Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Danske virksomheder kan være hacket uden at vide af det

Mange mindre virksomheder er i fare for at blive ramt af spionage, fordi de springer over hvor gærdet er lavest.

Novozymes indrømmelse af, at virksomheden har været udsat for industrispionage er kun toppen af isbjerget, når det gælder risikoen for, at ubudne gæster får adgang til danske virksomheders data.

Det mener brancheorganisationen ITEK under Dansk Industri, hvor branchedirektør Adam Lebech opfordrer chefer i især små og mellemstore virksomheder til at sætte data-sikkerhed højere på dagsordenen i hverdagen.

"Store virksomheder som for eksempel Novozymes har en stor sikkerhedsorganisation, der er så dygtige, at de kan overvåge deres systemer i real time. Men i små og mellemstore virksomheder opdager man måske slet ikke, at et angrebet har fundet sted."

"Så mange kan være i farezonen uden at vide det. Derfor er det utroligt vigtigt, at man får gennemgået hele sin sikkerhedsorganisation," siger Adam Lebech til Computerworld.

Et af de første skridt er, at man som virksomhed skaffer sig et overblik over, hvilke data, der er så kritiske for firmaet, at skal pakke dem væk bag digitale hængelåse - eksempelvis med kryptering.

Ny vejledning

Ifølge en ny vejledning, som ITEK har lavet til sine medlemsvirksomheder, udgør mængden af forretningskritiske data typisk kun mellem en halv og to procent af en virksomhedens samlede data.

Til gengæld kniber det med overblikket over, hvilke data, der er tale om, og hvor de er lagret. Først når man har klassificeret sine data og ved, hvor de er lagret, kan man gøre noget effektivt for at sikre sig, lyder det fra Adam Lebech.

"Angreb sker, fordi man ikke har arbejdet konkret med, hvem der har adgang til hvilke data. Så vi anbefaler små og mellemstore virksomheder at gennemgå deres procedurer og lave en klassifikation af data, så man ved, hvilke data, der er så vigtige, at man under ingen omstændigheder må risikere at de bliver kompromitteret," siger Adam Lebech.

Papir-tiger

Han advarer samtidig om, at arbejdet med datasikkerhed meget nemt ender som en papirøvelse, der ender i et ringbind, som har meget lidt at gøre med den praktiske virkelighed i dagligdagen.

"Papirtiger-udfordringen er der altid, så det bare bliver et stykke papir, som man laver i sikkerhedsafdelingen."

"Så det kræver forankring i virksomhedens topledelse, samtidig med at man får sikkerheden gennemgået i dybden af folk med tekniske kompetencer, og ofte vil man også have nytte af ekstern rådgivning," siger Adam Lebech.

Læs også:

Seks gode råd: Få styr på brugerne i dit netværk

Sikkerhedsfirma: Danskerne er for godtroende
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Så stor er risikoen for angreb via din Salesforce Cloud
Cyberkriminelle går målrettet efter Salesforce Cloud, men kun de færreste virksomheder er opmærksomme på, at de selv har et stort ansvar for at beskytte sig – eller ved, hvordan de gør.