Artikel top billede

AMPQ, PKI, Ruby on Rails og Django: Hvad er din 30 dages arbejdsudfordring?

Klumme: Har du altid haft et ønske om at gøre noget på dit arbejde, som du bare aldrig har fået taget dig sammen til? Hvorfor så ikke tage med mig på en 30 dages arbejdsudfordring?

SOAP, AJAX, Spring, JAXB, Postgresql, Jetty, AngularJS, RDBMS, OAuth, SAML, JMS, AMPQ, PKI, Ruby on Rails, Django. Det er bare nogle af de mange mærkværdige samtaleemner, jeg står model til dagligt på mit arbejde.

Og så er det jo ikke så mærkeligt, at jeg bliver en anelse rundtosset og lettere distræt, når jeg snakker med mine kollegaer. Men det skal være slut nu.

Inspireret af en TED Talk af Google softwareudvikleren Matt Cutts, hvor han snakkede om alle de fede ting, han har opnået, efter at han er begyndt på at give sig selv 30 dages udfordringer, har jeg tænkt mig at gøre ham kunsten efter.

Mens Cutts besteg bjerge, begyndte at cykle på arbejde og skrive romaner, vil jeg dog hellere fokusere på de små forskelle, jeg kan gøre på jobbet for at blive mere produktiv og en bedre kollega.

Tænk over det et øjeblik. Hvad kunne du godt tænke dig at gøre, der giver mening på dit arbejde, men som du aldrig helt har fået gjort, fordi ... det har du bare ikke?

Mens du tænker, så lad mig gå videre med min 30 dages udfordring.

Min 30 dages udfordring

Indtil for ganske nyligt var AJAX for mig et danskerhold i Holland, Django var endnu en voldelig Tarantino film, og SAML bydeformen af "at samle".

Og så er der jo lang vej, når man arbejder i en fremadstormende teknologivirksomhed, der vil revolutionere verden.

Så for at finde min 30 dages udfordring har jeg måtte grave dybt.

Målet har dog hele tiden været klart. Nemlig at forstå, hvad udviklerne egentligt snakker om.

Først troede jeg jo, at de lavede sjov med mig, men senere gik det op for mig, at de rent faktisk også snakker sådan med hinanden!

Men at finde ud af, hvordan jeg kunne nå målet, har ikke været så ligetil.

Faktisk har det været så besværlig, at jeg aldrig er kommet videre.

Det har haft den uheldige virkning, at jo mere snak, jeg har hørt om JAX-RS, Grails, OpenID mv., jo mere har jeg lukket af, og jo mere ligeglad er jeg blevet.

Så nu gider de kære back- og frontendere, databasefolk og andet godtfolk ikke engang at snakke med mig. Og det forstår jeg egentligt også godt.

Men heldigvis fandt jeg så Cutts' præsentation. Nu vender skibet. Og det er egentligt ganske simpelt.

De næste 30 dage vil jeg være opmærksom, når jeg snakker med nogen.

Og det gælder ikke kun, når jeg snakker med udviklerne, men også når jeg snakker med alle mine andre kollegaer - store som små - unge som gamle.

Alle får min udelte opmærksom i de få minutter, en samtale reelt set foregår. Jeg vil lytte engageret, fokuseret og med en tro på, at det, jeg hører, kan jeg bruge til noget og lære noget af.

Midt i samtalerne vil jeg til gengæld ikke (hvilket jeg ellers plejer at gøre):

  • svare på mine emails
  • glo på telefonen
  • spille Ruzzle
  • kigge ud af vinduet
  • planlægge det næstkommende møde
  • tænke på, hvad der mon er til frokost
  • være ligeglad med, at historien bag Ruby on Rails rent faktisk er fascinerende.

Hvis jeg begynder at fokusere og engagere mig nu, er der reelt set en mulighed for, at jeg kan begynde at snakke med og forstå nogle af samtalerne med udviklerne om 30 dage.

Der er også en chance for, at udviklerne så småt starter med at engagere sig i det, jeg går rundt og laver.

Og dermed kan vi med lidt god vilje se frem til et samarbejde på tværs af organisationen, hvor vi alle forstår, hvad vi siger og mener, og hvor vi alle respekterer hinandens arbejde.

Og så kan vi for alvor begynde at revolutionere verden.

Og hvad med dig?

Jeg har sikker på, at du nu har tænkt over, hvad du vil fokusere på de næste 30 dage for at forbedre og ændre din og dine kollegers arbejdsdag.

Husk at de små ting er lettest at gå i gang med, de har bedre chance for at vare ved, og så kan de have stor virkning.

Klar parat start!?