Lars Mikkelgaard-Jensen har været ansat i IBM siden 1983 og har været været administrerende direktør i snart 11 år. Billeder: Kim Stensdal.

Lars Mikkelgaard-Jensen: Her er IBM Danmark på vej hen

Interview:I snart 11 år har Lars Mikkelgaard-Jensen stået i spidsen for IBM Danmark. Netop i disse år gennemgår selskabet "meget store ændringer," fortæller direktøren.

Omvæltninger, transformation, revolution.

De tre ord bliver brugt ualmindeligt meget i IBM-koncernen i disse år, og "fundamentale forandringer" var da også den røde tråd på IBM Danmarks BusinessConnect 2014 i Bella Center torsdag, hvor omkring 1.200 kunder og partnere deltog. 

Verden ændrer sig, og nye teknologier betyder nye spilleregler: Dem skal man som it-bruger være klar til at udnytte, lyder budskabet fra IBM.

Men de nødvendige forandringer gælder i høj grad også IBM Danmark selv, der er en af Danmarks største it-virksomheder med en omsætning på 6,2 milliarder kroner i det seneste regnskab.

Hvor er IBM Danmark på vej hen?
Computerworld møder administrerende direktør Lars Mikkelgaard-Jensen til et interview om Big Blues egen rejse ind i fremtiden.

"Vi er lige midt i den transformation. Vi har transformeret os fra at være en hardware/software-forretning i Danmark, indtil vi for 12-15 år siden for alvor begyndte at se på vores service-forretning. Det var den, der voksede kraftigt," forklarer Lars Mikkelgaard-Jensen.

"Hvis du ser på IBM Danmark, så er vi ligesom på globalt niveau lige midt i den transformation."

"Det er noget, vi har prøvet tidligere, så paratheden i organisationen til de meget store ændringer er der - men det er meget store ændringer."

Kan en supertanker være agil?
Et tema, der ligger bagved de forskellige megatrends - social, big data, mobile og cloud - er de agile udviklingsmetoder og hele det agile mindset.

Spørgsmålet er, om en stor organisation som IBM overhovedet kan være gearet til at kunne være med i det tempo, der er, når nye spillere konstant dukker frem og disrupter hele markeder?

"Det mener vi selvfølgelig, at vi er," lydr det fra direktøren. 

"Løbende gør vi os klar til også at være aktører på det marked ved vores opkøb - eksempelvis købte vi et firma, der hedder SoftLayer, som inden for cloud computing er ret unikt og som giver det step change, som vi havde brug for på det område."

"Senest er der vores samarbejde med Apple, som blev annonceret her for en lille måned siden - det betyder, at vi bevæger os hele vejen ud til user interfacet igen med apps og så videre."

Bygger nyt hovedkontor
IBM Danmark er i øjeblikket ved at få bygget et nyt dansk hovedkontor i Holte.

Her etablerer selskabet samtidig en særlig fløj, hvor man kan fokusere på netop nye løsninger og it-trends og vise dem frem til kunderne.

"Vi har i dag et kundecenter. Det nye sted målretter vi det til alle de nye ting, sådan at vi både for os og alle de mange samarbejdspartnere, vi har, får et center, hvor man både kan demonstrere og vise det frem, hvor det er installeret på noget af vores isenkram."

Lars Mikkelgaard-Jensen peger på et konkret område, hvor tingene går størst i øjeblikket for IBM:

"Watson-konceptet er et af de områder, vi også gerne vil drage nytte af på dansk grund."

"Det at analysere store datamængder kan bruges i mange sammenhænge, og vi skal så sikre, at det danske sprog er en del af det. Maskinen kan tolke ustrukturerede data, men den skal samtidig kunne forstå det," siger Lars Mikkelgaard-Jensen.

Han peger samtidig på, at IBM Danmark i stigende grad gør brug af IBM-koncernens globale ressourcer for på den måde blandt andet at sikre, at at man er på forkant med udviklingen.

"Hvis du ser på IBM Danmark, så bliver en del af det, vi laver, bliver lavet via et help center i Dublin eller en leveranceafdeling i Indien. Men relationen og ansvaret ligger i Danmark - selvom vi får produceret tingene andre steder."

"Vi har lavet et cloud-center i Tyskland, der skal dække en stor del af Europa for at få scale i det, og det anvender vi selvfølgelig også."

Da Lars Mikkelgaard-Jensen holdt sin tale på scenen i Bella Center berørte han et emne, der ellers ikke er specielt rart for IBM: Den meget omtalte Nets-sag, hvor en 'tys-tys-kilde' fra IBM kopierede og videresolgte oplysninger om kendte til ugebladet Se og Hør.

Hvordan har det påvirket jer som organisation med de ting, der har været?

"Den medarbejder, vi havde, lavede jo desværre noget, der betød, at vi også måtte se på noget med meget stor alvor i forbindelse med Nets-sagen," siger Lars Mikkelgaard-Jensen til Computerworld.

IBM_direktøren mener, at der er en generel udfordring i it-industrien både på leverandør- og brugersiden:

"Vi ser en ny verden, der udvikler sig og udfolder sig foran os, og derfor ser vi alle de her kriminelle forsøg og denial of service-attacks, hvor man forsøger at lægge hjemmesider ned, fordi man politisk måske har et eller andet imod den, eller at man har interesse i at gå ind og hente data ud."

"Helt fundamentalt er de løsninger, vi næsten alle sammen har, nogen, der er designet for 10 år siden."

"Så vi ser et behov for at tænke den nye verden ind - og dermed sikkerheden - fra starten. Tingene er mobile, og de ligger i cloud'en - det skal tænkes ind i designet fremadrettet."

Det er trods alt mennesker, vi i sidste ende har med at gøre. I hvor høj grad kan man undgå, at der opstår situationer fremadrettet?

"Vi må alle sammen leve med, at vi lever i en verden, hvor man ved meget om os - også som privatpersoner."

"Det vigtige er, at man virkelig har styr på de kritiske data, de følsomme ting, og at man har sikkerhed for, at de ikke bliver udstillet."

"Vi skal som borgere være trygge ved, at de data, vi har liggende - enten hos offentlige institutioner eller hos private virksomheder, som varetager nogle af vores private data, er sikre."

Har været i IBM siden 1983
Lars Mikkelgaard, der er årgang 1954, har været ansat i IBM siden 1983 og har været været administrerende direktør i Danmark i snart 11 år.

Det må siges at være relativt lang tid, hvis man sammenligner med, hvor kort tid mange andre direktører bliver på posten.

Spørgsmålet er, om Mikkelgaard - der i øvrigt også er bestyrelsesformand i DI - efterhånden begynder at have nye planer, eller om han har tænkt sig at blive på posten?

"Det vil vise sig," svarer han.

"Jeg har ingen planer om hverken det ene eller det andet, men det er bestemt mange år."

"Det vigtige er, at hvis man ser på den virksomhed, jeg er administrerende direktør i, så er der sket fantastisk meget - det har været en utrolig spændende rejse," siger Lars Mikkelgaard-Jensen. 

Læs anden del af interviewet senere, hvor Lars Mikkelgaard-Jensen forholder sig til IBM Danmarks regnskaber og til et drastisk fald i antallet af ansatte over de senere år.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Overblik: En dramatisk første uge i Atea-sagen har allerede fået konsekvenser for de syv tiltalte
Overblik: En af de største bestikkelsessager i nyere danmarkshistorie bliver i de kommende måneder udfoldet i retten. Den første uge i sagen har kastet nyt lys over vigtige detaljer.
CIO
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm"
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm. Først troede vi, at det bare ville blive en aften uden email, og at de ville fikse det i løbet af natten. Men næste morgen var der krisemøde, og vi fik at vide, at vi ville være nede i lang tid."
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
IBM’s Watson har gennemlæst 600 jobopslag, og snart kan der blive vendt op og ned på vores jobsøgning
Kunstig intelligens kan forandre den måde virksomheder rekrutterer på. Derfor har IBM netop gennemført et stort forsøg med Danmarks største erhvervsskole.
White paper
Sådan får mindre virksomheder ny it-infrastruktur i topklasse til lavpris
Digitaliseringen buldrer frem i erhvervslivet, og store virksomheder har travlt med at investere i nye it-løsninger for at placerer sig bedst muligt i en konkurrencesituation, der bliver stadig mere skarp. Det mærker man også i de mindre virksomheder, men for dem er indkøb og vedligeholdelse af et it-system ofte en uoverskuelig og kostbar opgave, der tilmed kræver særlige kvalifikationer, som virksomheden måske ikke selv besidder. Her kan ny, moderne hyperkonvergeret it-teknologi være løsningen. Læs i dette whitepaper om fordelene og detaljerne i en komplet, nøglefærdig it-infrastruktur fra Lenovo, Intel og Nutanix, som tilmed er prismæssigt meget gunstig.