Artikel top billede

Afsløring: Det fedeste konsulenttrick er...

Klumme: Mogens Nørgaard har luret, hvad der er det allervigtigste konsulenttrick af dem alle.

I 2004 var Forsvaret i svære økonomiske vanskeligheder.

De havde brugt for mange penge.

Tusindvis af ekstremt veluddannede officerer og civile DJØF'ere i stabene, Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet kunne mærkeligt nok ikke bruges til at løse deres egne problemer, så man bad om hjælp til at løse problemerne hos McKinsey.

Op til da havde man brugt en del år på at decentralisere en masse funktioner i Forsvaret.

McKinsey foreslog, at man satte fuldt tryk på en voldsom centralisering af alle funktioner i Forsvaret, så man kunne høste en masse fordele derved (I kan selv digte videre på begrundelserne - I har hørt dem før).

I 2012 var Forsvaret i svære økonomiske vanskeligheder.

De havde brugt for mange penge.

Tusindvis af ekstremt veluddannede officerer og civile DJØF'ere i stabene, Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet kunne mærkeligt nok ikke bruges til at løse deres egne problemer, så man bad om hjælp til at løse problemerne hos McKinsey.

Op til da havde man brugt otte år på at centralisere en masse funktioner i Forsvaret.

McKinsey foreslog, at man satte fuldt tryk på en voldsom decentralisering af alle funktioner i Forsvaret, så man kunne høste en masse fordele derved (I kan selv digte videre på begrundelserne - I har hørt dem før).

På et sølvfad

Vær så god! Nu har jeg afsløret det allervigtigste konsulenttrick:

Foreslå altid kunden at gøre det modsatte.

På nano-planet er jeg nogle gange i min karriere blevet bedt om at bedømme en gruppe DBA'ere for ledelsen i biksen, og for det meste har jeg konstateret, at de kører godt - måske med en enkelt døgenigt, der burde smides ud - og at der ikke er grund til at lave alt muligt om.

Hver eneste gang har ledelsen takket høfligt, betalt regningen til tiden og straks tilkaldt en anden konsulent til at vurdere situationen.

Det så vi for nylig, da Gartner havde konkluderet,
at et offentligt it-system kunne gøres færdigt. Kort efter kom KPMG med en tilsvarende rapport (større og dyrere), der fastslog, at projektet burde standses.

Adspurgt om, hvorfor man havde fået lavet to rapporter lige efter hinanden om det samme emne, sagde den pågældende minister, at KPMG's rapport var lidt mere fyldestgørende ...

Drik til det ikke gør ondt mere

Hvis man foreslår det stik modsatte, bliver ledelsen
enormt glad og imponeret og fyldes med energi: Her
er en konsulent, der har tænkt sig om, som tør tænke
anderledes, og som ikke er bange for at lægge sig ud
med slaverne ...

Og det lyder meget mere sjovt end at fortsætte med noget, der bare virker.

Specielt da, hvis det er en ny fyr fra C-klassen, der er rykket ind i biksen - så skal der sat'me ske noget.

Det vigtige at forstå, også for mellemledere og slaver, er, at hvis man selv foreslår, at biksen skal gøre det stik modsatte af det, den gør nu ("skift fra Oracle til SQL Server!", "skift fra eget serverrum til en hostingbiks", "vi skal satse massivt på Big Data"), så kan man selv høste alle fordelene, som ellers tilfalder konsulenterne.

Jamen, vi er der jo næsten

Prøv at lægge mærke til de ansatte i jeres biks, der har fattet det. De har altid gang i at foreslå noget andet, end det man prøver at få til at virke.

Det sidste er en pointe i sig selv: Som regel kommer beslutningen om at gøre det stik modsatte på et tidspunkt, hvor organisationen/slaverne/mellemlederne NÆSTEN har fået den modsatte beslutning til at virke overfor kunderne, leverandørerne og organisationen selv.

Man når NÆSTEN at få lidt stabilitet og mening med tingene, før man skal til at lave det hele om igen.

Der er ikke andet at gøre end at grine af det, nyde de fremragende skuespilpræstationer og drikke, til det ikke gør ondt mere.

Som min ven Ole altid siger, når nogen foreslår noget åndssvagt:

"Yes, we can do that. But it requires more vodka ..."

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Fair & Square.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere