Artikel top billede

Ikke længere godt nok: Vi skal have en ny type mobilnetværk

Mobile World Congress: Fremtidens mobilnetværk skal kunne helt andre ting end i dag, og det kræver omfattende ændringer på teknologi-siden.

Barcelona: Et af de helt store temaer på denne uges Mobile World Congress er teleindustriens rolle i forhold til big data, machine to machine-teknologier (M2M) og internet of ohings (IoT).

Hvor meget af debatten om disse it-trends i den brede offentlighed går på privacy- og sikkerheds-problemstillingerne, så er det på MWC først og fremmest forretningsmulighederne og de teknologiske udfordringer, der er i fokus.

Særligt det sidste blev fremhævet af CEO i Alcatel-Lucent, Michel Combes, da han holdt keynote onsdag formiddag.

"Vi er nu nået til en vendepunkt, og den eneste måde, vi kan fortsætte på, er med en strukturel ændring af måden, vi designer vores netværk på," sagde han og pegede på eksempelvis elasticitet, mere kapacitet og lav latency i netværket som nogle af de ting, der skal mere fokus på.

Og så beskrev han, hvordan cloud computing og netværk fremover bliver to sider af samme sag.

"Cloud og netværk vil blive mere integreret, og det vil blive mere distribuerede netværk. Det er kun begyndelsen på en ændring af arkitekturen," sagde Michel Combes.

Han forklarede, at en større del af netværket skal rykkes ud til brugerne i form af lokale mobil-master, for at man blandt andet kan komme latency til livs.

Det her kan ikke stoppes

For brugerne vil alt dette - hvis teknologivirksomhederne får ret i forudsigelserne - blandt andet betyde mere velfungerende tjenester.

"Netværket vil være user-aware takket være big data og kan tilpasse sig brugeren. Kontekst-bevidste netværket kan levere en syv gange bedre oplevelse i forhold til video," lød et eksempel fra Michael Combes.

Joe Tucci, CEO i EMC, var også på scenen for at fortælle om, hvordan cloud computing, nye netværks-teknologier og nye forbruger-teknologier, eksempelvis wearables, ændrer mange ting for industrien.

"Hvordan forstår vi den præcise oplevelse, som brugerne har på netværket?" lyder et grundlæggende spørgsmål ifølge Joe Tucci - og det er et af argumenterne for et øget fokus på big data.

"Der er ikke nogen måde at stoppe det her på; internet of things kommer, big data kommer, og cloud kommer - og virksomhederne skal være forberedte på det," lød budskabet fra EMC-topchefen.

Hvad laver denne virksomhed på MWC?

Pat Gelsinger, CEO i VMware (der i øvrigt ejes af EMC) forklarerede, at der går en direkte linje fra det software-definerede datacenter til fremtidens mobilnetværk og mobiltjenester.

Deri ligger også forklaringen på, hvorfor en virksomhed som VMware overhovedet er tilstede på en mobil-messe som Mobile World Congress.

"VMware er lidt nye på det her området. MWC er ikke kernen af det, vi har lavet tidligere," indledte han og forklarede så, hvordan VMware arbejder på at virtualisere netværkene, og at det bliver det næste store teknologiske ryk - ligesom virtualiseringen af datacentrene har været det.

Pat Gelsinger forholdt sig som de andre tophefer også til hele debatten om privacy og overvågning, der kun vil vokse i takt med, at big data og lignende trends vinder frem. 

Alle pegede på, at der er opstået en udfordring med Edward Snowden-sagen, og at det kan få kunderne til at holde igen med eksempelvis at give sig i kast med bg data.

De pegede dog også på, hvor den egentlige problemstilling ligger gemt.

"Teknologier kan bruges på en række måder - og de er grundlæggende neutrale. Det er den underliggende politik, der afgør det," lød det fra Pat Gelsinger.

"Det handler om tillid," lød det for EMC's Joe Tucci, der også sagde, at debatten om privacy er meget forskellige fra generation til generation.

Ændrer vores samfund

At megatrends som big data, IoT og M2M ændrer ganske meget for ikke bare it-virksomhederne men også for teleindustrien, var også tydeligt, da TeliaSonera holdt pressemøde tidligere på ugen i Barcelona.

"Vi tror på, at M2M og IoT vil ændre vores samfung. Både privat og på arbejdet," lød det fra Hans Dahlberg, der står i spirdsen for TeliaSonera Global M2M Services.

Han fortalte blandt andet, at TeliaSonera venter, at det nordiske M2M-marked vil vokse med 30 procent om året - omtrent dobbelt så hurtigt som det globale marked.

Læs også:

Vi har prøvekørt Galaxy S5: Sådan fungerer den

Her er Samsungs nye kongemobil: Galaxy S5

Mark Zuckerberg på MWC: Her er mit næste store projekt

WhatsApp-stifter: Sådan vil vi bruge de 100 milliarder fra Facebook

Nokia satser på Android-platformen

Her er de nye smartphones og tablets fra MWC 2014

Mobile World Congress skudt i gang: Følg med her
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere