Artikel top billede

Foto: Lars Sundström. (Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Sådan vil Huawei pifte mobilmasterne op i din by

Der kommer givetvis snart til at ske en forskønnelse af din bys TDC-mobilmaster. Indtil videre lyder planerne dog en anelse bizarre.

2013 blev året, da produktionen af 3G-telefoner for første gang nogensinde overgik antallet af GSM-telefoner, og 4G/LTE-netværkene blev videreudbygget i mere end 100 lande overalt på kloden.

Det fortæller vicepræsident og marketing-chef for den trådløse forretning hos telekommunikationsselskabet Huauwei, Bob Cai, som Computerworld har mødt i selskabets hovedkvarter i den fremadstormende sydkinesiske by Shenzhen.

Og selvom selskabet i 2009 opfandt standarden for SingleRAN - som er en sammensmeltning af 2G, 3G og 4G på ét netværk - skyder der givetvis flere mobilantenner op overalt på kloden i de kommende år i takt med, at flere folk får smartphones og tungere mobiltjenester mellem hænderne.

Øh, en bog?

For at gemme det knap så kønne mobiludstyr væk barsler Huawei med forklædninger af mobilmasterne i sit active antena system, der er et koncept til at reducere plads, og dermed investeringer og ikke mindst tab i netværksbasestationernes kabler.

Det vil givetvis betyde forskønnelser på især TDC-mobilmaster, som Huawei i de næste år skal kravle rundt i og smukkesere.

"I vil se nye ting på Mobile World Conference-konferencen i Barcelona i 2014, hvor vi samler basestationer og antenner på en helt ny måde, så vi eksempelvis vil vise basestationer med form som en bog," fortæller Bob Cai, som dog med det samme bider sig i tungen.

"Hov, der kom jeg vist til at sige for meget," lukker Bob Cai forklaringen om de kommende maste-forskønnelser af med, uden at han kommer nærmere ind på det lettere mystiske budskab om, at bøger på byens tage vil virke mere naturligt, end de noget sterilt udseende mobilmaster gør i dag.

Har forsøgt sig med en flagstang

Tidligere har de store teleselskaber i Danmark alle forsøgt sig med mere eller mindre kreative forklædninger, som du kan se udenlandske eksempler på her.

Blandt andet har de danske teleselskaber forsøgt at forklæde mobiludstyret med flagstænger og i kirketårne, men selskaberne har i de fleste tilfælde givet op med maste-sminkningen, fordi det forringede basestationernes performance.

Der bliver der derimod næppe tale om i Huaweis active antena unit-koncept, som har netop det lige præcis stik modsatte formål; at forbedre kapaciteten uden at skulle hamre et hav af mindre mobilceller - eller bøger for den sags skyld - op i alle byens gadelamper.

I 2016 er der et overtal af 4G-telefoner

Tungebåndet hos Bob Cai glider en del nemmere på den ellers velformulerede promotionboss, når talen falder på fremtidens mobilnetværk og de hastigheder, som du og jeg kan forvente inden for ganske få år.

"Jeg vil skyde på, at der i 2016 er flere LTE-parate telefoner end nogen andre smartphones. Og hvis du som televirksomhed ikke kan følge med udviklingen fra 2G til 3G til 4G og så videre, så er du færdig," siger han.

Han forklarer samtidig, at selv om især den ældre af jordens befolkning vil hænge fast i GSM-teknologien (2G) 'en del år endnu' til tale uden højhastighedsnet, så vil LTE-udviklingen gå stærkere end de 15 år, det tog at få 3G-telefonerne i overtal, siden de første 3G-netværk dukkede op fra japanske DoCoMo i slutningen af 1990'erne.

Med en overvægt af 4G-telefoner i 2016 svarer det mere præcist til syv år, siden Huawei selv stod bag verdenspremieren på LTE-udrulning i samarbejde med TeliaSonera i Oslo i 2009

Hent en HD-film på ét sekund

Ude i horisonten venter den endnu ret eksotiske 5G-telefoni, som Huawei er godt i gang med at udvikle på trods af, at 5G endnu ikke er standardiseret, og LTE end ikke er påbegyndt udrullet i selskabets eget hjemland Kina.

Her blev de første 3G-netværk opstillet i 2009, altså det samme år som de allerførste europæiske LTE-netværk så dagens lys i Oslo, men premieren på 5G kommer ifølge Huawei ikke til at ske i Europa.

Buddet fra Huawei lyder derimod på Asien - nærmere betegnet i det teknologi-glade Sydkorea.

Men Huaweis marketing-chef for de trådløse netværk tør ikke lægge hovedet på blokken omkring disse fremtidsperspektiver, for han gætter på, at det først vil være i 2020, at vi vil se de første 5G-telefoner blive spyttet ud fra samlebåndene - hvilket formentlig også vil ske i Asien.

Her fortæller han, at netværkene skal kunne rumme hastigheder på op mod 1.000 gange LTE, og det betyder både bedre kvalitet i dataoverførsler og teoretiske hastigheder på op mod svimlende 10 gigabit i sekundet.

Det betyder, at det tager længere tid at åbne din smartphones tastaturlås end at hente en film i HD på din mobiltelefon, hvilket du kan læse mere om her

Læs også:
Huawei: Fra kinesiske spionfjender til rigtige venner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere