Artikel top billede

Ekspert: Se og Hør-sag kunne være undgået med mindre kontrol

Hvis en medarbejder holdes under skarp kontrol og overvågning af arbejdsgiveren, vil vedkommende have større tilbøjelighed til at sælge informationer til tredjepart. Sådan er det også hos Nets, vurderer ekspert i datalogi.

Interview: Mindre kontrol af medarbejderne giver mere sikre it-systemer.

Det lyder måske som en selvmodsigelse, men det er ikke desto mindre det, som Niels Christian Juul, lektor i datalogi på Roskilde Universitet (RUC), påstår kunne have forhindret den ulovlige udveksling af data og kontanter mellem Se og Hør og Nets/PBS.

"Når en medarbejder bliver kontrolleret eller overvåget af sin arbejdsgiver, forsvinder tillidsforholdet, og når tilliden er forsvundet, er risikoen for, at data forsvinder, kommet på banen."

Han mener, at medarbejderen mister ejerskabet og i nogle tilfælde ligefrem vil bekæmpe kontrollen.

"Der er selvfølgelige nogle basale sikkerhedsfaktorer, der skal være på plads som eksempelvis, at medarbejderen kun har adgang til de nødvendige data i de nødvendige perioder." 

"Det skal vedligeholdes dynamisk og er i sig selv en øvelse, der kan give problemer for mange," fortæller han.

Kontrol af sig selv

Ligeledes er logning en vigtig sikkerhedsforanstaltning, men den er langt fra skudsikker.

"Ofte er det højt placerede it-personer, der har adgang til følsomme data. De samme it-folk har typisk også adgang til log-filer, og derfor kan det hænde, at de skal kontrollere sig selv, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Så bliver det ræven, der vogter gæs."

Kan man ikke dele ansvaret ud på flere personer, så man skal være flere om at tilgå data, så en enkelt ansat ikke fristes?

"Det er en mulighed. I gamle dage var man også flere i bogholderiet. En til at føre regnskabet og en til at styre kassen. Men det er ofte vellønnede personer, der sidder på de vigtige poster, og det koster. Derfor ser man ikke denne model så ofte."

"Det handler i bund og grund om tillid," vurderer han.

Danmark er da også et land med en lang tradition for tillid mellem medarbejder og arbejdsgiver, men Niels Christian Juul peger på, at det forhold har ændret sig markant igennem de sidste 15 år.

"Vores arbejdskultur har været baseret på tillid, men det er blevet politisk-saboteret gennem new public management, som blandt andre Anders Fogh Rasmussen har været fortaler for. Man vil hellere kontrollere end have tillid. Det gælder mange områder, ikke kun i it-branchen."

Derfor argumenterer han for, at mindre kontrol vil give en større tilknytning til arbejdet og et langt mere funderet tillidsforhold, hvor man ikke sælger ud af sine data til Se og Hør, fordi man 'selv ejer' sit arbejde.

"Har man det godt på sin arbejdsplads, bedrager man ikke sin arbejdsgiver. Så simpelt er det."

Outsourcing gør distancen

I den konkrete sag får outsourcing'en fra Nets til IBM tingene til at smuldre endnu mere.

"Hvis det er foregået, som mange medier skriver, ved, at opgaven hos Nets er blevet outsourcet til IBM, bliver tillidsforholdet mellem arbejdsgiver og medarbejder endnu tyndere. Medarbejderen bliver bare tredje eller fjerde led i en kæde. Det bliver bare data, som man ikke selv 'ejer'," lyder hans analyse.

Og når ejerskabet og tilliden forsvinder, vil en medarbejder ifølge Niels Christian Juul ikke have dårlig samvittighed ved at sælge ud af dataguldet.

Så Nets-lækket kunne være undgået ved mindre kontrol?

"Ja, muligvis. Det ville i hvert tilfælde have mindsket risikoen for svindel betragteligt."

Læs også:
Avis: Kreditkort-spion var ansat i IBM

IBM undersøger Se og Hør-læk
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere