Artikel top billede

Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen ser gerne, at danske virksomheder skal tvinges til at melde om hackerangreb til staten.

Politisk magtspil om hacker-lov: Venstre vil sikre flertal uden om regeringen

Danske virksomheder kan se frem til at tvang-rapportere hackerangreb til staten, hvis det står til Venstre. Partiet vil forsøge at samle et flertal uden om regeringen for at få trumfet en hacker-meldetjeneste igennem.

I de seneste uger har der kørt en offentlig debat om, hvorvidt danske selskaber skal være forpligtede til at melde om hackerangreb til staten eller ej.

Den debat skal fra næste uge afprøves på Christiansborg, når Folketinget på tirsdag slår dørene op for den næste sæson i dansk politik.

Hovedargumentet for at få stablet en lovpligtig hacker-meldetjeneste på benene er, at Forsvarets Efterretningstjeneste kan få et samlet overblik over, hvem og hvad der banker på danske firma-firewalls.

Vil banke regeringsdør op

Dermed er der tale om et forsøg på politisk modangreb på industrispionage og anden overvågning, som udenlandske selskaber og fremmede stater foretager i forsøget på at fravriste danske virksomheder deres forretningshemmeligheder.

En af de førende debattører i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal tvinge virksomheder til at melde om hackerangreb til Forsvaret - formentlig i praksis Center for Cybersikkerhed - er Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

"Vi vil i Venstre prøve at banke en dør op til regeringen i dette spørgsmål ved at samle et flertal uden om regeringen, så vi kan få presset dagsordenen i den rigtige retning," forklarer han til Computerworld.

Flere er interesserede

Konkret har Venstre sin tidligere regeringsmakker Det Konservative Folkeparti på sin side.

Michael Aastrup fortæller i den sammenhæng, at der også er korridorsnak med især Dansk Folkeparti og Enhedeslisten, som skal være med til at sikre flertallet uden om regeringen.

Begge partier har tidligere over for Computerworld erklæret sig åbne for, at en sådan hacker-meldetjeneste kan blive etableret.

Dansk Folkeparti er med på vognen, hvis ikke virksomhederne selv kan etablere en sådan tjeneste, mens Enhedslisten gerne vil se reelle værdier for danske firmaer ved den anonyme meldetjeneste, før partiet vil lægge stemmer til.

Flere andre partier har også meldt sig interesserede i at diskutere et egentligt udspil fra Venstre eller andre partier. 

"Hvis vi kan fremskaffe et flertal uden om regeringen, så behøver vi jo ikke engang at fremlægge et beslutningsforslag, men vi kan pålægge regeringen at gennemføre det," siger Michael Aastrup Jensen til Computerworld om det mulige flertal for ordningen.

Folketinget skal lige åbne

Han forklarer, at snakken for alvor vil få vind i sejlene, når Folketinget vanen tro åbner den første tirsdag i oktober.

"Vi håber, at regeringen vil vågne op omkring dette spørgsmål, og vi har flere værktøjer som eksempelvis at stille spørgsmål til finansministeren, når Folketinget åbner. Indtil da kan vi ikke gøre så meget andet end at forhandle med de andre partier," lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Liberal Alliance og ikke mindst det regeringsbærende parti Socialdemokraterne har tidligere afvist over for Computerworld, at de er interesserede i at indføre en hacker-meldetjeneste ad lovgivningens vej.

Også Dansk Industri har over for Computerworld manet til besindighed, således at en eventuel meldetjeneste ikke bliver en byrde for dansk erhvervsliv.

Læs også:

Danske firmaer skal tvinges til at oplyse om hackerangreb

Danske virksomheder kan være hacket uden at vide af det
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere