I Sydkorea spiser de konkurrenterne: På besøg i Samsung-land

Samsung stormer frem og truer nu selv Apple. Vi tog til Sydkorea for at aflure dem hemmeligheden.

Prøv at spol tiden tilbage. Cirka 10-15 år.

Du gik på indkøbstur efter et fjernsyn eller måske blot en ekstern harddisk. Havde du dengang købt et Samsung-produkt uden at blinke? Næppe.

Samsung er på bemærkelsesværdig kort tid gået fra at være en underleverandør og producent af egne lavpris-produkter til at være førende i de mest lukrative kategorier som fladskærme og smarthones. Så da Samsung inviterede os på besøg, tog vi af sted. På jagt efter succesopskriften.

Den indeholder blandt andet flid, frygt og "pali-pali".

Velkommen til Samsu...jeg mener Sydkorea
Vi lander i Incheon Lufthavn. Jeg har hørt, at Samsung har så stor indflydelse på disse kanter, at man burde omdøbe Sydkorea til Samsung-land. Men den første tv-skærm, jeg møder i ankomsthallen, er end ikke en Samsung-fladskærm, men af mærket "Pavv". Jeg fnyser tavst og konstaterer på jantelovs-manér: "Nå, større er I alligevel ikke, kære Samsung".

Men jeg opdager senere, at Pavv blot er ét af Samsungs mange varemærker, og må overgive mig: Sydkorea er Samsung-land.

Samsung har eksisteret siden 30'erne, men begyndte første at lave elektronik i 60'erne. Konglomeratet af næsten 80 firmaer er landets største og sælger alt fra livsforsikringer til flydele - og driver desuden skibsværfter. Samsung har på flere områder banket de japanske konkurrenter - og har også slået Apple på sin hjemmebane, smartphones.

Jeg har 15 timers transporttid bag mig. Jetlag tvinger mine øjenlåg i. Men i bilen fra lufthavnen mod Seoul når jeg lige at skimte et par tv-skærme langs vejen. Jeg konstaterer, at der er baseball-kamp i aften: Samsung Lions mod LG Twins. Clash of the Titans.

Samsung på potten
Næste dag gennes vi rundt i hovedkvarteret, Samsung Digital City, hvor hovedparten af de 70.000 hjemligt ansatte arbejder. Her er store rammer. Der er rygeforbud, og nærmeste mulighed for at tænde en cigaret er to kilometer væk.

Her får man syn for Samsungs omfang. Der står "Samsung" på aircondition-anlægget. På kloakdækslerne. Ja selv toilet og pissoir er produceret af et Samsung-selskab.

"Hvis vi kan tjene penge på det, så laver vi det," siger en forbipasserende medarbejder med et nonchalant smil.

Den økonomiske styrke i det samlede konglomerat er uden tvivl en af årsagerne til Samsungs succes. Der er penge på kistebunden.

Tag for eksempel deres reklamebudget. Samsung brugte ifølge Adage.com 4,4 milliarder dollar på markedsføring på verdensplan i 2012. Fire gange mere end Apple.

Samsung har også kapret markedsandele med en nærmest ukuelig produktion af mange nye produkter. Hvor andre producenter har fokuseret på enkelte modeller, sender Samsung typisk hele kollektioner på gaden - billige og dyre modeller. De bliver ikke allesammen de store sællerter, men det store udvalg gør Samsung populært blandt forhandlerne, der så kan nøjes med at handle hos færre leverandører, fortalte en branche-kender mig, inden jeg fløj af sted.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Capture One-ansatte sat 20 procent ned i løn under coronakrisen: "Det var en frivillig ordning, men der var et stort pres på alle folk"
Interview: Capture Ones ledelse gik forrest og tog et lønfald på 30 procent i tre måneder under coronakrisen. De resterende medarbejdere accepterede en lønnedgang på 20 procent. Tre ansatte slap ekstraordinært for at blive trukket i løn. "Der var enkelte, som har haft så presset en privatøkonomi, at de i så fald måtte finde et andet arbejde, hvis de skulle gå ned i løn," siger topchef Peter Colsted.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Et kig på The Nordic 2020 Databerg Report
Cloud-teknologien har i sig selv ikke en lang historie, men dét den har ændret og udviklet på den relativt korte tid, er ganske imponerende. Med den udvikling er fulgt en forståelse for, hvad der kan opnås ved at etablere et cloud miljø, og specielt inden for de sidste 5 år er det gået rigtig stærkt. Der er ikke længere tale om en simpel data storage mekanisme, men et helt unikt forretningsredskab. En undersøgelse foretaget i 2015 og 2020 af Veritas og Vanson Bourne viser dog, at adoptionen af cloud i de nordiske lande, ikke er kommet så langt, som forventet for 5 år siden. Men markedsperspektivet omkring værdierne ved cloud services er modnet og de nuværende forventninger er mere realistiske. Men hvad er perspektiverne egentlig? Det kan du blive klogere på i dette whitepaper.