens gennemsnittet for medarbejdere uden sygefravær i staten ligger på 36,6 procent

Et kendt problem

Computerworld har spurgt Statens It, hvordan kan det være, at virksomheden har en del mere fravær og mange syge blandt sine godt 250 medarbejdere end hovedparten af de statslige organisationer.

"Du spørger til et område, som vi alle i Statens It er meget optagede af, og der er stor opmærksomhed på årsagerne og på at løse udfordringen," forklarer teamleder Maria Mejnertsen fra Statens It's lokale HR-funktion.

Hun peger på, at organisationen har mange langtidssygemeldte - halvdelen af sygemeldte i maj 2013 var langtidssygemeldte - og at, der har været mange organisatoriske ændringer i virksomhedens levetid, hvilket igen kan påvirke sygefraværet hos den enkelte medarbejder.

"Der er en arbejdsrelateret årsag - du kan kalde det stress - der handler om at have indflydelse på sit arbejde og sin hverdag. Når der er mange forandringer, føles det som om, at man har mindre indflydelse," siger Maria Mejnertsen.

At Statens It efter flere år stadig kæmper med organisatoriske ændringer, der igen kan være en årsag til det relativt høje sygefravær, forklarer Maria Mejnertsen fra Statens It med, at virksomheden er en fusion af en stor gruppe medarbejdere fra mange forskellige steder i staten.

"Man kan så mene, at vi efter tre et halvt år burde have styr på den slags, men det har bare været en længere proces end forventet at samle folk fra mindre it-enheder i en stor organisation," siger hun.

Sådan skal sygefraværet nedbringes

Maria Mejnertsen forklarer også, at de forskellige ledelser i Statens It har haft fokus på at nedbringe det gennemsnitlige sygefravær til omkring 10 sygedage per medarbejder. 

Hun fortæller, at Statens It ikke har beregninger på, hvor meget organisationene kunne spare/være mere effektive, hvis der var færre fraværsdage. 

"Det er klart, at det er til fordel for alle - både medarbejdere og organisationen som helhed - at nedbringe sygefraværet," lyder det fra Maria Mejnert. 

Flere mellemledere i Statens It

Kampen mod det høje sygefravær er senest sket med indsættelsen af den nye direktør Michael Ørnø, der tiltrådte i august 2012

Det har blandt andet betydet interne organisationsændringer i december 2012 og senest i februar, hvor der er kommet flere mellemledere til.

Samtidig er der lavet mere entydige opgavesnitflader og mere klare processer, tydeligere arbejdsfordelinger mellem Statens It's forskellige afdelinger og mere entydige mål for de enkelte teams og dermed medarbejdere.

"Vi er en produktionsvirksomhed, hvor de forskellige teams er meget afhængige af hinanden, og der er det vigtigt med en afklaring af ansvaret for den enkelte medarbejder," lyder det fra Maria Mejnertsen.

Ved udgangen af maj ligger sygefraværet hos Statens It ifølge organisationens interne målinger i gennemsnit på 5,02 sygedage per medarbejder.

Det vil med en benhård fremskrivning frem til 31. december betyde, at Statens It i 2013 i gennemsnit har omkring 12 sygedage per medarbejder, hvilket vil være en lille stigning i forhold til de nuværende tal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere