Artikel top billede

Protest mod copyright på Java-API'er: Bremser it-udviklingen

Det dur slet ikke at underlægge API'er copyright - det kan kvæle innovationen i it-industrien, mener en række fremtrædende it-forskere i ny protest.

77 fremtrædende it-folk beder i et åbent brev den amerikanske højesteret om at ændre en nylig dom fra en retssag mellem Google og Oracle.

Dommen, der er seneste udvikling i en længerevarende sag mellem de to parter, betyder, at Java API'er er underlagt copyright - i dette tilfælde i Oracles favør.

Bag indsigelsen står blandt andre Vint Cerf, der er en af internetpionererne og i dag ansat hos Google, og Ken Thompson, der var med til at designe Unix.

API'er - application programming interfaces - er det lag i softwaren, der gør det muligt at kommunikere og interagere med andre systemer, applikationer og tjenester.

Derfor dur copyright ikke
 
De 77 it-forskere argumenterer for, at den gratis og åbne tilgang til API'er har været både rutine og essentielt i it-industrien helt fra begyndelsen og tager udgangspunkt i den "fornuftige opfattelse," at API'er og andre interfaces ikke er underlagt copyright.

Det skriver blandt andre vores vores kolleger på det amerikanske PCWorld.

I brevet, som du kan læse i fuld længde her (PDF), beskrives det blandt andet, hvordan åbne API'er har været helt afgørende for udviklingen i industrien - og blandt andet afgørende for udviklingen af "operativsystemer som Unix, programmeringssprog som C, internettets netværksprotokoller og cloud computing."

"I dag fortsætter åbne API'er uden copyright med at understøtte skabelsen og anvendelsen af nye teknologier."

"Når programmører frit kan implementere eller foretage ‘reverse engineer' på et API uden at at skulle erhverve sig en dyr licens eller risikere en retssag, kan de skabe software, som interfacets oprindelige skaber måske aldrig havde forestillet sig eller ikke havde ressourcerne til at udvikle."

"Samtidig hjælper API'er folk med frit at skifte platform og services og med at finde den software, der passer til deres behov, uanset hvilken browser eller operativsystem, de bruger," lyder det videre i protesten.

Oracle versus Google

Det hører med til historien, at en person som Vint Cerf - til trods for at han er kendt som lidt af en internet-guru - ikke er objektiv i denne sammenhæng, da han samtidig er chief internet evangelist hos Google.

Google står som bekendt bag Android, og sagen mellem Google og Oracle handler blandt andet om brug på copyright og patenter relateret til Java, der er en del af Android-plartformen.

Helt tilbage i 2012 vandt Google i første omgang, da en dommer afgjorde, at API'erne ikke var underlagt copyright, men den dom blev ændret til det modsatte ved en amerikansk retsinstans i maj i år.

Java er en ekstremt udbredt teknologi, der anvendes i forskellige afskygninger på internettet, i applikationer, mobile platforme og i vores eget NemID.

Oracle har ifølge PCWorld endnu ikke reageret på protesten fra de 77 it-forskere.

Læs også:

Derfor taler alle om API'er

Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Derfor hænger vi på Java trods store sikkerhedsproblemer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere