Seks nye tendenser tegner pc'ernes fremtid: Snart vil du se dem indbygget i din computer

Pc-producenterne er i fuld gang med at udvikle nye features til maskinerne. Her har du seks nye teknologier, som du måske vil kunne se på de nye pc'er i det kommende år.

Tablet-computerne har for alvor udfordret de traditionelle pc-producenter, der i de senere år for første gang nogensinde har oplevet, at markedet er begyndt at falde.

Tablet-computerne er i modsætning til mange pc'er lydløse, enkle og udstyret med enkle brugergrænseflader.

Det er noget, der inspirerer pc-producenterne, der for alvor har lagt deres hjerner i blød for at udvikle nye pc-teknologier, som vi ganske givet vil kunne forvente at se i løbet af det kommende år.

Det er givet, at vores pc'er vil blive tyndere, hurtigere, lettere og få længere batterilevetid. Men der er meget mere i vente.

Her kommer seks spændende pc-teknologier, der kan forandre den måde, som vores pc'er fungerer på, i løbet af den kommende tid.

Trådløs opladning
Vi kender alle irritationen over at skulle til at rode med ledninger og oplader og stik, når den bærbare computer begynder at melde, at den er sulten, og at batteriet snart løber tør.

Det sker sjovt nok altid, når arbejdet skrider allerbedst fremad, eller man lige er ved at sætte personlig rekord i et spil.

Men snart vil vi begynde at se de første bærbare pc'er, der kan oplades ved slet og ret at blive placeret på et særligt bord.

Intel har i årets løb fremvist selskabets egen version af den trådløse opladning.

Det er selskabets hensigt, at det skal være lige så nemt at oplade en bærbar pc trådløst, som det i dag er at finde et WiFi-signal: Altså rigtigt nemt.

Selskabet forestiller sig, at teknologien især vil vinde udbredelse på cafeer, restauranter, lufthavne og lignende steder, hvor folk typisk medbringer deres bærbare computere.

I dag tilbyder en række cafeer og restaurant allerede trådløse opladningsmuligheder til tablet-computere og smartphones.

Læs mere om den trådløse opladning: Slut med irriterende kabler: Helt trådløse computere på vej. Trådløs forbindelse til skærme og displays
Intel arbejder ligeledes på en funktion, hvor computeren automatisk forbindes trådløst til eksterne skærme og monitorer.

Det vil på sigt kunne fjerne behovet for de dyre HDMI-stik og -kabler eller DisplayPort-kabler.

Intel arbejder på at udvikle teknologien til, at det bliver muligt, at en bærbar computer kan forbindes trådløs til en række forskellige monitorer samtidigt, hvilket vil kunne anvendes i eksempelvis klasselokaler eller til møder, konferencer eller lignende.

I første omgang arbejder Intel med en model, hvor computeren forbindes til en 'smart dock,' der giver trådløs forbindelse til de eksterne skærme.

Centralt står den nye hedder WiGig-teknologi, der er tre gange hurtigere end den seneste version af Wi-Fi, 802.11ac.

Dell har allerede bygget en WiGig-dock til at forbinde monitorer og pc'er, men det er planen, at WiGig-teknologierne på sigt skal bygges ind i selve computerne.

Eksplosion af kreative værktøjer
Meget tyder på, at vi i de kommende år vil se en kraftig udbygning i pc'ernes kreative værktøjer som eksempelvis forskellige 3D-værktøjer som 3D-kameraer, der kan 'måle' dybde og 3D-printere.

HP har i årets løb lanceret den såkaldte HP Sprout, der på overfladen ligner en helt almindelig bærbar computer, men inden i er proppet med en række billed-værktøjer.

Sprout er blandt andet udstyret med en meget stor touch pad, som HO kalder 'Touch Mat,' som kan anvendes til eksempelvis at skanne billeder ind på computeren.

Sprout er også udstyret med et 3D-kamera, der kan fotografere og registrere de ting, som placeres på Touch Mat'en, i 3D.

Og oven på Sprout-computeren finder vi en projektor, der kan vise de indskannede billeder oven på Touch Mat'en, som så kan manipuleres og arbejdes med.

Også Dell er på vej i samme retning. Selskabet har udviklet en såkaldt 'smart desk,' der er et virtuelt tastatur, som projiceres ned på bordet eller en anden flade.

Du kan læse mere om HP Sprout her. Interaktive teknologier
I dag 'styrer' vi næsten udelukkende vores computere med tastatur og mus, men i de kommende år vil vi se helt nye metoder til at styre computerne på vinde frem.

Det bliver nemlig muligt at håndtere computerne med både håndbevægelser og tale, ligesom computerne vil blive udviklet til automatisk at kunne genkende situationer, personer og handlinger og reagere ud fra dette.

Inden for det næste år vil vi således se de første computere blive udstyret med Intels RealSense 3D-kameraer, der eksempelvis kan måle afstand mellem to objekter og genkende forskellige genstande.

Microsofts Kinect-teknologi spiller en stor rolle i udviklingen af dette område, i det Kinect i dag er ved at blive udviklet til nye områder fra oprindeligt at have været udviklet til spil-området. Biometriske sensorer
Flere af pc-producenterne arbejder på teknologier, der skal gøre det muligt at logge ind på computere, e-mail-konti og levende med din krop som password.

Intel vil inden for det kommende år være klar med software, der vil gøre det muligt at logge ind på websites med såkaldt biometrisk autentifikation - lidt som det, som vi i dag kender fra forskellige bærbare computere, hvor man kan logge ind ved at skanne en finger på en lille indbygget skanner.

Ligeledes er Apple langt med biometrisk autentifikation med selskabets Apple Pay , hvor betalinger godkendes via en biometrisk løsning.

Teknologien vil fjerne behovet for at huske et væld af passwords til forskellige websites og tjenester.

Tyndere, hurtigere, lettere, bedre
Det er sikkert som amen i kirken, at de kommende pc'er vil blive lettere, tyndere, hurtigere og med højere performance og længere batterilevetid end i dag.

Sådan har udviklingen i hvert fald været i mange år, og ikke mindst Apples Mac Air har fået sat gang i udviklingen.

I dag tegner der sig et billede af bærbare computere med en tykkelse helt ned til 15 millimeter i det kommende år.

Med de nye processor-familier som Broadwell, Skylake og Carrizo fra Intel og AMD vil de bærbare computere få længere levetid end i dag mellem hver opladning.

Samtidig vil de nye DDR4-hukommelser sætte mere skub i computerne, hvilket vil spille en væsentlig rolle i eksempelvis spil-oplevelsen.

Og så skal vi ikke glemme Windows 10, der er på trapperne og vil se dagens lys i begyndelsen af det nye år.

Windows 10 er udviklet specielt til at dække en række af disse nye områder. Windows er verdens ubetinget mest udbredte computer-styresystem, og det vil komme til at spille en rolle i hele pc-udviklingen.

Du kan læse mere om Windows 10 her: Prøvekørt: Her er de syv vigtigste ting fra Windows 10 Technical Preview


Premium
Her er Danmarks bedste it-virksomhed: SAP-huset KPS Consulting vinder Computerworld Top 100 2020
Computerworld Top 100: KPS Consulting vinder Computerworlds Top 100-kåring i 2020. Det sker efter en årrække med galoperende vækst og ekspansion, der i de seneste år er kulmineret med kæmpe aftaler hos Coop og Elgiganten. Rejsen begyndte tilbage i 2014 med et milliardprojekt hos Salling Group. Få hele historien om det succesfulde tysk-danske SAP-hus her.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få overblikket: Her er Gartners vurdering af 16 førende CRM-leverandører
Den teknologiske udvikling skaber pt. en massiv omstilling inden for kundeservice. Samtidig muliggør teknologien også en konsolidering, som igen stiller nye krav til moderne CRM-systemer. Især kunstig intelligens og muligheden for digitale kanaler står højt på kundernes liste. I dette whitepaper kan du derfor læse om analysevirksomheden Gartners research af 16 leverandører inden for CRM og dermed få et overblik over det stadigt mere komplekse landskab.