Artikel top billede

Sådan overvåger KMD sine kunders netværk

Netværksovervågning er en disciplin på vej fremad. Se her, hvordan KMD udnytter it-overvågningen.

Trafikken på en god håndfuld kommuners netværk bliver set rigtig godt efter i sømmene hos it-selskabet KMD.

Her er der hverken brug for big brother-betegnelser eller kommunale Edward Snowden'er, da kommunekunderne selv betaler it-giganten for netværksovervågningen, der foregår via forskellige værtøjer hos KMD.

KMD's sikkerhedschef Rasmus Theede fortæller således, at der er en øget efterspørgsel på logningsovervågning på flere kommunale it-systemer.

Han fremhæver blandt andet det store data-indbrud hos CSC sidste forår som en af årsagerne til den øgede sikkerhedsinteresse hos kommunerne.

"Før i tiden var det nok, at vi var ISO-certificerede. Nu skal sikkerheden i højere grad kunne dokumenteres, og der bliver i stigende grad stillet spørgsmål til eksempelvis logning, når vi afgiver tilbud," forklarer Rasmus Theede.

Køber mere avanceret overvågning

Han fortæller, at logningen blandt andet foregår ved hjælp af et software-værktøj, som Computerworld tidligere har beskrevet.

"Vi logger og sikkerhedsovervåger alt, hvad der hører under KMD. Det vil sige, at befinder kundens infrastruktur sig i vores datacentre, og bliver dette datacenter forsøgt angrebet, vil vi søge at detektere det og forhindre det fra centralt hold," forklarer Rasmus Theede.

Han understreger, at det er kundernes sikkerhedsdata fra eksempelvis firewalls og antivirusssystermer, der bliver logget og altså ikke kundedata som mails og deslige, med mindre kunden specifikt har bedt om det. 

Udover logningsovervågningen har enkelte kunder købt sig til mere avanceret overvågning, som udover logningsregistrering af alle museklik på netværket også indbefatter manuel overvågning og løbende sikkerhedsanalyser hos KMD.

"Vurderer vi, at angrebet er målrettet mod en specifik kunde, tager vi typisk fat i denne kunde, med vores anbefaling til, hvordan der bør reageres rent sikkerhedsmæssigt. Vi udfører kun avanceret sikkerhedsovervågning mod kundernes specifikke miljøer, hvis de aktivt har bedt os om det."

Livsvigtig logning

Rasmus Theede har i sin karriere hos KMD og blandt andet tidligere Maersk og NNIT haft over 1.000 sikkerhedshændelser inde på livet, og fortæller, at det er sjældent, at to hændelser er ens, hvilket derfor kræver vidt forskellige reaktionsmønstre.

Her er tre gode ting ved ultimativ logning

Eksempelvis skal der konstant luges ud i den irriterende malware, mens industrispionage er i en helt anden boldgade.

"I sådanne tilfælde er det helt nødvendigt, at logningen er fuldstændigt på plads," forklarer Rasmus Theede og fortsætter:

"I første omgang for at kunne reagere hurtigt og få lukket angriberen ude, i anden omgang for at kunne analysere præcist, hvad der er sket. Der kan blive brugt mange tusinde mandetimer på at finde ud af hvor en angriber ikke har været."

Tre gode ting

Han fremhæver overordnet tre gode ting ved netværksovervågningssoftware.

 For det første giver det en live-opdatering af, hvad der foregår på netværket nu og her. Dernæst er det en kæmpefordel, at de mange logs ligger centralt placeret, så ingen it-kriminelle kan manipulere den.

For det tredje fremhæver han, at i en virkelighed med mange forskellige enheder som smartphones, tablets, pc'er og servere, så kan de mange forskellige regler, der udløser alarmerne på de forskellige enheder, sammenholdes for at få ryddet op i det manuelle detektivarbejde.

"Software til netværksovervågning kan dog ikke stå alene, da det jo ikke viser, om folk har brugt effektive password, eller om en server er patchet, som den skal," forklarer Rasmus Theede omkring arbejdet med at holde øje med den daglige sikkerhed hos KMD.

"Det kan være yderst komplekst at sætte netværksovervågningssoftware op, for man skal være ret skarp på, hvad man leder efter. Sætter man sine parametre for hårdt, så lyder alarmen hele tiden - sætter man dem for blødt, så lyder alarmen aldrig," fortsætter han.

Hvor bliver alarmen af? 
Og hvis alarmen aldrig lyder, så er der også noget galt.

For selvom Rasmus Theede ikke er meget for at tale om konkrete sikkerhedstrusler hos KMD, lægger han ikke skjul på, at ubudne gæster hver dag og hele tiden forsøger at tiltuske sig adgang til forretningshemmeligheder i danske virksomheder. 

Derfor har Rasmus Theede forfinet sine sine kundskaber udi konfigurationen af netværksovervågningssoftware, da der ellers vil lyde hundredetusindvis af alarmer hver dag.

"Systemet kan jo ikke vide, om der reelt er tale om en trussel eller ej. Derfor kigger vi også manuelt med på de forskellige logs, når der først er sorteret i de falske positive (alarmer, red.)," fortæller han.

Derfor sidder der også konstant menneskeøjne hos KMD, der fysisk overvåger, hvordan netværkstrafikken arter sig både ude hos kunderne og hjemme på KMD's egne servere.

Udover sikkerhedstrusler kan netværksovervågningssoftware blandt andet også bruges til generel systemovervågning i eksempelvis et ERP-system, hvor der kan udløses en alarm, hvis der betales for høje beløb til specifikke konti.

Læs også: 
Galleri: 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis

Afstemning: Må din arbejdsgiver overvåge dig og din pc?

Q&A: Få svaret på fem spørgsmål om overvågningen af dig og din virksomhed
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.