Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Mogens Nørgaard: Det ville jeg ønske mig til jul

Jeg er ikke specielt vild med jul. Men gaverne er jo gode nok. Så på min it-ønskeliste står blandt andet en supportordning, hvor man for en krone om dagen kan spørge om alt muligt, der har med dimser at gøre.

Klumme: Selv om julen ikke lige er min varmeste kop myntete, kan man vel godt holde ud at få gaver, og den sjove, bundne opgave fra Computerworld-redaktionen lød på at beskrive fem EDB-agtige ting jeg ville ønske mig til jul, HVIS de fandtes, og HVIS det var muligt at få dem.

BLUF (Bottom Line Up Front): Jeg ønsker mig GG, SWAC, CE100PS, CCWM og UKUM-CT.

1

Google Glass. Jeg synes idéen er fantastisk og glæder mig til, at GG fås som a) almindelige briller a la dem, jeg allerede bærer, og b) som kontaktlinser for dem, der kan lide dét.

Tænk, at kunne tage billeder og video uden videre, finde vej, få oplysninger om alt muligt i nærmiljøet. Følge med på Twitter, Facebook og FourSquare. Modtage mail og SMS hele tiden. Med andre ord: At kunne få den fulde oplevelse af Den Globale Landsby over hele verden hele tiden - wauw.

"Det må hjertens gerne være på jysk"

2
Årsabonnement til en service, der kunne kaldes SWAC: StayWarmAndConnected, hvor teenagere (de mest rå og skånselsløse søgerobotter, nettet endnu har set) holder øje med billige og gode rejsemål, flybilletter, hoteller med Wi-Fi, lejebiler og så videre, og så sørger for, at man kan tilbringe en uge i London i en lejlighed via AirBNB til næsten gratis kroner per nat (med Wi-Fi), dernæst fire uger i Alanya med All Inclusive på femstjernet hotel for 12.000 kroner (med Wi-Fi) og så måske et par dage i Berlin til 450 kroner, inklusive returflyver ...

De tre eksempler er i øvrigt taget fra den virkelige verden her for nylig ...

Så kunne man vælge de storbyer, hvor man har venner eller har lyst til at være, samtidig med at man kan arbejde uhindret (husk, at der også kan være Wi-Fi i flyveren).

Hver gang, en af de nye jetsettere siger ja tak til et af disse tilbud, får teenageren 500 kroner - så jo bedre de bliver til at forstå vore ønsker og behov og muligheder, jo mere tjener de til lommepenge.

3

En supportordning for en krone om dagen, hvor man kan spørge om alt muligt vedrørende sit Sonos-anlæg, sin Mac, sin iPhone og alt vedrørende opsætningen og samspillet mellem disse dimser.

Hvor man kan bruge SMS og mail med billeder og video til at dokumentere sit latterlige og irriterende problem, og hvor man også kan få en Skypesamtale, når man har brug for dét.

Det må hjertens gerne være på jysk eller engelsk med dialekt for min skyld, og som oftest også gerne asynkront med betydelige svartider, bare denne CE100PS (Consumer Electronics 100% Personal Support) fritager mig for at skulle rode rundt med det selv, søge som en gal på Google, eller fedte mig til vennetjenester.

Penge til verdens mest geniale transportsystem

4

Reboot eller bare bortsprængning af de store, offentlige systemer, der ved en fejl blev designet fra starten som decentrale i dette mikroland.

Så kunne man for eksempel - det ER bare et helt tilfældigt eksempel! No, really! - designe NyEPJ efter mit CCWM-princip (Centralt, Cloud, Web, Mobilt). 

Vi kunne samtidig bede sygeplejerskerne om at droppe deres forbandede og fjollede parallelunivers Cardex, som er en journal, de fleste patienter aldrig hører om, og som fører sit eget liv i glasburet uden om lægernes journal.

Husk altid at bede om journalindsigt fra begge journalsystemer, hvis du virkelig vil forstå, hvorfor du ikke bliver hørt eller hele tiden får forkert medicin.

Cardex vil typisk indeholde touchy-feely-halløj om, at du er superstresset, fordi du arbejder med EDB, og derfor fejler noget psyko-agtigt trods din inficerede klumpfod og dobbeltsidede lungebetændelse.

"Andre gange forsøger jeg at se for mig, hvordan telefonen ville se ud i dag, hvis den var blevet designet og søsat af de ni regioner i tæt samarbejde med KMD og PET"

5
42 millioner kroner (jeg tror også, jeg kan nøjes med 4.2) fra Den Højeste Teknologis Fond (en fond er noget, Brødrene Price laver i god tid i forvejen, for dem, der ikke ved det), så jeg og mine kan udvikle systemet, der kombinerer to åbenlyse kendsgerninger i vores samfund: Hver dag kører mange biler rundt i landet uden andet i dem end chaufføren, og hver dag skal der transporteres mange pakker og breve rundt omkring.
 
Hvis man kunne tjene en lille smule ved at tage ting og sager med, når man alligevel skulle køre et sted hen, og vi samtidig kunne spare en masse lastbiler på vejene - så ville min våde drøm om UKUM-CT (Ultimativt, Kaotisk, Universelt, Miljøvenligt, CO2-reducerende Transportsystem) hurtigt kunne blive til noget.

Så ville man endelig kunne købe en brugt radiator med ornamentering i Thy og få den transporteret til 2760 Målløs uden at skulle betale det dobbelte af radiatorens pris i transport. Ja, eller befrugtede vagtelæg i Hørning.

Det er en MEGAkraftig trend i disse år at deles om ting og sager - AirBNB, GoMore, delebiler, og så videre - og mit umiddelbare skøn fra mine gutter og gudinder lyder på, at app'en og backend'en ville kunne kodes på 420 timer (faktisk lidt mindre, og det er endda, efter at vi har ganget med med reality-faktoren Pi).

Dertil kommer 42 millioner timer til at få Skat, Arbejdstilsynet, fagforeningerne og venstrefløjen med på noget, der er åbenlyst godt for miljøet og giver mening på flere planer. 

/Strøtanke begynder: Indimellem prøver jeg at forestille mig, hvad der ville ske, hvis følgende ting blev opfundet i dag i USA og forsøgt introduceret i Danmark via nogle progressive iværksættere: Ilden, varmt vand i hanen og bruseren, kniven, kaffen, gasovnen, bilen, asfalten, motorsaven, hæksaksen ... Andre gange forsøger jeg at se for mig, hvordan telefonen ville se ud i dag, hvis den var blevet designet og søsat af de ni regioner i tæt samarbejde med KMD og PET. /Strøtanke slutter.

Version 2 (!) af UKUM-CT skal være et framework, der kan lave apps til deling af hvad som helst mellem borgere, offentlige myndigheder, foreninger og private bikse - for eksempel haveredskaber, trailere, klapstole, bagemaskiner, isterningsmaskiner, drivhuse, cykler og ægtefæller. Alt sammen open source.

6

En ekstra oplader til min iPhone 5.

Hvad ønsker du dig?

Venlig hilsen
Mogens

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Fair & Square.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere