Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Hackerangreb rammer hospitaler - millionvis af persondata stjålet

USA er blevet ramt af det største hackerangreb på hospitaler i nyere tid. Bagmændene menes at arbejde tæt sammen med den kinesiske regering.

I perioden mellem april og juni er den amerikanske hospitalskæde Community Health Systems blevet hackerangrebet, og det menes, at 4,5 millioner persondata-sæt er blevet stjålet.

Det skriver Reuters, der kan berette, at mistanken om hackernes oprindelse peger mod Kina - og sågar mod en mulig forbindelse til den kinesiske regering.

Det amerikanske føderale politi, FBI, bekræfter over for Reuters, at politiet er i gang med at undersøge hackerangrebet, men ønsker ikke at gå i detaljer med eventuelle motiver eller mistænkte bagmænd.

Det stjal de

Hospitalskæden Community Health Systems med ansvar for 206 hospitaler i 29 stater fastslår, at hackerangrebet ikke omfatter tyveri af patientjournaler eller kreditkort, som hospitalsophold ellers typisk betales med i USA.

I stedet er hackerne sluppet afsted med navne, adresser, fødselsdatoer, telefonnumre og sygesikringsnumre.

Sikkerhedseksperter vurderer over for Reuters, at disse oplysninger er nok til, at de kan bruges til at stjæle patienternes identiteter.

Community Health Systems afviser, at der skulle være stjålet intellektuelle ejendomsrettigheder, som kinesiske hackere ellers typisk finder interessante, fordi de kan bruges til videresalg eller som politisk pressionsmiddel.

Kendt gruppe i kikkerten

Sikkerhedsfolkene bag oprydningen har hackergruppen APT 18 i kikkerten som den bande, der står bag det store data-tyveri.

"APT 18 går typisk efter selskaber inden for luftfarts-, forsvars-, bygge- og ingeniørindustrien samt teknologiske, finansielle og medicinale industrier," lyder det fra FireEye, som er den sikkerhedsgruppe, der undersøger det store angreb mod de amerikanske hospitaler.

Sikkerhedsselskabet FireEye udelukker ikke, at APT 18 samarbejder med den kinesiske regering, men sikkerhedsvirksomheden ønsker ikke at gå i detaljer med den slags teorier.

Et andet sikkerhedsselskab, CrowdStrike, har holdt øje med APT 18 i fem år.

Selskabet fortæller til Reuters, at APT 18 enten er støttet af den kinesiske regering eller arbejder direkte på ordre fra regeringen. Det vurderer sikkerhedsselskabet på basis af de firmaer, som hackerne går efter.

Flere hospitaler ramt

Angrebet mod Community Health Systems er det største af sin art i nyere tid rettet mod en amerikansk hospitalskæde.

Den omfattende hackerinvasion er dog langtfra enestående på de længdegrader.

For FireEye har noteret sig et stigende antal angreb mod amerikanske medicinalvirksomheder, og tilbage i maj blev omkring 1,3 millioner sundhedssikringsnumre og anden sensitiv information hugget fra Montana Department of Public Health and Human Services.

Læs også:
Vanvittige tabstal: Her er prisen for hackerangreb

Mega-hack mod amerikansk it-gigant - 145 millioner skal skifte password
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere