Artikel top billede

Danske virksomheder kan være hacket uden at vide af det

Mange mindre virksomheder er i fare for at blive ramt af spionage, fordi de springer over hvor gærdet er lavest.

Novozymes indrømmelse af, at virksomheden har været udsat for industrispionage er kun toppen af isbjerget, når det gælder risikoen for, at ubudne gæster får adgang til danske virksomheders data.

Det mener brancheorganisationen ITEK under Dansk Industri, hvor branchedirektør Adam Lebech opfordrer chefer i især små og mellemstore virksomheder til at sætte data-sikkerhed højere på dagsordenen i hverdagen.

"Store virksomheder som for eksempel Novozymes har en stor sikkerhedsorganisation, der er så dygtige, at de kan overvåge deres systemer i real time. Men i små og mellemstore virksomheder opdager man måske slet ikke, at et angrebet har fundet sted."

"Så mange kan være i farezonen uden at vide det. Derfor er det utroligt vigtigt, at man får gennemgået hele sin sikkerhedsorganisation," siger Adam Lebech til Computerworld.

Et af de første skridt er, at man som virksomhed skaffer sig et overblik over, hvilke data, der er så kritiske for firmaet, at skal pakke dem væk bag digitale hængelåse - eksempelvis med kryptering.

Ny vejledning

Ifølge en ny vejledning, som ITEK har lavet til sine medlemsvirksomheder, udgør mængden af forretningskritiske data typisk kun mellem en halv og to procent af en virksomhedens samlede data.

Til gengæld kniber det med overblikket over, hvilke data, der er tale om, og hvor de er lagret. Først når man har klassificeret sine data og ved, hvor de er lagret, kan man gøre noget effektivt for at sikre sig, lyder det fra Adam Lebech.

"Angreb sker, fordi man ikke har arbejdet konkret med, hvem der har adgang til hvilke data. Så vi anbefaler små og mellemstore virksomheder at gennemgå deres procedurer og lave en klassifikation af data, så man ved, hvilke data, der er så vigtige, at man under ingen omstændigheder må risikere at de bliver kompromitteret," siger Adam Lebech.

Papir-tiger

Han advarer samtidig om, at arbejdet med datasikkerhed meget nemt ender som en papirøvelse, der ender i et ringbind, som har meget lidt at gøre med den praktiske virkelighed i dagligdagen.

"Papirtiger-udfordringen er der altid, så det bare bliver et stykke papir, som man laver i sikkerhedsafdelingen."

"Så det kræver forankring i virksomhedens topledelse, samtidig med at man får sikkerheden gennemgået i dybden af folk med tekniske kompetencer, og ofte vil man også have nytte af ekstern rådgivning," siger Adam Lebech.

Læs også:

Seks gode råd: Få styr på brugerne i dit netværk

Sikkerhedsfirma: Danskerne er for godtroende
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere