Artikel top billede

Google dømt til at glemme alt om dine gamle dumheder

Søgeresultater om din og andres fortid kan snart blive fjernet i Google, hvis de er irrelevante og uaktuelle, har EU-domstolen bestemt. Det åbner for hvidvask af ens fortid, lyder kritikken af dommen.

Google, Microsoft og andre søgemaskine-selskaber kan snart blive beordret til at fjerne gamle og uaktuelle links til personer på nettet, har EU-domstolen besluttet i dag.

Det betyder, at folk, som måtte ønske at få Google og andre søgemaskiner til at glemme dem, kan bede disse selskaber direkte om at blive glemt i indekseringen. Såfremt ansøgningen er relevant, skal disse personer slettes - og vil dermed ikke være mulige at søge på. 

Dermed går EU-dommen direkte imod en appel, som Google har rettet til den spanske højesteret. Google havde håbet på at undgå sletning af en person, som havde været indblandet i en sag om sociale ydelser i en avisartikel, der blev indekseret i Google.

Med den nye EU-dom er Google og andre søgemaskineselskaber nu forpligtet til at foretage en relevans-undersøgelse og derpå slette links til hjemmesider, hvis indholdet ikke længere er relevant.

Kun i få tilfælde kan søgemaskinerne undgå sletning, og det er blandt andet, hvis informationen omkring en offentlig person stadig er i offentlighedens interesse.

Det skriver Computerworlds nyhedsservice.

Hvidvaskning af fortiden

Google er overrasket over dommen fra EU-domstolen, der går mod en tidligere EU-udtalelse fra sidste år, hvor det blev slået fast, at det ikke er en menneskeret at blive glemt i søgemaskinerne.

"Dette er generelt en skuffende dom for søgemaskiner og online-udgivere," lyder det fra en Google-talsmand i en mail i forbindelse med dommen, som søgegiganten nu vil kigge nærmere på.

Andre peger på, at dommen ikke er fair.

"Den er i strid med de fundamentale principper i ytringsfriheden," lyder det fra Jodie Ginsberg fra Index of Censorship, en organisation som slår på tromme for ytringsfrihed over hele verden.

Hun påpeger over for Computerworlds nyhedsservice, at søgeresultater nu kan blive beordret fjernet, selv om de skulle være faktuelt korrekte, hvilket åbner en dør for alle, der ønsker at hvidvaske deres fortid.

Du kan selv læse dommen fra EU-domstolen her.

Læs også: 
Google i gang med test: Sådan kommer din Gmail måske til at se ud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere