Guide: Tag gode billeder med din iPhone

Læs her hvordan du bruger din iPhones kamera til at tage gode billeder, også i fotografisk vanskelige situationer.

Vi gennemgår her en række almindelige situationer og giver råd om, hvordan du får de bedste billeder i kassen i hver situation. Vi har fokus på det grundlæggende, men hold dig endelig ikke tilbage fra at kaste dig ud i noget kreativt.

Solnedgange og vinduer med skarpt lys
Hvis du ser en smuk solnedgang og er ivrig efter at tage et billede af en af dine nære med solnedgangen i baggrunden, så husk på, at solen stadig giver et meget kraftigt lys, selvom den er ved at gå ned. Det betyder, at du i denne situation har stærkt modlys og derfor må tage de samme forholdsregler, som hvis du tog et billede indendørs med et solbeskinnet vindue i baggrunden.

Ved portrætfotografi i modlys kan du bruge din iPhones blitz til at oplyse dit motiv. Da kameraet vil eksponere i forhold til baggrundsbelysningen, burde resultatet blive en nogenlunde jævn eksponering. Alternativt kan du med et tryk på skærmen indstille, at eksponeringen skal tage udgangspunkt i dit motiv og så få iPhonens HDR-funktion til automatisk at sørge for at undgå overeksponering af baggrunden. Det er noget, HDR er perfekt til.

Landskaber
Det er en nærliggende tanke, at vidvinkelobjektiver er bedst, når man skal fotografere landskaber, så man får mest muligt af udsigten med. Men problemet med at bruge vidvinkel er, at detaljerne i billedet bliver mindre, når man er zoomet helt ud, og det gælder især detaljer på større afstand. Man risikerer således at ende med et billede, hvor øjet ikke drages mod noget specielt.

Hvis du tænker lag ind i billedet, er du dog næsten garanteret gode landskabsbilleder: Sørg for at placere noget i såvel forgrund, mellemgrund og bagrund, som på den ene eller anden måde taler til dig. Det giver billedet en helhed og dybde.

Nogen gange er en scene simpelthen for stor til et enkelt billede. I de situationer kan du i stedet vælge at gå efter en bestemt detalje: Kom helt tæt på og nøjes med at indfange et bestemt udsnit af det større vue eller fokuser på en stemningsfuld detalje i scenen.

Motiver i bevægelse
Det kan være meget svært at tage gode billeder med en iPhone af motiver i hurtig bevægelse såsom børn eller sportsudøvere; når man først har komponeret sit billede og trykket på udløseren, er det for sent.

Kompaktkameraer og professionelle spejlreflekskameraer kan indstilles til meget kort lukkertid, hvilket iPhones ikke kan. Prøv i stedet med følgende tricks: Hvis du er tæt på dit motiv, så tag blitzen i brug. Det kan resultere i et skarpere billede. Sætter du blitzen på Til, vil der være blitz på hver gang du tager et billede, selv hvis der egentligt er lys nok.

Der er bedre chance for at tage et godt billede, hvis du fanger motivet på det rette øjeblik. God timing kræver dog øvelse.

En ting som lukkerforsinkelse gør det endnu sværere. Du kan minimere lukkerforsinkelse ved at bruge et stativ til at stabilisere kameraet.

Alternativt kan du bruge en ekstern udløser - såsom volumenknappen på ledningen til dine høretelefoner - så du kan tage et billede uden at ryste kameraet, når du trykker på knappen.

Funktionen serieoptagelse er også oplagt at bruge, når du skal tage billeder af ting i bevægelse: Tryk og hold udløseren inde for at tage 10 billeder i sekundet, indtil du slipper udløseren igen. Det øger sandsynligheden for, at mindst ét af dem er lige i skabet.

Det kan også være en udfordring at holde det vigtigste motiv i fokus. Hvis du manuelt indstiller fokus i venstre side af billedet, og dit motiv bevæger sig over i højre side, vil du måske ende med en skarp baggrund og et sløret motiv. Prøv at låse fokus på dit motiv i forvejen. Du kan også prøve at forudsige, hvor dit motiv er på vej hen, og så fokusere på det område, så du er forberedt.

Nattescener
For at tage gode billeder i lav belysning om aftenen eller om natten er det mest effektivt at bruge både kamerastativ og ekstern udløser eller en tredjeparts-app til at sætte en timer. Da kameraet på iPhone har fast blænde, kan den desværre ikke indstilles til at lukke mere lys ind. Men hvis dit nattemotiv er en meget kraftig stjernehimmel eller noget der er kunstigt oplyst, kan du alligevel være heldig at få taget et godt billede.

Børn
Den bedste måde at fotografere børn er at placere sig cirka i deres øjenhøjde. Herfra kan du så variere tingene. Gå tæt på og skyd med vidvinkel eller placer dig længere væk og prøv at zoome lidt ind med din iPhones digitale zoom eller med et eksternt iPhone-objektiv.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar med Miracle 42 og Red Hat

På dette webinar får du indblik i, hvorledes Hyperconverged Infrastructure fra Red Hat forenkler storage, netværk og servere i én enkelt løsning, som er nem at implementere og drifte – og ikke mindst med kæmpe besparelser. Ingen tomme managements slides men derimod et realistisk indblik i, hvordan du kan optimere dine kunders datacenter – og ikke mindst differentiere din og deres forretning.

28. maj 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Kom godt i gang med Microsoft Teams.

Microsoft Teams er den nye samarbejdsplatform for internt og eksternt samarbejde, når I skal kommunikere og samarbejde på tværs i teamet eller afdelingerne. På denne morgenbriefing får du en introduktion til Microsoft Teams og programmets mange muligheder, så du kan få et overblik over hvordan, man kan anvende programmet til en mere effektiv arbejdsdag.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
En arbejdsuge på fire dage gjorde danske IIH Nordic berømt, men under coronakrisen har selskabets CEO indset, at der skal tages nye midler i brug
Danske IIH Nordic er blevet hædret for sit arbejdsmiljø, og under coronakrisen er medarbejderne blevet endnu mere tilfredse. Nu har selskabets topchef Henrik Stenmann indset, at den firedages arbejdsuge ikke kan stå alene.
Computerworld
IBM fyrer tusindvis af medarbejdere i stor fyringsrunde
Med IBM’s nytiltrådte topchef ved roret fyrer selskabet nu tusindvis af medarbejdere i stor fyringsrunde, der sigter blandt andet efter at gøre selskabet mere agilt.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
5 gode råd til det sikre og effektive projektarbejde - og selvom det sker hjemmefra
Hjemme- og fjernarbejde behøver ikke at koste på produktiviteten i dine projekter. I dette whitepaper kan du derfor læse fem gode råd til at få dine projekter sikkert i hus - også selvom hovedparten af arbejdet sker andre steder end på arbejdspladsen. De fem råd handler blandt andet om kommunikationen, holdånden, sikkerheden og opsamling af viden når du arbejder hjemmefra.