Artikel top billede

Sådan kan it-sikkerheden blive bedre i virksomheder

It-sikkerheden er for dårlig i de små virksomheder, og derfor skal de have offentlig hjælp til at blive bedre. Når hjemmearbejdet er gjort, kan firmaerne så tildeles en grøn it-smiley, foreslår it-branchen.

Interview: Brancheforeningen IT-Branchen er kommet med en idé til, hvordan it-sikkerheden kan blive bedre i mindre og mellemstore virksomheder i Danmark.

It-sikkerhed berører alle i Danmark, og de firmaer, der ikke selv har mulighed for at tage hånd om den, skal have hjælp og support.

Har virksomheden god sikkerhed, belønnes den med en it-sikkerheds-smiley, så alle kan se, at hjemmearbejdet er gjort godt.

De fleste kan nok tilslutte sig grundtanken om at gøre danske virksomheder mere modstandsdygtige over it-angreb, men hvordan skal det lige foregå i praksis?

Det har Computerworld spurgt Jan Bau, der sidder i Udvalget for it-sikkerhed i IT-Branchen, om.

Hvad er problemet egentlig?

"Problemet er, at de mindre virksomheder ikke har ressourcer til at sikre sig. Derfor er vi i udvalget for it-sikkerhed i IT-Branchen kommet op med en idé til, hvordan man kan højne sikkerheden blandt de små og mellemstore firmaer," fortæller Jan Bau. Han arbejder til dagligt med it-sikkerhed i Cisco, er medlem af Rådet for Digital Sikkerhed og sidder altså i udvalget for it-sikkerhed i IT-Branchen.

For at højne niveauet foreslår udvalget en mærkningsordning. Han sammenligner ideen med den smiley-ordning, som vi kender fra restaurantbesøg.

Krav og forpligtigelser

Det handler om ressourcer og kompetencer.

"Det, vi gerne vil arbejde henimod, er standardiserede løsninger til forskellige brancher, så en organisation, en lille medicinalvirksomhed eller finansielle virksomheder har sine egne retningslinjer."

På den måde kan man skabe guidebøger med råd og vejledning til de sikkerhedselementer, som en specifik virksomhed har behov for at opfylde.

"Så kan man både stille krav om bedre sikkerhed og give virksomhederne mulighed for at imødekomme dem," vurderer han.

Men hvorfor en smiley?

"Det er noget, alle kan forholde sig til, og så kan man bruge den til at give virksomheden det grønne sikkerhedsstempel i eksempelvis et år." 

"Virksomheden kan så bruge smileyen til at markedsføre sig på, præcis som en restaurant."

Du siger, at den instans, der skal godkende it-sikkerheden og uddele it-smileyer, skal være offentlig. Hvorfor det?

"Et offentligt certificeringsprogram vil være stærkere end en privat løsning. Det giver en højere troværdighed, og det skal ses som et uvildigt kvalitetsstempel."

Vil det ikke vække ramaskrig at skabe en løsning, der tager arbejdet ud af hænderne på de private virksomheder?

"Jeg er fuldstændig ligeglad. I mine øjne handler det om et samfundsansvar for at højne it-sikkerheden, og der er et behov for, at der skal gøres noget. I øjeblikket koster en sikkerhedscertificering millioner, men der skal også være en mulighed for mindre virksomheder. Det er det, vi gerne vil skabe."

Ingen begejstring i den private sektor
Tror du, at der vil være interesse for denne løsning blandt virksomhederne? Erhvervslivet plejer ikke at udvise den store begejstring, når der lægges nye krav og regler ned over deres erhverv.

"Nej, en tvungen løsning vil man næppe blive begejstret for. Og det skal også være en frivillig løsning, et tilbud. Men det skal eksempelvis kunne anvendes i markedsføring eller lignende. Ligeledes er langt de fleste godt klar over, at der er it-sikkerhedsproblemer i Danmark, og jeg er overbevist om, at man gerne vil gøre noget ved problemerne, hvis der er en mulighed for det. Den mulighed vil vi gerne skabe."

Hvordan havde I forestillet jer, at det skulle foregå i praksis?

"Vi har skudt ideen afsted og talt med en stribe politikere om det. Nu er it-brancheforeningen så gået i gang med at formulere en løsning til, hvordan man konkret kan gøre."

"Det kan eksempelvis være i form af et sikkerhedsteam under Erhvervsstyrelsen. Det skal så vejlede og supportere virksomhederne om it-sikkerhed, det nødvendige udstyr eller opdatering af programmer." 

"Der skal udarbejdes en beredskabsplan, så en virksomhed hurtigt og effektivt kan bekæmpe eller modstå angreb og eventuelt komme på benene igen."

"Men det er foreløbig på tegnebordet, og en mere detaljeret handlingsplan ligger først klar senere på året."

Skal det være gratis?

"Nej, der skal et prismærke på, men man kunne godt forestille sig en støtteordning. Med den fokus, der er på at beskytte data, tror jeg, at mange gerne vil betale for hjælpen, bare prisen er rimelig."

Hvad synes du? Er der overhovedet behov for en sikkerheds-smiley?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.