Artikel top billede

Guide: Tag gode billeder med din iPhone

Læs her hvordan du bruger din iPhones kamera til at tage gode billeder, også i fotografisk vanskelige situationer.

Vi gennemgår her en række almindelige situationer og giver råd om, hvordan du får de bedste billeder i kassen i hver situation. Vi har fokus på det grundlæggende, men hold dig endelig ikke tilbage fra at kaste dig ud i noget kreativt.

Solnedgange og vinduer med skarpt lys

Hvis du ser en smuk solnedgang og er ivrig efter at tage et billede af en af dine nære med solnedgangen i baggrunden, så husk på, at solen stadig giver et meget kraftigt lys, selvom den er ved at gå ned. Det betyder, at du i denne situation har stærkt modlys og derfor må tage de samme forholdsregler, som hvis du tog et billede indendørs med et solbeskinnet vindue i baggrunden.

Ved portrætfotografi i modlys kan du bruge din iPhones blitz til at oplyse dit motiv. Da kameraet vil eksponere i forhold til baggrundsbelysningen, burde resultatet blive en nogenlunde jævn eksponering. Alternativt kan du med et tryk på skærmen indstille, at eksponeringen skal tage udgangspunkt i dit motiv og så få iPhonens HDR-funktion til automatisk at sørge for at undgå overeksponering af baggrunden. Det er noget, HDR er perfekt til.

Landskaber

Det er en nærliggende tanke, at vidvinkelobjektiver er bedst, når man skal fotografere landskaber, så man får mest muligt af udsigten med. Men problemet med at bruge vidvinkel er, at detaljerne i billedet bliver mindre, når man er zoomet helt ud, og det gælder især detaljer på større afstand. Man risikerer således at ende med et billede, hvor øjet ikke drages mod noget specielt.

Hvis du tænker lag ind i billedet, er du dog næsten garanteret gode landskabsbilleder: Sørg for at placere noget i såvel forgrund, mellemgrund og bagrund, som på den ene eller anden måde taler til dig. Det giver billedet en helhed og dybde.

Nogen gange er en scene simpelthen for stor til et enkelt billede. I de situationer kan du i stedet vælge at gå efter en bestemt detalje: Kom helt tæt på og nøjes med at indfange et bestemt udsnit af det større vue eller fokuser på en stemningsfuld detalje i scenen.

Motiver i bevægelse

Det kan være meget svært at tage gode billeder med en iPhone af motiver i hurtig bevægelse såsom børn eller sportsudøvere; når man først har komponeret sit billede og trykket på udløseren, er det for sent.

Kompaktkameraer og professionelle spejlreflekskameraer kan indstilles til meget kort lukkertid, hvilket iPhones ikke kan. Prøv i stedet med følgende tricks: Hvis du er tæt på dit motiv, så tag blitzen i brug. Det kan resultere i et skarpere billede. Sætter du blitzen på Til, vil der være blitz på hver gang du tager et billede, selv hvis der egentligt er lys nok.

Der er bedre chance for at tage et godt billede, hvis du fanger motivet på det rette øjeblik. God timing kræver dog øvelse.

En ting som lukkerforsinkelse gør det endnu sværere. Du kan minimere lukkerforsinkelse ved at bruge et stativ til at stabilisere kameraet.

Alternativt kan du bruge en ekstern udløser - såsom volumenknappen på ledningen til dine høretelefoner - så du kan tage et billede uden at ryste kameraet, når du trykker på knappen.

Funktionen serieoptagelse er også oplagt at bruge, når du skal tage billeder af ting i bevægelse: Tryk og hold udløseren inde for at tage 10 billeder i sekundet, indtil du slipper udløseren igen. Det øger sandsynligheden for, at mindst ét af dem er lige i skabet.

Det kan også være en udfordring at holde det vigtigste motiv i fokus. Hvis du manuelt indstiller fokus i venstre side af billedet, og dit motiv bevæger sig over i højre side, vil du måske ende med en skarp baggrund og et sløret motiv. Prøv at låse fokus på dit motiv i forvejen. Du kan også prøve at forudsige, hvor dit motiv er på vej hen, og så fokusere på det område, så du er forberedt.

Nattescener

For at tage gode billeder i lav belysning om aftenen eller om natten er det mest effektivt at bruge både kamerastativ og ekstern udløser eller en tredjeparts-app til at sætte en timer. Da kameraet på iPhone har fast blænde, kan den desværre ikke indstilles til at lukke mere lys ind. Men hvis dit nattemotiv er en meget kraftig stjernehimmel eller noget der er kunstigt oplyst, kan du alligevel være heldig at få taget et godt billede.

Børn

Den bedste måde at fotografere børn er at placere sig cirka i deres øjenhøjde. Herfra kan du så variere tingene. Gå tæt på og skyd med vidvinkel eller placer dig længere væk og prøv at zoome lidt ind med din iPhones digitale zoom eller med et eksternt iPhone-objektiv.

Grupper og udendørs billeder

Gruppebilleder

Når du skal fotografere hele familien, så lad være med at få alle til at stå stift op af en væg, som om de skulle henrettes. Gå i stedet efter en mere naturlig billedkomposition. Det kan fungere fint, at nogen sidder, mens andre står op. Alle behøver heller ikke at befinde sig i samme lag i billedet. Det kan gøre billedet mere interessant og give det dybde, hvis folk er placeret i en linje, der strækker sig fra baggrund til forgrund.

IPhone 5s har indbygget ansigtsgenkendelse, der automatisk kan finde ansigter i et billede og herudfra finjustere både fokus og eksponering. Denne funktion fungerer også rigtig godt sammen med blitz. Når ansigtsgenkendelse er slået til, vil blitzen ikke forsøge at lyse hele rummet op men derimod nøjes med at lyse de ansigter op, som er inden for blitzens rækkevidde.

Funktionen er mest effektiv, når kameraet kan se begge øjne i et ansigt. Den bliver meget mindre præcis, når et ansigt er i profil. Ansigtsgenkendelse vil alt andet lige også resultere i større lukkerforsinkelse.

Hvis du har en ældre iPhone uden ansigtsgenkendelse, kan du få lignende resultater med en lidt større indsats: Peg til at starte med kameraet direkte på den person, du ønsker at fokusere på, så han eller hun er midt i billedet; lås herefter fokus ved at trykke og holde på personens ansigt; komponer nu billedet og tryk på udløseren.

Udendørsportrætter

Har du nogensinde oplevet, at dine motiver i forgrunden er mørke, som om de er helt i skygge, selvom du fotograferer udendørs en solrig dag? Det sker, netop fordi lyset i omgivelserne er så stærkt. Direkte sollys kan desuden kaste dybe skygger på et ansigt og for eksempel begrave øjnene i mørke. Sollys kan også reflekteres af hud og derved skabe områder med udbrændt højlys. Også disse to problemer kan iPhonens HDR-funktion minimere og sørge for et mere jævnt eksponeret billede.

Hvis dit motiv er i stærkt modlys, kan det være nødvendigt at hjælpe DHR-funktionen på vej, ved at du manuelt indstiller, hvor kameraet skal fokusere sin indbyggede lysmåler. Hvis du skal tage et portræt i denne situation, så tryk på det mørkeste område af personens ansigt. Det får umiddelbart baggrunden til at se ekstremt overeksponeret ud. Men efter du har taget billedet, vil HDR-funktionen kombinere tre forskellige eksponeringer, så det endelige resultat bliver brugbart.

Du kan også forsøge at løse problemet med modlys ved at slå blitzen til. Det virker dog kun, hvis dit motiv er inden for blitzens rækkevidde. Denne enkle teknik kan faktisk give et forbløffende godt resultat af, hvad der ellers ville have været et skuffende billede.

Desuden kan du imødegå modlys ved at låse kameraets eksponering, mens du peger det mod et område af scenen, der rammes af cirka den samme mængde lys som dit motiv, og som befinder sig på cirka samme afstand fra dig. Tryk og hold på dette område for at få kameraet til at låse sin eksponering. Komponer herefter dit billede og skyd.

Dyreliv

Dyr bekymrer sig ikke synderligt over synet af en iPhone på et stativ, så længe de ikke ser fotografen, der gemmer sig i nærheden.

Hvis du kan lide at fotografere fugle og egern i din have eller lignende, så bør du overveje at anskaffe dig et sæt Bluetooth-høretelefoner, hvis volumen-knap du kan bruge til at fjernstyre iPhone-kameraets udløser. Du kan nu sætte din iPhone på et stativ et sted i haven og gemme dig i nærheden (for eksempel i et telt eller bag haveskuret) og spionere på de søde, intetanende kræ. Husk at slå alle lyde og blitzen fra.

For ikke at skræmme dyrene væk midt i det hele er det en god idé at lave et par testbilleder, så du kan finjustere eksponering og placering, før dine pels- eller fjerklædte gæster ankommer.

Tag en masse billeder

Begivenheder

Fester, bryllupper, højtider og andre festlige lejligheder har det med at foregå i hvert fald delvist ved lav belysning. Det giver en hyggelig atmosfære, men det kan være svært at fotografere under sådanne lysforhold. Og tager man blitzen i brug, kan det få billederne til at se ud, som om de er taget i en fangekælder.

Selv om blitzen belyser motiver inden for rækkevidde, vil alt længere væk end cirka to meter hurtigt fortone sig i mørket. Hvis dine motiver sidder stille, kan du prøve at bruge HDR. Du kan også låse eksponeringen på et relativt mørkt område i billedet.

Og fremfor alt, bliv ved med at tage billeder. Du vil uden tvivl ende med masser af billeder, der er uskarpe eller dårligt eksponerede, mens jo flere billeder du tager, des større sandsynlighed er der for, at nogle af dem er helt perfekte.

Spontane billeder

Iscenesatte billeder såsom gruppebilleder er ofte en fast bestanddel, når der fotograferes ved festlige lejligheder, men de spotane billeder giver krydderi til billedalbummet. Brug HDR, når der ved lav belysning skal tages øjebliksbilleder under festen.

Med mindre det er helt nødvendigt, så slå blitzen fra og nøjes med lyset fra omgivelserne til de spontane billeder, for blitz har det med at forstyrre det spontane ved det øjeblik, du forsøger at indfange. Husk at spontane billeder ikke drejer sig om perfekt fototeknik, men derimod om det menneskelige samspil og stemningen.

Hvis du virkelig er i stødet, så kan en festlig lejlighed være et godt tidspunkt at eksperimentere med iPhone-kameraets filtre. Vælg et filter, der passer til stemningen, og kast dig ud i det. Men husk, at du har slået et filter til, og at slå det fra igen, når det ikke længere er passende.

Det er også en god idé at gå tæt på dine motiver: Spontane billeder taget tæt på føles mere intime. Husk også at tage billeder i løbet af hele begivenheden og at tage billeder fra forskellige vinkler.

Stil dig eventuelt op på en stol, hvis folk står tæt, så du kan få det hele med. Placer dig, sådan at du kan komponere billedet så enkelt som muligt. Billedet bliver stærkest, hvis du kan isolere motivet i det afgørende øjeblik.

Bag glas

Nogle af verdens mest interessante motiver befinder sig på den anden side af noget glas, hvad enten det er et eksotisk landskab eller skyerne set fra oven ud af et flyvindue, eller en haj der svømmer forbi bag ruden i et akvarium. Men hvis du ikke passer på, ender du blot med et selvportræt eller - endnu værre - et billede af din blitz' refleksion.

Den fejl, mange gør i denne situation, er at stå for langt fra glasset. Når man gør det, indfanger man alle lyskilderne i rummet, der reflekteres i glassets blanke overflade. Det undgår man ved at slå sin egen blitz fra og føre kameraet så tæt op mod glasset som muligt. Nu fungerer glasset bare som endnu et objektivfilter.

En undtagelse er dog, hvis du fotograferer fra en helikopter. Her skal du sørge for, at din iPhone ikke rører ved selve vinduet, så du undgår, at kameraet bliver rystet, og du får uskarpe billeder på grund af vibrationerne fra rotoren.

Læs også:

Fem gode råd: Sådan tager du de bedste feriebilleder med Instagram

Vælg den bedste kameramobil: Her er fem ting du skal være opmærksom på

Sådan tager du bedre fotos med din mobil

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere