Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Sådan overvåger KMD sine kunders netværk

Netværksovervågning er en disciplin på vej fremad. Se her, hvordan KMD udnytter it-overvågningen.

Trafikken på en god håndfuld kommuners netværk bliver set rigtig godt efter i sømmene hos it-selskabet KMD.

Her er der hverken brug for big brother-betegnelser eller kommunale Edward Snowden'er, da kommunekunderne selv betaler it-giganten for netværksovervågningen, der foregår via forskellige værtøjer hos KMD.

KMD's sikkerhedschef Rasmus Theede fortæller således, at der er en øget efterspørgsel på logningsovervågning på flere kommunale it-systemer.

Han fremhæver blandt andet det store data-indbrud hos CSC sidste forår som en af årsagerne til den øgede sikkerhedsinteresse hos kommunerne.

"Før i tiden var det nok, at vi var ISO-certificerede. Nu skal sikkerheden i højere grad kunne dokumenteres, og der bliver i stigende grad stillet spørgsmål til eksempelvis logning, når vi afgiver tilbud," forklarer Rasmus Theede.

Køber mere avanceret overvågning

Han fortæller, at logningen blandt andet foregår ved hjælp af et software-værktøj, som Computerworld tidligere har beskrevet.

"Vi logger og sikkerhedsovervåger alt, hvad der hører under KMD. Det vil sige, at befinder kundens infrastruktur sig i vores datacentre, og bliver dette datacenter forsøgt angrebet, vil vi søge at detektere det og forhindre det fra centralt hold," forklarer Rasmus Theede.

Han understreger, at det er kundernes sikkerhedsdata fra eksempelvis firewalls og antivirusssystermer, der bliver logget og altså ikke kundedata som mails og deslige, med mindre kunden specifikt har bedt om det. 

Udover logningsovervågningen har enkelte kunder købt sig til mere avanceret overvågning, som udover logningsregistrering af alle museklik på netværket også indbefatter manuel overvågning og løbende sikkerhedsanalyser hos KMD.

"Vurderer vi, at angrebet er målrettet mod en specifik kunde, tager vi typisk fat i denne kunde, med vores anbefaling til, hvordan der bør reageres rent sikkerhedsmæssigt. Vi udfører kun avanceret sikkerhedsovervågning mod kundernes specifikke miljøer, hvis de aktivt har bedt os om det."

Livsvigtig logning

Rasmus Theede har i sin karriere hos KMD og blandt andet tidligere Maersk og NNIT haft over 1.000 sikkerhedshændelser inde på livet, og fortæller, at det er sjældent, at to hændelser er ens, hvilket derfor kræver vidt forskellige reaktionsmønstre.

Her er tre gode ting ved ultimativ logning

Eksempelvis skal der konstant luges ud i den irriterende malware, mens industrispionage er i en helt anden boldgade.

"I sådanne tilfælde er det helt nødvendigt, at logningen er fuldstændigt på plads," forklarer Rasmus Theede og fortsætter:

"I første omgang for at kunne reagere hurtigt og få lukket angriberen ude, i anden omgang for at kunne analysere præcist, hvad der er sket. Der kan blive brugt mange tusinde mandetimer på at finde ud af hvor en angriber ikke har været."

Tre gode ting

Han fremhæver overordnet tre gode ting ved netværksovervågningssoftware.

 For det første giver det en live-opdatering af, hvad der foregår på netværket nu og her. Dernæst er det en kæmpefordel, at de mange logs ligger centralt placeret, så ingen it-kriminelle kan manipulere den.

For det tredje fremhæver han, at i en virkelighed med mange forskellige enheder som smartphones, tablets, pc'er og servere, så kan de mange forskellige regler, der udløser alarmerne på de forskellige enheder, sammenholdes for at få ryddet op i det manuelle detektivarbejde.

"Software til netværksovervågning kan dog ikke stå alene, da det jo ikke viser, om folk har brugt effektive password, eller om en server er patchet, som den skal," forklarer Rasmus Theede omkring arbejdet med at holde øje med den daglige sikkerhed hos KMD.

"Det kan være yderst komplekst at sætte netværksovervågningssoftware op, for man skal være ret skarp på, hvad man leder efter. Sætter man sine parametre for hårdt, så lyder alarmen hele tiden - sætter man dem for blødt, så lyder alarmen aldrig," fortsætter han.

Hvor bliver alarmen af? 
Og hvis alarmen aldrig lyder, så er der også noget galt.

For selvom Rasmus Theede ikke er meget for at tale om konkrete sikkerhedstrusler hos KMD, lægger han ikke skjul på, at ubudne gæster hver dag og hele tiden forsøger at tiltuske sig adgang til forretningshemmeligheder i danske virksomheder. 

Derfor har Rasmus Theede forfinet sine sine kundskaber udi konfigurationen af netværksovervågningssoftware, da der ellers vil lyde hundredetusindvis af alarmer hver dag.

"Systemet kan jo ikke vide, om der reelt er tale om en trussel eller ej. Derfor kigger vi også manuelt med på de forskellige logs, når der først er sorteret i de falske positive (alarmer, red.)," fortæller han.

Derfor sidder der også konstant menneskeøjne hos KMD, der fysisk overvåger, hvordan netværkstrafikken arter sig både ude hos kunderne og hjemme på KMD's egne servere.

Udover sikkerhedstrusler kan netværksovervågningssoftware blandt andet også bruges til generel systemovervågning i eksempelvis et ERP-system, hvor der kan udløses en alarm, hvis der betales for høje beløb til specifikke konti.

Læs også: 
Galleri: 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis

Afstemning: Må din arbejdsgiver overvåge dig og din pc?

Q&A: Få svaret på fem spørgsmål om overvågningen af dig og din virksomhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere