Artikel top billede

Dansk efterretningstjeneste får fri adgang til dine data

Eksperter er kritiske over for lovudkast mod hackerangreb. Se her, hvorfor de advarer imod lovudkastet.

Regeringen sætte borgernes retssikkerhed over styr med en ny lov, der skal styrke Danmarks forsvar mod hackerangreb, advarer sagkyndige. Det skriver Politiken.

"Borgeres og virksomheders værn mod unødvendige indgreb fra staten sættes ud af kraft," siger formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Olsen, til avisen.

Loven lægger den hidtidige civile overvågning af internetsikkerhed ind under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Dermed får den hemmelige tjeneste adgang til alle oplysninger, som borgere og virksomheder deler med offentlige myndigheder over internettet. Det bliver umuligt at følge med i, hvad FE gør med oplysningerne, og hvilke udenlandske tjenester FE vælger at dele data med.

Alle data kan sendes til udlandet

Professor i it-ret Søren Sandfeld Jakobsen kalder det fornuftigt at ændre organiseringen af cyberforsvaret for at styrke indsatsen mod hackerangreb.

Men han finder flere problemer i lovudkastet og mener, at det understreger behovet for en afklaring af FE's forhold til den amerikanske efterretningstjeneste, NSA:

"Med en sådan lov får man skabt en kanal, hvor data legalt kan indsamles i Danmark, videregives til FE og videre til NSA i kraft af deres samarbejde. Det skærper behovet for klarere snitflader i forholdet til NSA, så vi har snor i, hvad de bruger vore data til," siger professoren fra Aalborg Universitet til Politiken.

Forslaget møder hård modstand i høringssvar fra en række organisationer, og begge sider i Folketinget mener, at forsvarsministerens forslag går for vidt.

"Det skriger til himlen, at der ikke er den rette balance mellem bedre redskaber til landets cybersikkerhed og borgernes retssikkerhed," siger Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Brancheorganisationerne Dansk Industri og Teleindustrien vurderer i et fælles høringssvar, at lovudkastet betyder, at "alle trafikdata kan videregives til udlandet og aldrig behøver at blive slettet."

Forsvarsminister Nicolai Wammen ønsker ifølge Politiken ikke at svare på kritikken, før han har studeret samtlige høringssvar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere