Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Giv forretningen noget data-dope

Klumme: Måske var det slet ikke Tyskland, der vandt VM i fodbold - men SAP og Hana, som tæmmede de enorme datamængder, som det tyske hold skabte.

Fodbold er et simpelt spil. 22 mænd jagter en bold i 90 minutter, og til sidst vinder Tyskland.

Jeg elsker denne evigtgyldige sandhed om fodbold, leveret af Gary Lineker.

Og ganske rigtigt vandt Tyskland igen denne sommer ved verdensmesterskabet i fodbold i Brasilien i juli, efter at have givet konkurrenter som Argentina, Brasilien, Frankrig og Portugal eftertrykkeligt baghjul.

Men af to årsager har Gary Lineker alligevel ikke helt ret: For det første er fodbold er ikke længere så simpelt et spil. Og for det andet var det måske slet ikke Tyskland, der vandt.

Nye regler i skolegården

På 10 minutter kan 10 spillere med tre bolde producere flere end syv millioner datapunkter. Manchester City har 10 analytikere ansat på fuld tid til at tygge fodboldstatistikker.

Æraen, hvor nørden med tændstikbenene blev valgt sidst, når der skulle deles hold, er definitivt ovre. Nu er han førstevalg, for uden evnen til at analysere spillet vinder man ingen kampe.

Alle data om hver enkelt spiller bliver opsamlet, lagret og analyseret for at lægge taktikken til næste kamp, næste sæson, næste spillerkøb.

Reglerne i skolegården og topklubberne er vendt på hovedet.

I denne måned blev Nicklas Bendtner solgt til Wolfsburg, der i høj grad baserede deres beslutning på statistikker om herrens performance på banen de sidste godt tre år (og givetvis et par avisartikler om hans performance uden for banen).

Ved VM var det en analyse af spillernes evner under ændrede vejrforhold og en markant ændret taktik, der lagde grunden til Hollands bronzemedalje.

Og ikke mindst Tysklands guld var baseret på grundig dataanalyse. Heltene Neuer, Klose og Müller havde en 12.-mand der før VM var ret ukendt i den brede offentlighed: Han hedder Hana og spiller til daglig for SAP Walldorf. Og hans opgave på holdet er at tæmme big data-mængderne og gøre dem til viden, der kan bruges til at vinde fodboldkampe. Mens de er i gang - i realtid vel at mærke.

På gaden i Tyskland har VM-sejren betydet, at SAP og Hana har vundet tyskernes hjerter og får en del af æren.

Stå rigtigt på banen (den lange)

Man kan ikke vinde en topkamp uden at have styr på fakta.
It-afdelingen har langt om længe fået lov til at være direkte medspiller: Teknologien er til stede, klubben investerer, fansene på gaden har forstået værdien, og de håndfaste beviser for, at det virker, vælter frem.

Det betyder også, at det er nu, it-direktøren skal spille sine kort rigtigt og placere sig rigtigt på den lange bane. Her på kontoret kan vi især se vores kunder fokusere på fire ting:

Træf en strategisk beslutning

It skal være en aktiv forretningsudvikler, og it-ressourcerne skal kanaliseres i retning af innovation og udvikling, mens mere basale opgaver skal løses hos outsourcing-leverandøren.

2 Skab en organisatorisk forbindelse mellem it og forretning

It-afdelingen skal tæt på resten af organisationen med folk, der kan bygge bro mellem teknologi og forretning.

3 Gå forrest

Lad it-afdelingen søsætte de modige tiltag som udviklingsmiljøer, teknologivalg og inspiration, der støtter og udvikler forretningen.

4 Sørg for, at infrastrukturen er klar

Og jo bedre du kender forretningens retning, jo bedre forudsætninger har du for at skabe et it-grundlag, der virker.

Så tillykke til it-afdelingen, der kan ende med at blive vinderen på den lange bane, når forretningen skal dopes med data.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.