Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Hackerangreb rammer hospitaler - millionvis af persondata stjålet

USA er blevet ramt af det største hackerangreb på hospitaler i nyere tid. Bagmændene menes at arbejde tæt sammen med den kinesiske regering.

I perioden mellem april og juni er den amerikanske hospitalskæde Community Health Systems blevet hackerangrebet, og det menes, at 4,5 millioner persondata-sæt er blevet stjålet.

Det skriver Reuters, der kan berette, at mistanken om hackernes oprindelse peger mod Kina - og sågar mod en mulig forbindelse til den kinesiske regering.

Det amerikanske føderale politi, FBI, bekræfter over for Reuters, at politiet er i gang med at undersøge hackerangrebet, men ønsker ikke at gå i detaljer med eventuelle motiver eller mistænkte bagmænd.

Det stjal de

Hospitalskæden Community Health Systems med ansvar for 206 hospitaler i 29 stater fastslår, at hackerangrebet ikke omfatter tyveri af patientjournaler eller kreditkort, som hospitalsophold ellers typisk betales med i USA.

I stedet er hackerne sluppet afsted med navne, adresser, fødselsdatoer, telefonnumre og sygesikringsnumre.

Sikkerhedseksperter vurderer over for Reuters, at disse oplysninger er nok til, at de kan bruges til at stjæle patienternes identiteter.

Community Health Systems afviser, at der skulle være stjålet intellektuelle ejendomsrettigheder, som kinesiske hackere ellers typisk finder interessante, fordi de kan bruges til videresalg eller som politisk pressionsmiddel.

Kendt gruppe i kikkerten

Sikkerhedsfolkene bag oprydningen har hackergruppen APT 18 i kikkerten som den bande, der står bag det store data-tyveri.

"APT 18 går typisk efter selskaber inden for luftfarts-, forsvars-, bygge- og ingeniørindustrien samt teknologiske, finansielle og medicinale industrier," lyder det fra FireEye, som er den sikkerhedsgruppe, der undersøger det store angreb mod de amerikanske hospitaler.

Sikkerhedsselskabet FireEye udelukker ikke, at APT 18 samarbejder med den kinesiske regering, men sikkerhedsvirksomheden ønsker ikke at gå i detaljer med den slags teorier.

Et andet sikkerhedsselskab, CrowdStrike, har holdt øje med APT 18 i fem år.

Selskabet fortæller til Reuters, at APT 18 enten er støttet af den kinesiske regering eller arbejder direkte på ordre fra regeringen. Det vurderer sikkerhedsselskabet på basis af de firmaer, som hackerne går efter.

Flere hospitaler ramt

Angrebet mod Community Health Systems er det største af sin art i nyere tid rettet mod en amerikansk hospitalskæde.

Den omfattende hackerinvasion er dog langtfra enestående på de længdegrader.

For FireEye har noteret sig et stigende antal angreb mod amerikanske medicinalvirksomheder, og tilbage i maj blev omkring 1,3 millioner sundhedssikringsnumre og anden sensitiv information hugget fra Montana Department of Public Health and Human Services.

Læs også:
Vanvittige tabstal: Her er prisen for hackerangreb

Mega-hack mod amerikansk it-gigant - 145 millioner skal skifte password
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.