Artikel top billede

Nu får Google tommelskruerne på: Brugerne skal kunne styre deres data

Google risikerer et indgreb fra EU inden sommer, hvis selskabet ikke ændrer sin håndtering af brugerdata.

Efter fire måneder har Google stadig ikke reageret på en række anbefalinger fra det franske datatilsyn CNIL, som har krævet, at Google-brugerne skal have større kontrol over deres data hos selskabets forskellige internet-tjenester. Franskmændene har gennemført en undersøgelse af Googles datahåndtering på vegne af 27 EU-lande, herunder også Danmark, der sendte et fælles EU-brev til Google i oktober.

Nu fortæller CNIL, at man vil nedsætte en arbejdsgruppe, der skal forberede et indgreb mod Google i hele EU inden sommer. EU's deadline til Google udløb den 18. februar, og selskabet har stadig ikke svaret på henvendelsen. Nu ser det ud til, at Google bliver tvunget til at ændre sin håndtering af brugerdata.

Brugerne skal styre deres data

Google besluttede tidligere i år at samle mere end 60 privatlivspolitikker fra sine forskellige produkter i et enkelt dokument. Den nye politik gør det muligt for Google at konsolidere en brugers personlige oplysninger, der kan være spredt over forskellige tjenester, så selskabet kan behandle brugeren som den samme person på tværs af alle sine produkter.

Det betyder også, at man kan levere skræddersyede annoncer baseret på brugerens oplysninger fra de forskellige tjenester.

CNIL har forlangt, at Google skal informere tydeligere om, hvilke data der indsamles og til hvilke formål. Desuden skal brugerne have større indflydelse på, hvordan deres data bliver kørt sammen.

Helt konkret skal den enkelte bruger have mulighed for at vælge, hvilke tjenester der skal tages med i denne sammenkøring af data.

Favoriserer sine egne produkter

Det røde kort fra EU kommer på et uheldigt tidspunkt for Google. De europæiske konkurrence-myndigheder undersøger i øjeblikket også, om Google har misbrugt sin dominerende stilling på søgemarkedet.

I USA har FTC frikendt Google for at manipulere sine søgeresultater. Men det ser ud til, at EU vælger en noget hårdere kurs over for Google end de amerikanske myndigheder. EU-konkurrencekommissær Joaquín Almunia har truet med en monopol-sag mod Google, hvis ikke selskabet ændrer sine søgemaskine-indstillinger.

Helt konkret handler det om, at Google anklages for at favorisere sine egne produkter i søgeresultaterne på bekostning af produkter fra konkurrenterne. Hvis man søger efter "e-mail", er det eksempelvis Googles egen Gmail-tjeneste, der lander blandt de første resultater.

EU mener, at Google misbruger sin dominerende position til at lede brugerne over til sine egne tjenester. Google har hele tiden hævdet, at alle tjenester bliver behandlet på lige vilkår.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Sådan får du innovationen til at blomstre i din virksomhed: "Det bliver gjort forkert i 90 procent af tilfældene"
For at ramme plet med digitale løsninger er innovation afgørende, og det flyvske begreb er noget, der bør gribes systematisk an. "Innovation er ikke lig med post-its. Man skal både arbejde med kulturen, tankegangen og værktøjskassen," siger Thomas Ove Rasmussen, innovationsdirektør i Trifork.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.