Artikel top billede

Protest mod copyright på Java-API'er: Bremser it-udviklingen

Det dur slet ikke at underlægge API'er copyright - det kan kvæle innovationen i it-industrien, mener en række fremtrædende it-forskere i ny protest.

77 fremtrædende it-folk beder i et åbent brev den amerikanske højesteret om at ændre en nylig dom fra en retssag mellem Google og Oracle.

Dommen, der er seneste udvikling i en længerevarende sag mellem de to parter, betyder, at Java API'er er underlagt copyright - i dette tilfælde i Oracles favør.

Bag indsigelsen står blandt andre Vint Cerf, der er en af internetpionererne og i dag ansat hos Google, og Ken Thompson, der var med til at designe Unix.

API'er - application programming interfaces - er det lag i softwaren, der gør det muligt at kommunikere og interagere med andre systemer, applikationer og tjenester.

Derfor dur copyright ikke
 
De 77 it-forskere argumenterer for, at den gratis og åbne tilgang til API'er har været både rutine og essentielt i it-industrien helt fra begyndelsen og tager udgangspunkt i den "fornuftige opfattelse," at API'er og andre interfaces ikke er underlagt copyright.

Det skriver blandt andre vores vores kolleger på det amerikanske PCWorld.

I brevet, som du kan læse i fuld længde her (PDF), beskrives det blandt andet, hvordan åbne API'er har været helt afgørende for udviklingen i industrien - og blandt andet afgørende for udviklingen af "operativsystemer som Unix, programmeringssprog som C, internettets netværksprotokoller og cloud computing."

"I dag fortsætter åbne API'er uden copyright med at understøtte skabelsen og anvendelsen af nye teknologier."

"Når programmører frit kan implementere eller foretage ‘reverse engineer' på et API uden at at skulle erhverve sig en dyr licens eller risikere en retssag, kan de skabe software, som interfacets oprindelige skaber måske aldrig havde forestillet sig eller ikke havde ressourcerne til at udvikle."

"Samtidig hjælper API'er folk med frit at skifte platform og services og med at finde den software, der passer til deres behov, uanset hvilken browser eller operativsystem, de bruger," lyder det videre i protesten.

Oracle versus Google

Det hører med til historien, at en person som Vint Cerf - til trods for at han er kendt som lidt af en internet-guru - ikke er objektiv i denne sammenhæng, da han samtidig er chief internet evangelist hos Google.

Google står som bekendt bag Android, og sagen mellem Google og Oracle handler blandt andet om brug på copyright og patenter relateret til Java, der er en del af Android-plartformen.

Helt tilbage i 2012 vandt Google i første omgang, da en dommer afgjorde, at API'erne ikke var underlagt copyright, men den dom blev ændret til det modsatte ved en amerikansk retsinstans i maj i år.

Java er en ekstremt udbredt teknologi, der anvendes i forskellige afskygninger på internettet, i applikationer, mobile platforme og i vores eget NemID.

Oracle har ifølge PCWorld endnu ikke reageret på protesten fra de 77 it-forskere.

Læs også:

Derfor taler alle om API'er

Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Derfor hænger vi på Java trods store sikkerhedsproblemer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere