TDC vælger Ericsson til at drive 5G-netværk:100 folk flyttes, pilottest parat til sommer og 4G opdateres

Guide: Tag gode billeder med din iPhone

Læs her hvordan du bruger din iPhones kamera til at tage gode billeder, også i fotografisk vanskelige situationer.

Vi gennemgår her en række almindelige situationer og giver råd om, hvordan du får de bedste billeder i kassen i hver situation. Vi har fokus på det grundlæggende, men hold dig endelig ikke tilbage fra at kaste dig ud i noget kreativt.

Solnedgange og vinduer med skarpt lys
Hvis du ser en smuk solnedgang og er ivrig efter at tage et billede af en af dine nære med solnedgangen i baggrunden, så husk på, at solen stadig giver et meget kraftigt lys, selvom den er ved at gå ned. Det betyder, at du i denne situation har stærkt modlys og derfor må tage de samme forholdsregler, som hvis du tog et billede indendørs med et solbeskinnet vindue i baggrunden.

Ved portrætfotografi i modlys kan du bruge din iPhones blitz til at oplyse dit motiv. Da kameraet vil eksponere i forhold til baggrundsbelysningen, burde resultatet blive en nogenlunde jævn eksponering. Alternativt kan du med et tryk på skærmen indstille, at eksponeringen skal tage udgangspunkt i dit motiv og så få iPhonens HDR-funktion til automatisk at sørge for at undgå overeksponering af baggrunden. Det er noget, HDR er perfekt til.

Landskaber
Det er en nærliggende tanke, at vidvinkelobjektiver er bedst, når man skal fotografere landskaber, så man får mest muligt af udsigten med. Men problemet med at bruge vidvinkel er, at detaljerne i billedet bliver mindre, når man er zoomet helt ud, og det gælder især detaljer på større afstand. Man risikerer således at ende med et billede, hvor øjet ikke drages mod noget specielt.

Hvis du tænker lag ind i billedet, er du dog næsten garanteret gode landskabsbilleder: Sørg for at placere noget i såvel forgrund, mellemgrund og bagrund, som på den ene eller anden måde taler til dig. Det giver billedet en helhed og dybde.

Nogen gange er en scene simpelthen for stor til et enkelt billede. I de situationer kan du i stedet vælge at gå efter en bestemt detalje: Kom helt tæt på og nøjes med at indfange et bestemt udsnit af det større vue eller fokuser på en stemningsfuld detalje i scenen.

Motiver i bevægelse
Det kan være meget svært at tage gode billeder med en iPhone af motiver i hurtig bevægelse såsom børn eller sportsudøvere; når man først har komponeret sit billede og trykket på udløseren, er det for sent.

Kompaktkameraer og professionelle spejlreflekskameraer kan indstilles til meget kort lukkertid, hvilket iPhones ikke kan. Prøv i stedet med følgende tricks: Hvis du er tæt på dit motiv, så tag blitzen i brug. Det kan resultere i et skarpere billede. Sætter du blitzen på Til, vil der være blitz på hver gang du tager et billede, selv hvis der egentligt er lys nok.

Der er bedre chance for at tage et godt billede, hvis du fanger motivet på det rette øjeblik. God timing kræver dog øvelse.

En ting som lukkerforsinkelse gør det endnu sværere. Du kan minimere lukkerforsinkelse ved at bruge et stativ til at stabilisere kameraet.

Alternativt kan du bruge en ekstern udløser - såsom volumenknappen på ledningen til dine høretelefoner - så du kan tage et billede uden at ryste kameraet, når du trykker på knappen.

Funktionen serieoptagelse er også oplagt at bruge, når du skal tage billeder af ting i bevægelse: Tryk og hold udløseren inde for at tage 10 billeder i sekundet, indtil du slipper udløseren igen. Det øger sandsynligheden for, at mindst ét af dem er lige i skabet.

Det kan også være en udfordring at holde det vigtigste motiv i fokus. Hvis du manuelt indstiller fokus i venstre side af billedet, og dit motiv bevæger sig over i højre side, vil du måske ende med en skarp baggrund og et sløret motiv. Prøv at låse fokus på dit motiv i forvejen. Du kan også prøve at forudsige, hvor dit motiv er på vej hen, og så fokusere på det område, så du er forberedt.

Nattescener
For at tage gode billeder i lav belysning om aftenen eller om natten er det mest effektivt at bruge både kamerastativ og ekstern udløser eller en tredjeparts-app til at sætte en timer. Da kameraet på iPhone har fast blænde, kan den desværre ikke indstilles til at lukke mere lys ind. Men hvis dit nattemotiv er en meget kraftig stjernehimmel eller noget der er kunstigt oplyst, kan du alligevel være heldig at få taget et godt billede.

Børn
Den bedste måde at fotografere børn er at placere sig cirka i deres øjenhøjde. Herfra kan du så variere tingene. Gå tæt på og skyd med vidvinkel eller placer dig længere væk og prøv at zoome lidt ind med din iPhones digitale zoom eller med et eksternt iPhone-objektiv.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Dibs Payment Services A/S
Betalingssystemer til e-handel og detailhandel.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Premium
En ny udbudslov kan se dagens lys i 2020: Få overblikket her
Evalueringen af den nuværende udbudslov blev sat i gang, da erhvervsminister Rasmus Jarlov udsendte et høringsbrev i demcember 2018. Lovforslaget og eventuelle ændringer forventes at ligge klar i 2020.
Computerworld
Yousee, Telmore og TDC Erhverv bliver nu en del af et helt nyt underholdningsselskab
TDC Group bliver i fremtiden splittet op i to selskaber, og det ene selskab, der kommer til at fokusere på digital underholdning har netop fået sit navn.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Sådan gør du din forretning agil uden at komplicere netværkssikkerheden
Mange virksomheder er i gang med en form for digital transformation, i forhold til hvordan produkter og services bringes til markedet og i sidste ende levere værdi til kunderne. Men digital transformation bringer også kompleksitet med sig i forhold til dem der opererer netværket. I dette white paper kigger vi nærmere på, hvordan du laver en succesfuld transformation og gør dit netværk sikkert.