Artikel top billede

Kopenhagen Fur handler med skind fra blandt andet mink, og langt hovedparten af butikken er digital. Men ikke selve auktionen - det handler om psykologi, og her skal teknologien ikke blandes ind.

Dansk CIO handler for 14 milliarder kroner om året: Cloud binder dig på hænder og fødder

CIO'en hos pelsauktionen Kopenhagen Fur står over for en kæmpebeslutning. Skal virksomheden eje eller leje sine systemer i skyen og binde sig på hænder og fødder til en leverandør. Svaret er ikke så lige til, men lejeaftalerne er risikable, siger Kopenhagen Furs CIO.

Siden Satya Nadella trådte til som chef for Microsoft, har mobile- og cloud first-strategien været det store mantra i software-butikken fra Redmond.

Det har ændret dagligdagen i it-afdelingerne og bragt verdens it-chefer i et dilemma.

Det handler om, hvorvidt firmaerne selv skal eje eller i stedet leje sin infrastruktur eller softwareløsninger i skyen.

Det tænker CIO'en meget på, på en ellers stille villavej i Glostrup, hvor Kopenhagen Fur har sine lokaler på godt 100.000 kvadratmeter.

"Nu sker det næste skridt, hvor alt bliver skubbet i retning af cloud. Der er mange smarte ting ved skyen og ved leje af software, men hvis du vil skifte leverandør, så er det problematisk, hvis du lejer. Det gør det meget svært at skifte til en anden leverandør eksempelvis på grund af prisen," fortæller CIO, Claus Andersen.

Virksomheden i Glostrup har lagt alle sine software-æg i Microsofts kurv, men med den nye strategi er der opstået en snert af tvivl om tilhørsforholdet.

Produktpakken indeholder eksempelvis programmer som Windows 7, Office, Sharepoint, Axapta og CRM.

"Microsoft bruger en kombination af pisk og gulerod, så alle bliver flyttet over på cloud-as-a-service-løsninger. Det er den gamle sourcing-tanke om igen."

Da Claus Andersen trådte til som CIO i virksomheden, var en af hans første handlinger ellers at hente it-systemerne tilbage fra outsourcing-partnerne.

"I dag står vi står selv for infrastrukturen, og den insourcing har været en succes. Det har givet os bedre styr på både drift og support. Det giver også it en nærhed til forretningen, og viden bliver i huset. Det er vigtigt."

Men med Microsofts cloud-strategi bringes sourcing-debatten tilbage til it-afdelingen.

"Faktisk er det blevet endnu mere besværligt med cloud, for man skal planlægge, om det enkelte program skal sendes ud i skyen eller blive hjemme. Man skal differentiere meget mere mellem de enkelte programmer end tidligere," fortæller han.

Han peger også på, at ejerskabet flyttes væk fra virksomheden i forbindelse med, at tingene rykker i skyen.

"Hvis du opsiger en lejeaftale, står du uden noget som helst. Tidligere havde du altid en platform eksempelvis i form af Office-pakker eller Windows-licenser. Når du lejer, så kan du stå tilbage uden noget som helst, hvis du vil skifte partner."

Bliver it-chefen tvunget til cloud af leverandørerne?

"Ja, det kan man godt sige. Og så er konsekvensen, at man bliver bundet meget tæt til leverandøren. Det er et paradigmeskifte, at virksomhederne ikke er herrer over deres outsourcing på samme måde som tidligere, hvor man kunne trække beslutningen tilbage og insource. Fortrydelsesretten er væk, og det er priskonkurrencen måske også. Man bliver låst, og det er farligt," vurderer Claus Andersen.

Hvad er dit råd til dine kollegaer. Skal de sende programmerne ud i skyen eller holde dem hjemme.

"Tænk dig om, og så skal du differentiere dine produkter meget skarpt og lægge dig i skyen i et roligt tempo. Man skal virkelig se på, hvordan skyen passer med ens kernesystemer. Men det er kun et spørgsmål om tid, før skyen kommer. Microsoft lægger nok ikke deres virksomhedsstrategi om på grund af danske it-chefer. Jeg er ikke ked af cloud, men man skal vælge sine cloud-løsninger med omhu," lyder vurderingen fra Claus Andersen.

Et andet spørgsmål er sikkerheden i skyen.

"Vi lægger eksempelvis ikke vores CRM-system i skyen. Vores største konkurrenter er amerikanske firmaer, og vi er ikke 100 procent sikre på, at der ikke kigges med i de data, som er i skyen, Der er ikke et klart svar fra leverandørerne, når det handler om sikkerhed. Der er gode hensigter, men der mangler en garanti," siger han.

Handler for 14 milliarder om året

Egentlig er navnet - Kopenhagen Fur - lidt misvisende, for firmaet hverken sælger eller producerer pels.

Det er et auktionshus, hvor de danske minkavlere kan få kvalitetssorteret sine skind og efterfølgende solgt dem på en af de fem årlige auktionsdage.

Det er primært kineserne, der er interesseret i at købe. Cirka 80 procent af salget går til Riget i Midten, hvor skindene bliver forarbejdet til eksempelvis overtøj. Faktisk står Kopenhagen Fur for en tredjedel af den handel som Danmark har med Kina, hvilket i tal svarer til små 14 milliarder kroner om året.

"Vi sælger for op til 40.000 kroner per sekund eller to millioner i minuttet, når vi afholder auktioner" siger Claus Andersen.

"Derfor skal vore it-systemer være hurtige og fejlfrie, når vi afholder vores auktioner, hvor der handles for rigtig mange penge. Det går rasende hurtigt."

Derfor har man valgt en it-løsning baseret på flash-hukommelse til at styre handlerne.

"Det har været en vigtig historie for os. Løsningen er en blanding af harddiske og flash til de data, der er i brug. Det har betydet en hastighedsforøgelse på 500 procent på IOPS (Input/Output Operations Per Second, red.). Flash giver fantastiske fordele både med hensyn til hastighed og til genskabelse af systemerne, hvis de skulle gå ned. Ligeledes sparer vi strøm," fortæller han.

Man snakker meget om fejl på flash-diske. Er det noget, I oplever?

"Nej, hvis der er problemer, skifter man bare den enkelte enhed, men det er ikke et problem for os. Flash er et helt nyt paradigme indenfor storage. Det er genialt."

Men det er vel også dyrt?

"Ja, det koster mere end de traditionelle systemer. Det er også derfor, vi kører et kombinationssystem mellem harddiske og flash-diske," siger han.

It er (næsten) bedre end menneskets øje

Hos Kopenhagen Fur sorteres årligt 26 millioner skind i 14.000 forskellige kategorier efter kvalitet eller farve, og processen er næsten helt digital. I produktionen er systemerne hjemmeudviklede på basis af eksisterende teknologi og hjælpende konsulenter.

Der bruges eksempelvis røntgen til at finde fejl, huller eller størrelse på skindene, og farverne findes via kameraer, der kan sortere ud fra definerede farvekoder.

"Systemet kan sortere i farveforskelle, du ikke engang kan opfatte med det menneskelige øje."

Efter den maskinelle proces bliver skindene efterset af et menneske for at få fornemmelsen af, hvordan de føles. Det kan man i øjeblikket ikke erstatte af maskiner.

Hvert eneste skind får ligeledes en stregkode med et sagsnummer, så avlerne kan følge sin produktion direkte fra hjemmecomputeren, også når der er auktion.

"Det er en ret væsentlig funktion, det handler jo om årets løn," siger Kopenhagen Furs CIO.

Faktisk har hver eneste avler sin egen portal med en stor samling funktioner og løsninger som Kopenhagen Fur har bygget som en Farm Management-løsning til hver avler. Her kan avleren hente informationer om alt fra foder, sygdomsbekæmpelse og til salgsprisen på det enkelte skind

BI - det er jo kommunisme

Ligeledes bliver der samlet oplysninger om alle solgte skind gennem en periode på fem år.

På den måde kan man via et business intelligence-system optimere hele den danske produktion og få bedre produkter end de konkurrerende lande.

Avlerne arbejder nemlig sammen om BI-systemet, hvor hver eneste mink i landet følges fra de fødsel, og til de sælges som skind.

"Man har prøvet at forklare systemet i USA, men der mener de, at andelstanken, cooperativer, er ren kommunisme, når alle avlerne arbejder sammen på denne måde. Men it-systemet betyder, at danske avlere i samarbejde kan få bedre skind hele tiden og på den måde være bedre end de udenlandske konkurrenter. Den danske andelstanke er unik og altså understøttet af it," fortæller han.

Og den digitalisering er kendetegnende for virksomheden.

Alle processer er digitale - undtagen selve auktionen.
"Det ville være ganske enkelt at bygge en digital auktionsplads, hvor handlerne bare kunne trykke på en knap for at byde, men det er der ikke noget ønske om. Køb og salg af skind handler meget om psykologi - hvad byder konkurrenten, og hvordan ser han ud, når han gør det. Derfor foregår selve auktionen stadig på gammeldagsvis med en auktionarius, der svinger en hammer," fortæller Claus Andersen.

Det er dog muligt, at følge auktionen på nettet i realtid i hele verden, men selve hammerslaget forbliver analogt.

Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr

Microsoft: Cloud vil ændre den måde alle arbejder på - også i Microsoft