Topnyhed:GDPR-ekspert efter ny Helsingør-afgørelse fra Datatilsynet: Her er de vigtigste hovedpointer - handler ikke om Google, men om Helsingør

Artikel top billede

Dansk it-firma: Sådan håndterer vi 400 millioner dokumenter om året

EDI-firmaet HighJump Software håndterer op imod 400 millioner dokumenter om året fra alle de største virksomheder i Danmark. Men nu er Danmark blevet for lille, og med en ny ejer er firmaet i Birkerød klar til at indtage Europa.

De fleste, der har arbejdet med ordrehåndtering, ved, at bestilling kan være en generende oplevelse, hvis ikke begge parter er enige om formatet, det skal sendes i. Nogle bruger ét it-system til at danne deres dokumenter, andre et andet system og atter andre sender PDF-fakturaer. Og faktisk er der stadig nogle, som foretrækker at få det på godt gammeldags papir.

Siden 1987 har Highjump Software - som dengang hed Dannet - forsøgt at løse det problem med at forbinde virksomheder på tværs af systemer. Firmaet er startet af et samarbejde mellem daværende Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab (KTAS) og IBM, og skulle komme med en komplet pakke til at agere postmester mellem virksomheder.

"Se det lidt som et spindelvæv. I stedet for, at vores kunder skal have måske tusind spind ud til tusind forskellige leverandører, som hver bruger deres eget filformat, så har de i stedet én tråd ind til os, og så formidler vi det til leverandørerne i de rigtige formater," forklarer Ole Pedersen, som er vicedirektør hos HighJump Software.

Papir, PDF, data

Specielt detailhandlen har noget at skulle slås med, da den har mange samhandelspartnere med mange forskellige formater. Eftersom at HighJump B2Bi har over 60 procent af det danske EDI-marked - og altså størstedelen af markedet - så benytter næsten alle større detailforretninger i Danmark HighJump Softwares løsninger.

Og når en kæde som for eksempel Dansk Supermarked skal håndtere over 300.000 tusind ordrer hver eneste måned, er det afgørende, at der er et system, som kan håndtere de mange data - og i det rigtige format. Sidstnævnte kan for mange være et stort problem, da den ene kartoffelavler måske kun kan sende i et format, en anden i et helt tredje og nogle kræver papir, imens andre vil have det i PDF, og så videre.

"Vores arbejde består normalt i at håndtere de store mængder data og sikre, at de konverteres til de rigtige formater. Vores mål er at gøre så meget digitalt, som overhovedet muligt. Vi sender og modtager stadigt papir-fakturaer for vores kunder, men det ser vi mest af alt som en niché-service, til at hjælpe kunden på vej mod en digital løsning, hvor de ikke skal sende papir frem og tilbage og bruge tid på genindtaste informationen i deres it-systemer," forklarer Ole Pedersen.

Dokumenter i millionvis

Gennem HighJump Softwares levetid har der været en række forskellige ejere. Blandt andet opkøbte TDC firmaet, der dengang bed DanNet, og et par år efter blev det solgt til en amerikansk kapitalfond kaldet Evenex. Årene efter gik knap så godt for firmaet, som nu havde skiftet navn gentagne gange og nu har navnet Highjump Software efter et opkøb fra et amerikansk firma med samme navn.

I 2011 og 2012 havde daværende Evenex et underskud på henholdsvis 67,8 millioner kroner og 43,9 millioner kroner. Heldigivs for firmaet, der i dag har over 100 danske ansatte i Birkerød, skete der et turn-around, som i 2013 sikrede et overskud på 6,8 millioner kroner.

"I dag kan vi kun være glade for det, der skete, og vi håndterer op imod 400 millioner dokumenter om året. Vi er blevet til verdens sjette største udbyder på det globale marked," siger Ole Pedersen.

På vej til udlandet

For to uger siden blev HighJump Software opkøbt igen af en amerikansk kapitalfond, som nu sidder med majoriteten af aktiepuljen.

Og det var ikke mange dage, der skulle gå, før at den solide rygstøtte i kapitalfonden skulle udnyttes. Således opkøbte HighJump Software den engelske konkurrent Atlas, som også lever af at udbyde EDI-løsninger i sidste uge.

"Med en stærk støtte har vi taget første skridt ind mod det europæiske marked, hvilket også var en af hovedgrundene til, at vi blev købt: At vi er de rigtige til at bringe dem til europæisk jord," forklarer Ole Pedersen.

Et europæisk marked, som ikke kan ændres på anden vis end ved opkøb.

"Problemet er, at markederne er så etablerede i de forskellige lande, at det er umuligt at udvide sig uden at opkøbe, så med en god stærk amerikansk fond bag os er vi så småt gået i gang med det," siger Ole Pedersen.

Samtlige markeder i Europa er opbygget med samme monopollignende forhold som i Danmark, hvor en teleudbyder eller et postvæsen i tidernes morgen startede EDI-virksomheden, og hvor det i de fleste tilfælde nu er privatejet. I Danmark sidder HighJump Software altså på 60 procent af markedet, hvor kun KMD er den eneste anden store udbyder.

Derfor er opkøb også den eneste måde at komme ind i andre markeder rundt i Europa, og det er også målet for HighJump Software at blive en endnu større spiller på det europæiske marked.

"Vi er en national beskæftigelse med globalt øjemål, som nu vil til at være regionale. Det er store ambitioner, og efter at Altas i England er blevet en del af familien kan jeg sige så meget, at vi går efter de norske og svenske markeder," tilføjer Ole Pedersen.

Udenlandsk opkøb giver fordel til danske kunder

Specielt når dokumenterne skal udenlands, kan det give problemer. Highjump Software er med i et større europæisk samarbejde, men skal Dansk Supermarked for eksempel til at handle med en ny underleverandør af agurker i Spanien, kræver det, at spanieren kommer på Highjumps netværk.

"Vi samarbejder i dag med over 50 EDI-firmaer i verden, så hvis underleverandøren i Spanien allerede bruger en af dem er det nemt at koble dem på. Hvis de ikke bruger EDI i dag, kræver det jo et større arbejde, hvor vi ofte skal ud og finde en lokal mellemmand, som kan hjælpe os. Det gør vi gerne, men når vi selv er i landet, som vi nu er i England med egne kontorer, så bliver det hele meget nemmere. Ikke kun for os men også vores kunder," siger Ole Pedersen.

HighJump Software har 50 procent af C20-indekset som kunder og håndterer alt fra ordrer mellem virksomheder til recepthåndtering fra læge til apotek eller toldpapirer ved grænserne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital