Artikel top billede

Danske teenagere hacker sig ind på skolens it-system - risikerer halvandet års fængsel

Tre unge mænd er mistænkt for at have hacket sig ind på en skoles it-system og slettet flere elevers fraværsprocenter. De risikerer nu at ruske bag tremmer i halvandet år.

Fyns Politi har for nyligt anholdt to unge mænd på 18 og en enkelt på 20, der er sigtet for at have brugt skolemedarbejderes brugernavn og password til at logge ind på en fynsk erhvervsskoles it-system.

Mere konkret er de unge mænd mistænkt for at have misbrugt login-oplysningerne til at tiltuske sig adgangen til skolens fraværssystem, så flere elevers registrerede fravær er blevet slettet.

"Lige nu foreligger der erkendelse fra to af de sigtede," fortæller Albert Rasmussen, afdelingsleder for økonomisk- og it-kriminalitet ved Fyns Politi, til Computerworld.

De unge mænd er sigtet efter straffelovens paragraf 263, der omhandler indbrud på andres computere.

"Strafferammen løber lige fra en bøde til fængsel i halvandet år, og det er på nuværende tidspunkt helt umuligt at sige, hvor denne sag havner," lyder det fra Albert Rasmussen.

Undersøger pc'er grundigt

Han fortæller, at anmeldelsen fra skolen havnede hos politiet den 24. oktober.

Herefter gik ordensmagten i gang med efterforskningen, der blandt andet består i beslaglæggelsen og ransagningen af de mistænktes computere.

Hvad politiet har fundet, ønsker Albert Rasmussen fra Fyns Politi ikke at gå i detaljer med.

"Vi kigger på, hvad der ligger på deres computere. Der kan jo selvfølgelig dukke andre ting op, end dem vi i første omgang kigger efter. Men det kan vi ikke sige noget om lige nu, mens efterforskningen er i gang," forklarer Albert Rasmussen fra Fyns Politi.

Umiddelbart tyder intet dog på, at eleverne har pillet ved andre ting end fraværssystemet på den pågældende erhvervsskole.

Flere skoler i søgelyset

Styrelsen for it og læring skriver på sin hjemmeside, at flere skoler kan være ramt af de uautoriserede login med henblik på at ændre i elevernes registrerede fravær.

Albert Rasmussen fra Fyns Politi siger dog til Computerworld, at hans politikreds indtil videre kun efterforsker en enkelt skole.

Han forklarer, at efterforskningen nu skal afsluttes, før der kommet et egentlig anklageskrift.

Ifølge Albert Rasmussen kan der godt gå et halvt års tid, før de sigtede stilles for en dommer.

Mor hackede sine børns skole


Folkeskole-elever hackede læreren




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere