Artikel top billede

Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen ser gerne, at danske virksomheder skal tvinges til at melde om hackerangreb til staten.

Politisk magtspil om hacker-lov: Venstre vil sikre flertal uden om regeringen

Danske virksomheder kan se frem til at tvang-rapportere hackerangreb til staten, hvis det står til Venstre. Partiet vil forsøge at samle et flertal uden om regeringen for at få trumfet en hacker-meldetjeneste igennem.

I de seneste uger har der kørt en offentlig debat om, hvorvidt danske selskaber skal være forpligtede til at melde om hackerangreb til staten eller ej.

Den debat skal fra næste uge afprøves på Christiansborg, når Folketinget på tirsdag slår dørene op for den næste sæson i dansk politik.

Hovedargumentet for at få stablet en lovpligtig hacker-meldetjeneste på benene er, at Forsvarets Efterretningstjeneste kan få et samlet overblik over, hvem og hvad der banker på danske firma-firewalls.

Vil banke regeringsdør op

Dermed er der tale om et forsøg på politisk modangreb på industrispionage og anden overvågning, som udenlandske selskaber og fremmede stater foretager i forsøget på at fravriste danske virksomheder deres forretningshemmeligheder.

En af de førende debattører i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal tvinge virksomheder til at melde om hackerangreb til Forsvaret - formentlig i praksis Center for Cybersikkerhed - er Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

"Vi vil i Venstre prøve at banke en dør op til regeringen i dette spørgsmål ved at samle et flertal uden om regeringen, så vi kan få presset dagsordenen i den rigtige retning," forklarer han til Computerworld.

Flere er interesserede

Konkret har Venstre sin tidligere regeringsmakker Det Konservative Folkeparti på sin side.

Michael Aastrup fortæller i den sammenhæng, at der også er korridorsnak med især Dansk Folkeparti og Enhedeslisten, som skal være med til at sikre flertallet uden om regeringen.

Begge partier har tidligere over for Computerworld erklæret sig åbne for, at en sådan hacker-meldetjeneste kan blive etableret.

Dansk Folkeparti er med på vognen, hvis ikke virksomhederne selv kan etablere en sådan tjeneste, mens Enhedslisten gerne vil se reelle værdier for danske firmaer ved den anonyme meldetjeneste, før partiet vil lægge stemmer til.

Flere andre partier har også meldt sig interesserede i at diskutere et egentligt udspil fra Venstre eller andre partier. 

"Hvis vi kan fremskaffe et flertal uden om regeringen, så behøver vi jo ikke engang at fremlægge et beslutningsforslag, men vi kan pålægge regeringen at gennemføre det," siger Michael Aastrup Jensen til Computerworld om det mulige flertal for ordningen.

Folketinget skal lige åbne

Han forklarer, at snakken for alvor vil få vind i sejlene, når Folketinget vanen tro åbner den første tirsdag i oktober.

"Vi håber, at regeringen vil vågne op omkring dette spørgsmål, og vi har flere værktøjer som eksempelvis at stille spørgsmål til finansministeren, når Folketinget åbner. Indtil da kan vi ikke gøre så meget andet end at forhandle med de andre partier," lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Liberal Alliance og ikke mindst det regeringsbærende parti Socialdemokraterne har tidligere afvist over for Computerworld, at de er interesserede i at indføre en hacker-meldetjeneste ad lovgivningens vej.

Også Dansk Industri har over for Computerworld manet til besindighed, således at en eventuel meldetjeneste ikke bliver en byrde for dansk erhvervsliv.

Læs også:

Danske firmaer skal tvinges til at oplyse om hackerangreb

Danske virksomheder kan være hacket uden at vide af det




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere