Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen ser gerne, at danske virksomheder skal tvinges til at melde om hackerangreb til staten.

Politisk magtspil om hacker-lov: Venstre vil sikre flertal uden om regeringen

Danske virksomheder kan se frem til at tvang-rapportere hackerangreb til staten, hvis det står til Venstre. Partiet vil forsøge at samle et flertal uden om regeringen for at få trumfet en hacker-meldetjeneste igennem.

I de seneste uger har der kørt en offentlig debat om, hvorvidt danske selskaber skal være forpligtede til at melde om hackerangreb til staten eller ej.

Den debat skal fra næste uge afprøves på Christiansborg, når Folketinget på tirsdag slår dørene op for den næste sæson i dansk politik.

Hovedargumentet for at få stablet en lovpligtig hacker-meldetjeneste på benene er, at Forsvarets Efterretningstjeneste kan få et samlet overblik over, hvem og hvad der banker på danske firma-firewalls.

Vil banke regeringsdør op
Dermed er der tale om et forsøg på politisk modangreb på industrispionage og anden overvågning, som udenlandske selskaber og fremmede stater foretager i forsøget på at fravriste danske virksomheder deres forretningshemmeligheder.

En af de førende debattører i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal tvinge virksomheder til at melde om hackerangreb til Forsvaret - formentlig i praksis Center for Cybersikkerhed - er Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

"Vi vil i Venstre prøve at banke en dør op til regeringen i dette spørgsmål ved at samle et flertal uden om regeringen, så vi kan få presset dagsordenen i den rigtige retning," forklarer han til Computerworld.

Flere er interesserede
Konkret har Venstre sin tidligere regeringsmakker Det Konservative Folkeparti på sin side.

Michael Aastrup fortæller i den sammenhæng, at der også er korridorsnak med især Dansk Folkeparti og Enhedeslisten, som skal være med til at sikre flertallet uden om regeringen.

Begge partier har tidligere over for Computerworld erklæret sig åbne for, at en sådan hacker-meldetjeneste kan blive etableret.

Dansk Folkeparti er med på vognen, hvis ikke virksomhederne selv kan etablere en sådan tjeneste, mens Enhedslisten gerne vil se reelle værdier for danske firmaer ved den anonyme meldetjeneste, før partiet vil lægge stemmer til.

Flere andre partier har også meldt sig interesserede i at diskutere et egentligt udspil fra Venstre eller andre partier. 

"Hvis vi kan fremskaffe et flertal uden om regeringen, så behøver vi jo ikke engang at fremlægge et beslutningsforslag, men vi kan pålægge regeringen at gennemføre det," siger Michael Aastrup Jensen til Computerworld om det mulige flertal for ordningen.

Folketinget skal lige åbne
Han forklarer, at snakken for alvor vil få vind i sejlene, når Folketinget vanen tro åbner den første tirsdag i oktober.

"Vi håber, at regeringen vil vågne op omkring dette spørgsmål, og vi har flere værktøjer som eksempelvis at stille spørgsmål til finansministeren, når Folketinget åbner. Indtil da kan vi ikke gøre så meget andet end at forhandle med de andre partier," lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Liberal Alliance og ikke mindst det regeringsbærende parti Socialdemokraterne har tidligere afvist over for Computerworld, at de er interesserede i at indføre en hacker-meldetjeneste ad lovgivningens vej.

Også Dansk Industri har over for Computerworld manet til besindighed, således at en eventuel meldetjeneste ikke bliver en byrde for dansk erhvervsliv.

Læs også:

Danske firmaer skal tvinges til at oplyse om hackerangreb

Danske virksomheder kan være hacket uden at vide af det
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.