Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Lækket mail: Derfor smuttede topchef fra underskudsfirma

Et dansk it-sikkerhedsfirma med massive millionunderskud skiftede CEO, CFO, bestyrelsesformand og næstformand på bare et halvt år. En lækket mail kaster lys over årsagerne.

En mail fra en tidligere topchef i det børsnoterede it-firma Comendo A/S kaster nu lys over, hvorfor både selskabets CEO, bestyrelsesformand og næstformand indenfor kort tid trak sig fra deres poster.

Computerworld er kommet i besiddelse af mailen, der er sendt fra tidligere CEO i Comendo Gert Rieder til den tidligere CFO hos Comendo Christian Laustrup.

Comendo har i årevis kørt med millionunderskud - og så sent som i denne uge landede selskabet endnu et af slagsen.

Læs mere om det her.

Den lækkede mail er sendt den 2. september 2013, kort efter at Gert Rieder var fratrådt sit job i Comendo A/S.

I mailen forklarer Gert Rieder, at han havde forladt sit job, fordi Comendos ejere ikke ønskede at udvikle selskabet.

"Jeg kunne ikke se mig selv fortsætte i Comendo - hvis de næste mange måneder ville blive en nedskæring og tilpasninger fremfor udvikling," skriver Gert Rieder til sin tidligere kollega.

Forskellige meldinger?

I mailen beskriver Gert Rieder også sin opfattelse af, hvordan nogle medlemmer af Comendos bestyrelse manglede vilje til at investere i udviklingen af selskabet:

"Samtidig var det tydeligt at de samme bestyrelsesmedlemmer ikke ønskede at anvende dele af den eksisterende kapital til fremtidig vækst," hedder det i mailen.

Rieders vurdering står i skarp kontrast til de meldinger om Comendos planer for fremtiden, som selskabet via Københavns Fondsbørs har givet til aktionærer og investorer.

Mailen fra Gert Rieder fik efterfølgende den tidligere CFO Christian Laustrup til at advare fondsbørsen (NASDAQ OMX) om muligt misbrug af insideroplysninger i Comendo.

Advarede Fondsbørsen

Christian Laustrup bekræfter over for Computerworld, at han i sin tid modtog den omtalte mail fra Gert Rieder:

"Jeg bekræfter at have modtaget ovenstående email fra Gert Rieder. Det var min vurdering, at indholdet i emailen var i uoverensstemmelse med Comendo's udmeldinger til markedet," udtaler han.

Den tidligere CFO peger specifikt på udtalelser, som den dengang nybagte CEO, Troels Lind, gav til dagbladet Børsen den 3. september 2013 plus en fondsbørsmeddelelse, som Comendo udsendte 28. august 2013.

Heri står blandt andet:

"Som følge af de driftsmæssige resultater i 2012 og de foretagne frasalg har selskabet en betydelig positiv likviditet, og selskabet har mulighed for at udvikle forretningerne indenfor såvel Security som Hosting yderligere".

Usikkerheden om Comendos linie fik derfor Christian Laustrup til at reagere.

"Jeg retter derfor henvendelse til Comendo, men da de ikke besvarer min henvendelse, ser jeg mig nødsaget til at kontakte NASDAQ Surveillance (fondsbørsen overvågningsenhed, red.)," forklarer Christian Laustrup til Computerworld.

Han gør for en god ordens skyld opmærksom på, at emailen fra Gert Rieder er modtaget, efter at han selv fratrådte hos Comendo.

Salgsforsøg blev stoppet

I den lækkede mail fra september 2013 forklarer Gert Rieder  videre om sin afgang.

"Som du sikkert har fået med - har jeg i løbet af sommeren besluttet mig for at forlade Comendo."

"Der var et ønske fra dele af bestyrelsen (du ved hvem) om at indstille den igangsatte salgsproces for Security - efter at de første sonderinger og konkrete tilbud så ud til at trække længere ud," hedder det fra Gert Rieder til Christian Laustrup.

Læs også: Lækket mail: Ballade hos kendt it-sikkerhedsfirma

Dermed føjes nye oplysninger om salgsforsøg til rækken af tidligere forsøg.

Tidligere salgsforsøg af firmaet kan du læse mere om her.

Den lækkede mail kaster desuden også lys over afgangen af bestyrelsesformanden og næstformanden i Comendo A/S.

For i mailen omtaler Gert Rieder skiftet på formandsposten og næstformandsposten - hvor medejer Torben Aagaard indtrådte som bestyrelsesformand i september 2013.

"Som du sikkert også har set, har efterfølgende både Michael (Michael Dickerson, bestyrelsesformand, red.) og Troels (Troels Tuxen, næstformand, red.) trukket sig med øjeblikkelig varsel fra Comendo."

"Dette efter at Como Group langt om længe indfriede deres gæld til selskabet. Efter trussel om konkursbegæring," skriver Gert Rieder i mailen.

Hverken Troels Tuxen eller Michael Dickerson ønsker at kommentere baggrunden for deres stop nærmere, men henviser til fondsbørsmeddelelsen herom.

Medejer og formand: Ingen sag
Den nuværende bestyrelsesformand og medejer af Comendo, Torben Aagaard, har sendt følgende kommentar til oplysningerne i denne artikel.

"Jeg er som bestyrelsesformand underlagt fortrolighedsforpligtigelser og kan ikke udtale mig offentligt om de forhold, som I beskriver i jeres artikel," skriver han.

Han henviser til Comendo A/S-årsrapporten fra 2013, der netop er udsendt.

"Her vil der blive redegjort for det forgangne år ligesom fokusområder og målsætninger for 2014 vil blive offentliggjort," skriver Torben Aagaard.

Torben Aagaard har tidligere sagt omkring henvendelsen til Nasdaq, at alt er gået efter bogen.

Gert Rieder - den tidligere CEO - ønsker heller ikke at udtale sig om oplysningerne i artiklen.

Han fratrådte sin stilling som administrerende direktør for Comendo med udgangen af august 2013 og henviser til den udsendte fondsbørsmeddelelse om det.

"Jeg har ingen kommentarer til det fremsendte," skriver han i en kortfattet besked til Computerworld.dk.

Læs også: Firma tog DSB-it-chefer til Thailand
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere