Artikel top billede

Lækket mail: Derfor smuttede topchef fra underskudsfirma

Et dansk it-sikkerhedsfirma med massive millionunderskud skiftede CEO, CFO, bestyrelsesformand og næstformand på bare et halvt år. En lækket mail kaster lys over årsagerne.

En mail fra en tidligere topchef i det børsnoterede it-firma Comendo A/S kaster nu lys over, hvorfor både selskabets CEO, bestyrelsesformand og næstformand indenfor kort tid trak sig fra deres poster.

Computerworld er kommet i besiddelse af mailen, der er sendt fra tidligere CEO i Comendo Gert Rieder til den tidligere CFO hos Comendo Christian Laustrup.

Comendo har i årevis kørt med millionunderskud - og så sent som i denne uge landede selskabet endnu et af slagsen.

Læs mere om det her.

Den lækkede mail er sendt den 2. september 2013, kort efter at Gert Rieder var fratrådt sit job i Comendo A/S.

I mailen forklarer Gert Rieder, at han havde forladt sit job, fordi Comendos ejere ikke ønskede at udvikle selskabet.

"Jeg kunne ikke se mig selv fortsætte i Comendo - hvis de næste mange måneder ville blive en nedskæring og tilpasninger fremfor udvikling," skriver Gert Rieder til sin tidligere kollega.

Forskellige meldinger?

I mailen beskriver Gert Rieder også sin opfattelse af, hvordan nogle medlemmer af Comendos bestyrelse manglede vilje til at investere i udviklingen af selskabet:

"Samtidig var det tydeligt at de samme bestyrelsesmedlemmer ikke ønskede at anvende dele af den eksisterende kapital til fremtidig vækst," hedder det i mailen.

Rieders vurdering står i skarp kontrast til de meldinger om Comendos planer for fremtiden, som selskabet via Københavns Fondsbørs har givet til aktionærer og investorer.

Mailen fra Gert Rieder fik efterfølgende den tidligere CFO Christian Laustrup til at advare fondsbørsen (NASDAQ OMX) om muligt misbrug af insideroplysninger i Comendo.

Advarede Fondsbørsen

Christian Laustrup bekræfter over for Computerworld, at han i sin tid modtog den omtalte mail fra Gert Rieder:

"Jeg bekræfter at have modtaget ovenstående email fra Gert Rieder. Det var min vurdering, at indholdet i emailen var i uoverensstemmelse med Comendo's udmeldinger til markedet," udtaler han.

Den tidligere CFO peger specifikt på udtalelser, som den dengang nybagte CEO, Troels Lind, gav til dagbladet Børsen den 3. september 2013 plus en fondsbørsmeddelelse, som Comendo udsendte 28. august 2013.

Heri står blandt andet:

"Som følge af de driftsmæssige resultater i 2012 og de foretagne frasalg har selskabet en betydelig positiv likviditet, og selskabet har mulighed for at udvikle forretningerne indenfor såvel Security som Hosting yderligere".

Usikkerheden om Comendos linie fik derfor Christian Laustrup til at reagere.

"Jeg retter derfor henvendelse til Comendo, men da de ikke besvarer min henvendelse, ser jeg mig nødsaget til at kontakte NASDAQ Surveillance (fondsbørsen overvågningsenhed, red.)," forklarer Christian Laustrup til Computerworld.

Han gør for en god ordens skyld opmærksom på, at emailen fra Gert Rieder er modtaget, efter at han selv fratrådte hos Comendo.

Salgsforsøg blev stoppet

I den lækkede mail fra september 2013 forklarer Gert Rieder  videre om sin afgang.

"Som du sikkert har fået med - har jeg i løbet af sommeren besluttet mig for at forlade Comendo."

"Der var et ønske fra dele af bestyrelsen (du ved hvem) om at indstille den igangsatte salgsproces for Security - efter at de første sonderinger og konkrete tilbud så ud til at trække længere ud," hedder det fra Gert Rieder til Christian Laustrup.

Læs også: Lækket mail: Ballade hos kendt it-sikkerhedsfirma

Dermed føjes nye oplysninger om salgsforsøg til rækken af tidligere forsøg.

Tidligere salgsforsøg af firmaet kan du læse mere om her.

Den lækkede mail kaster desuden også lys over afgangen af bestyrelsesformanden og næstformanden i Comendo A/S.

For i mailen omtaler Gert Rieder skiftet på formandsposten og næstformandsposten - hvor medejer Torben Aagaard indtrådte som bestyrelsesformand i september 2013.

"Som du sikkert også har set, har efterfølgende både Michael (Michael Dickerson, bestyrelsesformand, red.) og Troels (Troels Tuxen, næstformand, red.) trukket sig med øjeblikkelig varsel fra Comendo."

"Dette efter at Como Group langt om længe indfriede deres gæld til selskabet. Efter trussel om konkursbegæring," skriver Gert Rieder i mailen.

Hverken Troels Tuxen eller Michael Dickerson ønsker at kommentere baggrunden for deres stop nærmere, men henviser til fondsbørsmeddelelsen herom.

Medejer og formand: Ingen sag
Den nuværende bestyrelsesformand og medejer af Comendo, Torben Aagaard, har sendt følgende kommentar til oplysningerne i denne artikel.

"Jeg er som bestyrelsesformand underlagt fortrolighedsforpligtigelser og kan ikke udtale mig offentligt om de forhold, som I beskriver i jeres artikel," skriver han.

Han henviser til Comendo A/S-årsrapporten fra 2013, der netop er udsendt.

"Her vil der blive redegjort for det forgangne år ligesom fokusområder og målsætninger for 2014 vil blive offentliggjort," skriver Torben Aagaard.

Torben Aagaard har tidligere sagt omkring henvendelsen til Nasdaq, at alt er gået efter bogen.

Gert Rieder - den tidligere CEO - ønsker heller ikke at udtale sig om oplysningerne i artiklen.

Han fratrådte sin stilling som administrerende direktør for Comendo med udgangen af august 2013 og henviser til den udsendte fondsbørsmeddelelse om det.

"Jeg har ingen kommentarer til det fremsendte," skriver han i en kortfattet besked til Computerworld.dk.

Læs også: Firma tog DSB-it-chefer til Thailand
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter flere ransomware-sager: Her er Datatilsynets bedste sikkerhedstips
Der er set flere eksempler på ransomware-angreb den sidste tid. Og denne type hacks kan føre til databrud. Se her Datatilsynets liste over gode råd mod af få ransomware inden for den digitale hoveddør.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.