Artikel top billede

Holdes udenfor: Firmaer køber massivt ind af it uden om CIO'en

It-cheferne har mistet kontrollen over virksomhedens it-investeringer, som ofte bliver foretaget uden om it-chefen. Se her, hvordan du bør håndtere problemet.

It-cheferne har mistet overblikket over virksomhedens it-forbrug og aner ofte ikke, hvad firmaets it-penge bliver anvendt til.

Det betyder, at mange virksomheder i meget stort omfang undervurderer de beløb, der egentlig anvendes på it.

Årsagen: Mange ledere omgår it-cheferne og it-afdelingen, når der sættes gang i nye projekter.

Sådan lyder det i en undersøgelse udarbejdet af analysehuset CEB med deltagelse af 165 organisationer, der tilsammen indkøber it for en meget stort milliardbeløb.

Massive 'skygge-investeringer'

Ifølge undersøgelsen anslår CIO'erne, at det såkaldte 'skygge-investeringer' i it rundt omkring i organisationerne er så store, at virksomheden egentlig køber helt op til 40 procent mere it, end det officielle it-budget egentlig siger.

Det skyldes, at mange afdelingsledere og divisionschefer ofte er meget ivrige efter at teste forskellige nye teknologier ud for dem selv for at se, om de kan øge produktiviteten i lige præcis deres afdeling.

Det kan være cloud-tjenester, CRM-appklikationer, delings-services, nye iPads og lignende.

Ifølge CEB er den eneste løsning, at it-afdelingerne for alvor begynder at bestræbe sig på at hjælpe disse afdelinger efter afdelingernes egne ønsker.

"It-afdelingerne er nødt til at kigge på måder, hvorpå de kan understøtte disse forretnings-drevne tiltag og levere den fleksibilitet, som de ansatte og deres chefer har brug for," hedder det i rapporten.

Ifølge undersøgelsen er det især HR-afdelingen, drift-afdelingen og økonomi-afdelingen, der er tilbøjelige til for egne budgetter at investere i ny teknologi.

Seks til ni procent af de overordnede HR-budgetter er eksempelvis afsat til it som eksempelvis cloud-baserede HR- og analyseværktøjer.

Sådan bør du løse problemet

CEB peger på, at skygge-it i flere år er blevet betragtet som en trussel og noget, som virksomheden skal have stoppet.

Men sådan er det slet ikke, hedder det.

"Skygge-it er tværtimod ofte et tegn på en sund innovation og repræsenterer en værdifuld mulighed for it-afdelingen til at arbejde tættere sammen med forretnings-afdelingerne om at udvikle nye muligheder," siger CEB-direktør, Andrew Horne, til Computerworlds britiske nyhedstjeneste.

Ifølge ham gælder det for it-afdelingen om at finde den rette balance.

Det er nemlig skadeligt, både hvis it-afdelingen forsøger at komme helt i kontrol og hvis den helt helt ignorerer udviklingen.

I stedet bør it-afdelingen bestræbe sig på at hjælpe forretningen med at blive mere fleksibel, ligesom it-afdelingen ofte er i stand til at identificere muligheder for at reducere omkostninger, hedder det.

Læs også:

Forretningen hapser dit it-budget: Derfor er det helt fint

Læg mærke til manden med denne titel: CDO'en kommer

Fra dyr og tung til trimmet og slank: Her er erfaringerne fra de allerbedste it-afdelinger

Vi går amok med software-indkøb: Her er forklaringen

Derfor regner du helt forkert på dine it-investeringer

Ingen særlige besparelser i cloud: Her hopper kæden af
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.