OVERBLIKDramatisk dag i retten: 34-årig tilstår datatyveri mod Netcompany

Artikel top billede

Sådan angriber 'den hvide hacker' din computer

De hvide hackere er dine venner, selvom de forsøger at finde fejl og sårbarheder i dine computersystemer. Læs her, hvordan en såkaldt hvid hacker arbejder for at toptune dine it-systemer.

Ikke alle hackerangreb har som formål at stjæle dine penge, dine personlige informationer og andre værdifulde datasæt, som nødigt skal falde i de forkerte hænder.

For der findes også hackere, der forsøger at bryde ind på dit firma-netværk og ultimativt i din computer i den gode sags tjeneste. Disse hackere - som i virkeligheden er sikkerhedsfolk - går under betegnelsen 'white hat hackers' eller 'etiske hackere'.

De hvidhattede hackere forsøger at finde svaghederne i dit it-forsvar, så det kan styrkes til næste gang, nogen forsøger at snige sig under radaren og ind på din pc, Mac eller smartphone.

Sådan en hvid hat-hacker er Can Deger, som i dag arbejder som teknisk konsulent hos Intel-sikkerhedsfirmaet McAfee.

"Forskellen på mig og en black hat-hacker er, at jeg arbejder for det angrebne firma, og jeg dokumenterer alt undervejs. Det har de it-kriminelle slet ikke tid til eller ønsker om. De vil bare ind og ud så hurtigt som muligt," siger Can Deger.

De små ved det ikke

Inden han kom til Danmark for tre måneder siden, arbejdede han som penetrationstester i Mellemøsten, og her var det ikke småting, der blev fundet på kundernes maskiner.

"Omkring 80 procent af kundernes computere havde sårbarheder til cross site scripting eller SQL injections," siger Can Deger.

Udover sit professionelle arbejde som tester, har han i sin fritid tjent flere tusinde kroner ved at finde it-snask hos LinkedIN og hos Google igennem disse to online-giganters dusørprogrammer.

Can Deger vurderer, at omkring 40 procent af danske virksomheder har lignende sårbarheder liggende på deres webservere.

"Problemet kan sagtens være mere udbredt, da de små virksomheder sjældent betaler for at få deres systemer tjekket med en penetrationstest," forklarer han.

Danske sikkerhedsfolk fortæller til Computerworld, at omfanget af de sårbarhedsramte servere hos de store selskaber i Danmark formentlig ligger noget lavere - omkring 20 procent.

Det skyldes, at disse typer virksomheder har fasttømrede procedurer for, hvordan applikationer bliver testede, inden de ryger i produktion.

Angriber på to måder

Can Deger har i sin tid som white hat-hacker kontrolleret større virksomheder, der er ISO 27001-certificerede, hvilket blandt andet betyder, at de har indvilliget i at lade deres systemer teste to gange om året.

Her er det alt fra betalingssystemer, webservere, databaser, mainframes og slutbrugernes computere, der bliver kigget efter i sømmene.

"Hvad de skal have kontrolleret, afhænger af deres egne behov og den metode, som de vil have testet på," fortæller Can Deger om livet som penetrations-tester i den gode sags tjeneste.

Overordnet bestiller virksomheder enten et 'black-box-angreb' eller en sårbarhedstests.

I sårbarhedstesten får Can Deger alle tilgængelige informationer om virksomhedens it-sikkerhed, dens netværksdiagrammer, IP-adresser og de områder, der skal kontrolleres for sårbarheder.

Ved black box-angrebet er det som at træde i den ondsindede hackers fodspor, da Can Deger går til angreb uden at vide noget om virksomheden i forvejen.

Må på det mørke net

Derfor indleder han typisk black box- angreb med at sende mails til medarbejdere i virksomheden, så han kan få yderligere informationer om dens IP-adresse og eventuelt finde svage led i form af medarbejdere, der er villige til at klikke på skadelige links.

"Vi tonsvis af værktøjer til den slags angreb, og nogle gange er det nødvendigt også at besøge den mørke side af nettet," fortæller Can Deger.

Med den mørke side mener han it-forbrydersites, hvor der er oplysninger om de nyeste exploits, så han kan være på samme informationsniveau som de hærdede it-kriminelle.

"Vi ser en tendens med angreb på store SCADA-systemer og senest en masse svagheder med SSL-protokollen, som efterhånden er død til fordel for TLS," siger Can Deger om nogle af de nyeste trends.

Samtidig påpeger han, at trods SQL injections mere end 10 årige historie har vist sig, at selv ældre sikkerhedstrusler kan være meget potente, hvis ikke man er opmærksom. 

Læs også:
Seks ting du kan lære af den seneste tids vilde hacker-sager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere