Den værste it-bommert i Danmark: Her er Årets It-Fuser 2014

Allerede fra begyndelsen af afstemningen var der ikke meget tvivl: Ud af de nominerede har én kandidat vundet klart. Her er Årets It-Fuser 2014.

Ak og ve - man skal aldrig gå tilbage til en fuser, men det er alligevel det, som er sket i år.

For femte år i træk kårer Computerworld årets it-fuser. Og i år er det en genganger i form af Nets, der deler vanæren med Se og Hør for tys-tys-skandalen.

I 2010 vandt Nets også prisen som Årets it-fuser med selskabets introduktion af NemID. 

I år vender Nets ganske overbevisende retur til fuser-tronen i det umage makkerskab med Se og Hør. For med knap 1.000 stemmer i årets kåring løb tys tys-skandalen med hele 41 procent af puljen.

Konkurrenterne til titlen er Arbejdsskadestyrelsens fejlslagne PROASK-system, der tog 34 procent af stemmerne. 24 procent stemte på den fynske borgmester Anker Boye (S) og hans laissez-faire holdning til mobilregninger på det offentliges bekostning.

Tys-tys-sagen kort
Vinderen blev altså for første gang en dele-vinder, hvor Nets stod som ufrivillig it-leverandør til prisen, mens Se og Hør står som 'kunden' af kendtes dankort-oplysninger. 

Hele tys-tys-sagen blev sprængt åben i år, da en tidligere Se og Hør-journalist udgav bogen "Livet, det forbandede".


I bogen beskrev journalisten, hvordan en hemmelig kilde hos IBM med uretmæssig adgang til Nets' kreditkort-oplysninger kunne spore, hvor og hvornår bestemte personer brugte deres kort.

Hver gang en person, som Se og Hør havde en særlig interesse for, brugte sit betalingskort, tikkede der en sms ind hos tys tys-kilden, som så kunne videregive de oplysninger til Se og Hør.

Det kom frem i den omtalte bog, at lækagen havde stået på siden 2008. Allerede dengang blev kreditkortoplysningerne brugt til at kortlægge prins Joachim og prinsesse Marias bryllupsrejse skridt for skridt, hver gang kreditkortet blev svunget.

Se og Hør brugte altså alle kneb til at jagte historier om de kendte og kongelige under ledelse af den daværende chefredaktør Henrik Qvortrup.

Lækket overrasker
Se og Hør har tidligere slået sig op på at være den frække dreng i klassen og har ikke gået af vejen for at bruge anonyme tips og kilder. Derfor overrasker tys tys-kilden ikke helt lige så meget som det faktum, at det overhovedet kunne finde sted.

Nets er virksomheden, der behandler vores personfølsomme kort-oplysninger. At virksomheden slet ikke har haft styr på, hvem der har adgang til hvad, og at data kan tappes i en lind strøm og sælges videre, det er reelt den helt store overraskelse i sagen.

Derfor vinder hele skandalen også Årets it-fuser 2014, for det er så principielt, at det ikke burde ske. Men så sker det alligevel.

Derfor er årets it-fuser vigtig
Det er ikke sjovt for nogen at blive hængt ud som værende Danmarks dårligste i år, men vi gør det nu for femte år i træk, fordi vi håber, at vi og resten af it-Danmark bliver bedre af det.

Vi gør det af en grund: Vi håber, at vi kan lære noget.

Vi har gennem de seneste 10-15 år set en lang række af fejlslagne offentlige og private it-projekter, der har udviklet sig til it-skandaler.

Listen er efterhånden så lang og så dyr og indgribende i alle danskeres hverdag, at det kan være svært helt at forstå, at det kan blive ved.

Så derfor krydser vi alle fingre for, at det ikke bliver nødvendigt at udpege nogle it-fusere i 2015.

Ligesom vi også håber på, at julemanden kun har hårde pakker med til alle it-nørder i år. 

Genlæs årets mange kandidater her:

Årets It-fuser 2014: Hvem var værst - nominer din kandidat

Læs også: 

Danmarks værste it-projekt: Derfor kårer vi Årets It-[b]Fuser


Her er de 46 største (og værste) sikkerhedshistorier i 2014

[/b]


mest debatterede artikler

Premium
Se listen: Her er Danmarks 28 bedste virksomheder inden for outsourcing, hosting og drift
Computerworld Top 100 2020: Computerworld har endnu engang kåret Danmarks dygtigste it-selskaber til outsourcing, hosting og drift. Se listen over de 28 selskaber her.
Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Har du evnerne og værktøjerne til at reagere hurtigt nok på nye input?
Det er uden tvivl et centralt succesparameter at have evnen og værktøjerne til at kunne reagere hurtigt og effektivt på vildtvoksende markeder. Vi har i løbet af 2020 lært, at der kan ske store ændringer, så derfor handler det især om at kunne handle hurtigere end nogensinde før. Det kræver i høj grad om at kunne tænke, analysere og organisere sig på nye måde og til nye markeder. Det handler om at være omstillingsparat, og det kræver i den grad både indsigt, en klar strategi og at organisationen kan anvende teknologi og data i nye sammenhænge. Forventningerne til værktøjerne og evnerne stiger, når de enkelte forretningsområder har brug for aktuelle data, og med de rigtige platforme og værktøjer bliver din virksomhed klædt på til, at kunne reagere hurtigere end nogensinde før. I dette whitepaper kan du, med udgangspunkt i en række IDC-analyser og modeller, få et tydeligt overblik over, hvordan en moderne analytics platform kan hjælpe din organisation.