Guide: Sådan laver du din egen private "Dropbox"-server med Raspberry Pi på et kvarter

Selv uden de store Linux-evner kan en nybegynder relativt nemt lave en Sync-server, som fungerer på samme måde som de kendte sky-tjenester, så længe man er væbnet med tålmodighed og gåpåmod.

Jeg tillader mig at kalde mig en ung knøs sammenlignes med nogle af vores mest garvede læsere. Med en alder på kun 25 år var min første computer, som jeg kunne kalde min egen i en alder af seks, allerede installeret med Windows 95.

Jeg har aldrig arbejdet i DoS eller anden kodebaseret system, men har fået serveret det hele på et sølvfad i form af en grafisk brugeroverflade, GUI. Alt var på et ikon foran mig, og jeg skulle bare klikke.

Det var dejligt dengang, men det betyder også, at jeg nu efter 19 år med hovedet i en computer ikke har nogen anelse om, hvordan jeg får en computer til at fungere uden en GUI, eller for den sags skyld hvordan software fungerer helt nede på laveste niveau. Jeg har hørt historien om nullet og et-tallet, men det hjælper ikke synderligt på forståelsen.

Det skulle ændres, og da jeg så, at Raspberry Pi, den lille computer på størrelse med et spillekort, kom i en ny forbedret udgave, tog jeg chancen og købte en. Optimistisk tænkte jeg, at så svært kan det sgu da ikke være at sætte sådan en op til noget, man kan bruge til noget.

Det skulle blive til en test af det lille monster, men hurtigt blev det i stedet til en test af min tålmodighed sammen med en guide til, hvordan man kommer i gang med Raspberry Pi'en og til at lave en lille privat sync-server.

Planen: At sætte Raspberry Pi B+ op sammen med Raspian, en ekstern harddisk (1 terabyte) og programmet Bittorrent Sync.

BitTorrent Sync er et program udarbejdet af folkene bag BitTorrent - den notorisk kendte Torrent-klient, som nok for det meste bruges til at hente ulovlige "How I Met Your Mother"-afsnit.

BitTorrent Sync er et program, som skal bruges til hurtigt at skabe en forbindelse mellem to computere til deling af filer via Torrent-protokollen. Det vil sige, at man relativt hurtigt kan overføre store filer mellem computere med en vis lethed.

Personligt har jeg brugt BitTorrent Sync til at dele billeder og video med venner, og mapperne synkroniserer automatisk, når der kommer noget nyt i dem. Desuden er det genialt til at overføre billeder, når ens redaktør bander over, at man ikke kan sende nok billeder via mails.

Det sker, uden at man skal igennem firmaers cloud-servere som for eksempel Dropbox eller OneDrive fra Microsoft. Med BitTorrent Sync går dataene fra A til B. Fra dig til din modtager.

BitTorrent Sync er gratis at bruge, og den eneste begrænsning på overførselstid og plads er din egen internethastighed og din egen lagerplads.

Det eneste store minus er, at begge computere SKAL være tændt, for at der kan synkroniseres.

Det er her, at Raspberry Pi kommer ind i billedet. Det koster en stor Big Tasty Bacon-menu (cirka 80 kroner) at have en Raspberry Pi tændt om året i strøm (ikke medregnet strømmen i den strømtilførte USB-hub), hvilket er væsentligt billigere end en Windows-maskine. Raspberry Pi ender altså med at være din egen private lille sky.

Raspberry Pi står i hjørnet af mit kontor og har en mappe delt via BitTorrent Sync til min arbejdscomputer og min stationære derhjemme.

På den måde har jeg alle mine vigtigste filer fordelt på tre forskellige maskiner - og på intet tidspunkt forlader de mine egne enheder. Min overvågningsparanoia kan slappe lidt mere af.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Seneste artiklerRSS
15:22
14:40
14:00
13:40
13:06
12:55
12:04
11:04

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere


Premium
Tung Atea-dominans på hardware-markedet helt ok, mener SKI: "Hvis en virksomhed vokser sig stor, er det typisk også fordi, den gør et eller andet rigtigt. Der er ikke noget i vejen med at være dominerende"
Der er glimrende konkurrence på markedet for det offentliges hardware-indkøb, selv om Atea lander de fleste ordrer, mener SKI. "Det er min opfattelse, at der er en glimrende og benhård konkurrence på hardwaremarkedet. Det er ikke nemt at være aktør på det marked," siger udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
Computerworld
Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland
Pilen peger entydigt mod Rusland, mener USA og Storbritannien. Se stor advisory om angrebet, der har inficeret millioner af routere, switche og lignende i virksomheder og myndigheder.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.