Artikel top billede

Foto: Wikipedia.

Københavns lufthavn bygger trådløst net til fremtidens gigantfly

Flyselskabet Norwegians nye Dreamliner-fly har fået eget trådløst netværk i Københavns lufthavn. Sådan skal det sikre dig en flyvetur uden ubehagelige overraskelser.

Luftfart og it er i dag bundet så tæt sammen, at passagersikkerheden og aflysning af en afgang kan hænges op på stabiliteten af et trådløst netværk.  

Læs også: Sådan bliver du indfanget i lufthavnens enorme it-spind

Det er flyselskabet Norwegians nye gigantfly et helt konkret eksempel på.

De enorme Boeing 787 Dreamliner-fly, der er sat ind på de lange ture mellem eksempelvis Europa og Asien, har nemlig fået deres helt eget trådløse netværk i Københavns lufthavn, som maskinerne kobler sig på, når de er på jorden.

"Når et fly logger på Norwegians trådløse netværk, sender serveren, via en sikker VPN-forbindelse, automatisk en anmodning til Norwegians server i Oslo."

De trådløse net er således integrerede som en del af den serviceaftale, som flyselskabet har indgået med lufthavnen.

Flydata sendes til USA

Når et fly kobler på netværket i København, kan det indrapportere sine data direkte til Boeings fabrik i Seattle i USA, hvorfra man så kan bedømme, om der skal foretages eftersyn eller anden service på maskinerne.

"Det unikke i denne sammenhæng er, at Norwegian selv skal kunne administrere adgangen til netværket fra deres hovedkontor i Oslo. Det har krævet nogle justeringer på det eksisterende trådløse netværk, som Norwegian allerede abonnerer på her i lufthavnen," fortæller Jan Zacho, sektorchef it-infrastruktur i Københavns lufthavn, om aftalen.

Sikker forbindelse

Kontakten mellem maskine og it-system kræver naturligvis en høj grad af sikkerhed, så der ikke opstår uregelmæssigheder i kommunikationen.

Det sikrer man blandt andet via Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS), der er en protokol og software til fjernadgang for servere, der kommunikerer med hinanden gennem et digitalt fingeraftryk til forbindelsen.

Når et fly logger på Norwegians trådløse netværk, sender serveren, via en VPN-forbindelse, automatisk en anmodning til Norwegians server i Oslo, som i løbet af 30 sekunder godkender eller afviser anmodningen.

På denne måde forsøger firmaet at sikre sig mod misforståelser.

Ligeledes har Norwegian krævet gode antenneforhold, så der ikke opstår problemer i kontakten mellem fly og net. Det har medført opsætning af nye mobilantenner i lufthavnen.

Netværket, der er bygget af NetDesign, har været i drift siden slutningen af 2013, og it-delen af en flyvetur til fjerne kontinenter og eksotiske himmelstrøg kommer til at fylde mere og mere i fremtiden.

"Ved at være en attraktiv lufthavn, også på it-fronten, kan vi tiltrække flere store flyselskaber, som tilbyder ruter til det meste af verden, til glæde for passagerer i hele Skandinavien," siger Jan Zacho.

Ikke uden problemer

Norwegians indkøb har ellers været plaget af problemer i opstartsperioden i form af blandt andet tekniske fejl. Det skriver eksempelvis branche-sitet Check-in.dk.

Teknikken hos selskabets nye Dreamliner-fly fra Boeing har nemlig drillet flere gange, og det har været årsag til mange passagerklager.

Ligeledes har der været fysiske problemer; det værste måske i form af brændstof, der fossede ud af tankene på startbanen i den thailandske hovedstad Bangkok.

Se videoen her.

Ifølge NRK har Dreamliner-problemerne kostet Norwegian 100 millioner kroner alene i fjerde kvartal af 2013.

Læs også:
Sådan bliver du indfanget i lufthavnens enorme it-spind

Top fem: Det her it-udstyr glemmer du i lufthavnen

Sådan er fremtidens lufthavn
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere