Artikel top billede

5 bud: Det skal Microsoft gøre med Windows RT

Windows RT er en dyr mavepuster for Microsoft. Meget dyr. Ikke mindst fordi styresystemet ikke rigtigt har en eksistensberettigelse. Men det behøver ikke at ende sådan. For vi har 5 gode råd til Microsoft klar her.

Problemet med Windows RT

Windows RT-systemet er en af Microsofts dyreste fejltagelser siden Windows Vista.

Og fra at være svaret til de kritikere, som efter iPad's succes spurgte, hvor Microsofts lette, batterieffektive og touch-baserede løsning var, er det i stedet blevet en sten om halsen.

Og ikke bare Microsoft har følt smerten. Gamle samarbejdspartnere som Asus og Samsung sendte et par modeller med Windows RT på gaden, for derefter at løbe (fattigere) bort.

Det skulle ellers have været så godt. Det første Windows i mands minde, som kunne køre på andet end x86-processorer. Og et Windows, som via de billige ARM-processorer kunne være med til at sikre, at Windows også i fremtiden er de-facto standarden for brugerflader.

På samme måde som Microsoft og Intels samarbejde ledte til Windows og Offices globale og profitable dominans i næsten 20 år.

En businessvenlig tablet 
Men Windows RT, som næsten på en prik ligner Windows 8, er bare aldrig rigtigt kommet op i fart. For hvor Windows i sin tid fik sin dominans gennem de uendelige mængder af programmer og villige programmører dedikeret til platformen, så er Windows RT uløseligt knyttet til Windows' apps store. Og her er udbuddet temmelig begrænset.

Dermed har Windows RT fået et måske ufortjent ry som en dødfødt idé, på trods af at RT nok er det mest business- og produktivitetsvenlige tablet-system på markedet. Bortset fra Windows 8.

Indtil videre er regningen for RT-eventyret på 900 millioner dollar eller lidt over 5 milliarder kroner i usolgte og rabatterede RT-maskiner, og tager man udviklingsomkostningerne med, er beløbet sikkert væsentligt højere.

Dermed kan Microsoft ikke bare ignorere Windows RT. Noget må gøres, men hvad? Vi har samlet 5 bud på Microsofts udfordringer.

1. Medlidenhedsdrab

Det er aldrig rart at se nogen lide. Heller ikke styresystemer.

Så måske er det, som skal til, ganske enkelt at Microsoft trækker stikket, slukker på kontakten eller måske bare drøner en boltpistol gennem harddisken.

Så føler RT ikke smerte mere, og vi kan alle komme videre med vores liv.

I stedet kan Microsoft så koncentrere sig om Office-pakken og Server-divisionen, som begge skovler penge ind i et tempo, som ville få Joakim von Ands pengetank til at sprække.

Samtidig skal man huske, at RT blev udviklet, fordi Microsoft ville have en batterieffektiv løsning, som kunne køre Windows-brugerfladen.

For 4-5 år siden var det kun ARM-processorer, som så ud til at kunne levere det, men med de nye Atom-processorer er der nu et batterimæssigt fornuftigt X86-baseret alternativ, så du ikke skal sige farvel til dine kendte programmer.

Så Microsoft: Sig farvel og husk at I altid vil have minderne.

2. Forær (næsten) Windows RT væk

Windows XP var egentlig på vej ud, men så kom de små netbooks.

Først som Asus Eee med Linux, og derefter i millionvis med Windows XP.

Det var ikke en tilfældighed. Microsoft så faren, bankede efter sigende licensomkostningerne på det udtjente Windows XP helt i bund og fik sammenkædet de populære Atom-baserede netbooks med det ikke særligt hardware-krævende Windows XP.

Situationen i dag er næsten den sammen: Salget af Windows RT er i bund, men hardwaren - tablets - som systemet er skabt til at drive er populære. Så løsningen er at konkurrere - på prisen.

Så Microsoft: Smid prisen på licensen helt i bund - eller forær Windows RT væk - og lad hvem som helst lave ARM-maskiner med Windows-brugerfladen. Pengene kan I tjene på app-storen eller tilknyttede Microsoft-tjenesterne som Skype - det er værd at prøve, det er jo ikke fordi Windows RT tjener penge nu?

3. Tvangsægteskab: RT og Windows Phone

Der er fortsat Windows 7, der er Windows 8, og Windows RT og så er der Windows Phone. Ikke så underligt at man kan blive lidt forvirret over de meget forskellige Windows-brands, der findes pt.

Men tættest er Windows RT og Windows Phone: Begge er målrettet mobile enheder med fokus på batterilevetid og mobile processorer.

Enkelthed er det nye sort, og hvor går grænsen egentlig i dag mellem tablet og mobiltelefon? Specielt når mobilerne sniger sig op på både 5 og 6 tommer skærme, og tablets kravler ned på 7 tommer.

Så fokuser kræfterne, Microsoft, og slå de to systemer sammen.

Det gør det nemmere for udviklerne, minimerer forvirringen og sætter fokus på mobile enheder - og lad Atom-processorer med fuld Windows 8 trække resten. Så får folk også muligheden for at installere de programmer, de forventer fra en bærbar-lignende enhed.

4. Overbevis os med ny og overraskende hardware

Hvem siger, at Windows RT behøver at være koblet sammen med en tablet, sådan som det er sket med Surface RT? Eller ligne en netbook eller en lille bærbar for den sags skyld?

Da styresystemet kan køre på mobile processorer, er det muligt at se Windows RT i helt nye og anderledes indpakninger. Måske i wearable gadgets. Tænk ud af boksen og overrask.

Og mens den nye brugerflade med store fliser ikke er specielt elsket af Windows 7-brugere, så fungerer det overraskende godt i Xbox 360-menuen. Og klasser bedre end de smart-systemer, som i dag plager moderne fjernsyn.

Google arbejder på sine briller, Samsung og Apple på ure, men måske er der plads til, at Microsoft kan finde på et produkt, der udnytter Windows RT's styrker.

5. Fortsæt som I plejer

I sidste ende kan Microsoft jo bare vælge at bide sig fast i bordkanten. Uanset hvad sure Windows 8-brugere gerne vil tro, så er pengetanken i Redmond helt fyldt op.

Så topchefen Steve Ballmer, og hans kommende afløser, kan i princippet bare læne sig tilbage og vente. Også selvom det er temmelig usikkert, om Windows RT spontant vil opleve medvind på cykelstien. Snarere strid modvind.

De sidste par måneder har dog vist, at Microsoft bevæger sig på området. For først blev Windows RT tabletten sat på tilbud, og nu er tilbuddet permanent. Strategien ser derfor ud til at kunne opsummeres som: Ned med prisen, op med antallet af apps.

Spørgsmålet er så, om under en håndfuld forskellige enheder til lave priser kan retfærdiggøre, at Microsoft fortsætter med at udvikle og understøtte Windows RT. Det virker ikke sandsynligt. Så hellere vælge en af vores, i al ubeskedenhed, gode forslag. De er gratis, i modsætning til et styresystem uden megen fremtid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.