Guide: Sådan laver du din egen private "Dropbox"-server med Raspberry Pi på et kvarter

Selv uden de store Linux-evner kan en nybegynder relativt nemt lave en Sync-server, som fungerer på samme måde som de kendte sky-tjenester, så længe man er væbnet med tålmodighed og gåpåmod.

Jeg tillader mig at kalde mig en ung knøs sammenlignes med nogle af vores mest garvede læsere. Med en alder på kun 25 år var min første computer, som jeg kunne kalde min egen i en alder af seks, allerede installeret med Windows 95.

Jeg har aldrig arbejdet i DoS eller anden kodebaseret system, men har fået serveret det hele på et sølvfad i form af en grafisk brugeroverflade, GUI. Alt var på et ikon foran mig, og jeg skulle bare klikke.

Det var dejligt dengang, men det betyder også, at jeg nu efter 19 år med hovedet i en computer ikke har nogen anelse om, hvordan jeg får en computer til at fungere uden en GUI, eller for den sags skyld hvordan software fungerer helt nede på laveste niveau. Jeg har hørt historien om nullet og et-tallet, men det hjælper ikke synderligt på forståelsen.

Det skulle ændres, og da jeg så, at Raspberry Pi, den lille computer på størrelse med et spillekort, kom i en ny forbedret udgave, tog jeg chancen og købte en. Optimistisk tænkte jeg, at så svært kan det sgu da ikke være at sætte sådan en op til noget, man kan bruge til noget.

Det skulle blive til en test af det lille monster, men hurtigt blev det i stedet til en test af min tålmodighed sammen med en guide til, hvordan man kommer i gang med Raspberry Pi'en og til at lave en lille privat sync-server.

Planen: At sætte Raspberry Pi B+ op sammen med Raspian, en ekstern harddisk (1 terabyte) og programmet Bittorrent Sync.

BitTorrent Sync er et program udarbejdet af folkene bag BitTorrent - den notorisk kendte Torrent-klient, som nok for det meste bruges til at hente ulovlige "How I Met Your Mother"-afsnit.

BitTorrent Sync er et program, som skal bruges til hurtigt at skabe en forbindelse mellem to computere til deling af filer via Torrent-protokollen. Det vil sige, at man relativt hurtigt kan overføre store filer mellem computere med en vis lethed.

Personligt har jeg brugt BitTorrent Sync til at dele billeder og video med venner, og mapperne synkroniserer automatisk, når der kommer noget nyt i dem. Desuden er det genialt til at overføre billeder, når ens redaktør bander over, at man ikke kan sende nok billeder via mails.

Det sker, uden at man skal igennem firmaers cloud-servere som for eksempel Dropbox eller OneDrive fra Microsoft. Med BitTorrent Sync går dataene fra A til B. Fra dig til din modtager.

BitTorrent Sync er gratis at bruge, og den eneste begrænsning på overførselstid og plads er din egen internethastighed og din egen lagerplads.

Det eneste store minus er, at begge computere SKAL være tændt, for at der kan synkroniseres.

Det er her, at Raspberry Pi kommer ind i billedet. Det koster en stor Big Tasty Bacon-menu (cirka 80 kroner) at have en Raspberry Pi tændt om året i strøm (ikke medregnet strømmen i den strømtilførte USB-hub), hvilket er væsentligt billigere end en Windows-maskine. Raspberry Pi ender altså med at være din egen private lille sky.

Raspberry Pi står i hjørnet af mit kontor og har en mappe delt via BitTorrent Sync til min arbejdscomputer og min stationære derhjemme.

På den måde har jeg alle mine vigtigste filer fordelt på tre forskellige maskiner - og på intet tidspunkt forlader de mine egne enheder. Min overvågningsparanoia kan slappe lidt mere af.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
ComputerViews: Googles aktionærer havde blot et skuldertræk til overs for EU's rekordstore bøde på 32 milliarder kroner. Her er en række bud på, hvad EU kan gøre, hvis Google og andre tech-giganter skal rammes, hvor det for alvor gør ondt.
Computerworld
Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android
Google kan begynde at tage penge for Android, der indtil nu har været gratis. Den trussel kommer fra Google i kølvandet på selskabets 32 milliarder-store bøde fra EU.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
11 skridt, der sikrer dig det bedste udbytte af dit CRM-projekt
Dette whitepaper identificerer 11 skridt, som enhver organisation bør gennemgå i forbindelse med CRM-implementering.