Artikel top billede

Sådan undgår du totalt kaos når nedbruddet rammer

ComputerViews: Det er sikkert, som amen i kirken, at du en dag vil blive ramt af et nedbrud. Se her, hvordan du kan undgå, at tingene går helt amok, når det sker.

ComputerViews: It-systemerne bliver hele tiden større og mere komplekse.

I sagens natur betyder det stigende risiko for, at ting kan gå galt. Samt at omfanget af de mulige konsekvenser vokser.

Der findes ikke mange it-chefer, der ikke har stået midt i et nedbrud og mærket irritationen stige over hardware memory failure in back-end server eller lignende.

Lad os tage et kig på nogle af de ting, som vi ved kan være med til at gøre pinen mindre, når først ulykken sker.

Planlæg og test - for uheldet vil ske

I enhver drift af ethvert system opstår der situationer, hvor tingene går galt:

Listen over ting, der kan (og vil) gå galt er ganske lang: Bugs, hackere, strøm, implementeringer, menneskelige fejl, opdateringer, servere brænder sammen, ledninger, slitage og mange flere ting.

Det vigtigste punkt er, at du forstår, præcist hvordan et nedbrud rammer din organisation. Og dernæst formulerer, hvad der så skal ske.

Ingen organisationer er ens, og derfor vil en katastrofe-plan altid være en unik størrelse, der er formuleret og tilpasset netop din organisation og netop dens opbygning og prioriteringer.

Få på forhånd styr på, hvor meget en akut-flytning af de mest vitale funktioner koster.

Hvor meget koster en backup-løsning? Kan cloud computing-tjenester som Amazon Web Services eller Windows Azure være til nogen nytte som akut-løsninger, hvis (når) uheldet sker?

Og hvem af medarbejderne skal egentlig sørge for hvad, når det sker?

Og når du er nået i mål med disse overvejelser: Test hele baduljen af. Lad det hele crashe stykke for stykke, så du får kørt brandalarmen og testet din plan.

Det kan endda være en god idé at indføre jævnlige prøve-nedbrud, hvor alle medarbejdere og alle nød-funktionerne bliver afprøvet.

Det her er bare en rigtig skidt ide

Adskil kommunikation og service-platform

Betragter vi et it-setup ud fra et business continuity-perspektiv, er det ikke en god idé at køre telefoner, email, instant messaging og andre typer kommunikations-løsninger på det datacenter, som du jo lige har investeret store summer i.

Det nye datacenter er ganske vist rasende hurtigt og strømlinet, og aldrig har kommunikations-løsningerne kørt så hurtigt og på et system med så stor kapacitet.

Men alligevel er det en skidt idé. Grunden er vel indlysende: Når systemet går ned, kan du ikke kommunikere.

Og det komplicerer arbejdet med at finde en løsning en del, ligesom du ikke kan få besked ud til kunder, samarbejdspartnere og andre vigtige stakeholdere i en fart.

De sidder bare og venter, mens de bliver vredere og vredere, fordi de ikke kan komme i kontakt med virksomheden. Det betyder, at du reelt kan risikere at miste dem som kunder eller partnere.

Løsningen ligger selvfølgelig lige for: Lad være med at køre dine kommunikations-løsninger på samme platform som dine service-løsninger.

Glem ikke at kommunikere

It-chefens naturlige reaktion på et nedbrud er at lægge alle tilgængelige ressourcer i opgaven med at få løst problemet hurtigst muligt.

Det er en ganske naturlig reaktion. Men dog den forkerte.

For der er mange interessenter i et nedbrud, som ikke forstår, hvad der foregår, og som har brug for at blive informeret. Ellers begynder de bare at ringe og forstyrre dig med de samme spørgsmål igen og igen, hvilket jo fjerner fokus fra den centrale opgave: At få løst nedbruddet og få bakset det ramte system på benene igen.

Interessenterne kan variere, alt efter hvilket systemer der er blevet ramt, men de kan tælle kunder, leverandører, medarbejdere, ejere, chefer og partnere.

Husk derfor på at få indarbejdet en kommunikationsplan i din katastrofeplan.

De to vigtigste ting at få afsted: 1) Noget er sket. 2) Vi arbejder på sagen.

Dernæst kan du følge op med løbende dessiner om løsningsarbejdets status.

Hurtig og effektiv kommunikation giver bedre plads til at få løst problemet. Og det bør have høj prioritet - kun overgået af selve løsningsarbejdet.

Hvornår har du sidst gjort det her?

Hvornår har du senest testet dine backup-systemer?

Du har sikkert allerede et backup-system i funktion, som jævnligt bliver opdateret, men hvornår har du senest for alvor haft systemet i drift?

Det er værd at tænke på, at backup-systemet kun for alvor har nogen værdi i situationer, hvor de rigtigt får tæsk - altså når hovedsystemet af en eller anden grund crasher, og backup-systemet skal indsættes.

Derfor er det vigtigt, at du ved, at de kan holde til presset. Og det kræver, at du jævnligt tester dem under forhold, der ligner de forhold, som et nedbrud vil give.

For det meste er backup-systemerne mindre end hoved-systemerne, der skal afvikle store loads hver eneste dag. Det er jo bare backup-systemer.

De mindre specifikationer gør det imidlertid bare endnu mere nødvendigt, at du ved, at backup-systemerne kan holde til presset, den dag hvor du virkelig har brug for dem.

Har du flere gode råd til at minimere konsekvenserne af et nedbrud? Del dem med os andre herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.