Artikel top billede

Apples seneste iPhone 6 er ikke nødvendigvis blevet samlet under de bedste forhold. Foto: Lars Jacobsen. (Foto: Lars Jacobsen)

Video-optagelser afslører: Så vanvittige forhold bliver din iPhone samlet under

BBC-dokumentar filmet med skjult kamera viser horrible arbejdsforhold ved Apples iPhone 6-samlebånd. Andre steder i Apple-produktionen er der børnearbejdere, der sætter livet på spil.

"Hvis du falder i søvn, og du læner dig ind mod maskinerne med strømførende ledninger, så dør du."

Sådan lyder advarslen fra en person på en af de kinesiske fabrikker uden for millionbyen Shanghai, hvor den taiwanesiske it-producent Pegatron samler iPhone 6-telefoner for et af verdens rigeste it-selskaber, Apple.

Advarslen kommer i en dokumentarfilm produceret af det britiske statsmedie BBC, som har brugt undercover-reportere til at filme inden for i en Pegatron-fabrik med skjult kamera.

Kunne ikke sove om natten

Optagelserne viser arbejdsforhold, som de fleste danskere nok ville betakke sig for.

Arbejdstider på 12 timer eller mere, en lille sovesal til 12 medarbejdere efter fyraften og arbejdsuger, der bare aldrig slutter. De lange arbejdstider gør, at fabriksfolkene på BBC-optagelserne ligner nogen, der konstant er ved at falde i søvn.

BBC melder, at der er tilfælde, hvor en undercover-reporter bliver sat til at arbejde 18 dage i træk uden nogen fridage, mens en anden måtte arbejde i 16 timer i streg.

"Selvom jeg var sulten, havde jeg ikke lyst til at rejse mig og spise. Jeg havde bare lyst til at ligge og hvile mig. Jeg kunne ikke sove om natten på grund af stress," siger undercover-reporteren ifølge BBC.

Fra Foxconn til guideline-brud

Apple skiftede for nyligt en stor del af sin produktion til Pegatron, efter selskabets tidligere storleverandør Foxconn for få år siden oplevede en bølge af selvmord, hvor 14 fabriksmedarbejdere tog deres eget liv.

Apple har ovenpå Foxconn-skandalen med de mange selvmord forsøgt at introducere guidelines til bedre forhold på de fabrikker, som selskabet benytter til at få samle smartphones og iPads.

Men BBC og mediemastodontens kilder påstår, at de guidelines bliver brudt på stribe.

"Jeg tror ikke, at de (Apple, red.) bekymrer sig om deres medarbejdere på nogen måde," lyder kritikken.

Apple og Pegatron vil ikke være med

Apple har ikke ønsket at være med i dokumentarfilmen om forholdene på Pegatron-fabrikken.

Selskabet har dog sendt BBC en udtalelse, hvor Apple gør det klart, at Pegatrons omkring en million medarbejderes arbejdstider er blevet registreret. Og den registrering viser, at den gennemsnitlige arbejdsuge ligger på 55 timer.

Samtidig forklarer selskabet, at problemet med de overfyldte sovesale er blevet løst. Derudover siger æbleselskabet, at de sovende fabriksfolk på videooptagelserne kan være ganske uproblematisk, da det er normalt at snuppe sig en lur i forbindelse med en pause.

Apple har også henvendt sig til Pegatron for at få selskabet til at betale løn for de møder, som medarbejderne skal deltage i før og efter deres 12 timers vagter. Indtil da fik medarbejderne ikke løn for mødedeltagelsen.

Pegatron meddeler til BBC, at selskabet ovenpå på det britiske medies optagelser vil til at undersøge arbejdsforholdene til bunds.

"Arbejdernes sikkerhed og trivsel er vores topprioritet. Vi sætter høje standarder, uddanner ledere og arbejdere grundigt, og så har eksterne revisorer, der regelmæssigt besøger vores fabrikker for at udpege forbedringsmuligheder," lyder det i meddelelsen fra Pegatron.

Børnearbejdere i tin-minerne

Udover Kina har BBC også besøgt den indonesiske ø Bangka, hvor Apple-producenter køber tin til eksempelvis iPhones.

På Bangka findes blandt andre flere børnearbejdere, der med risiko for kvælningsdød på grund af mudderskred står i dybe mudderpøle for at grave tin ud i til Apples iPhone.

Apple forklarer i den sammenhæng til BBC, at det er en kompleks situation, da selskabets producenter køber tin fra et hav af mellemænd.

Med andre ord: Det kan være svært at skelne mellem, hvad der er lovligt og ulovligt indsamlet tin.

"Det simpleste for Apple ville være at afvise al tin fra indonesiske miner. Det ville være let at gøre, og det ville helt sikkert skærme os mod kritik. Men det ville også være dovent og fejt, da vi så ikke ville gøre noget for for at forbedre situationen," svarer Apple.

"Vi har valgt at fortsætte med at være engageret og forsøge at ændre på situationen," fortsætter Apple sin forklaring om baggrunden for selskabets tilstedeværelse omkring de indonesiske tin-miner.

Apple er dog langt fra det eneste it-selskab, som producerer sine populære it-produkter under kummerlige forhold. 

Det kan du læse mere om her: 

Giftige stoffer og elendige arbejdsforhold præger it-industrien

Læs også:
Springer de ansatte stadig ud fra taget hos Foxconn?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere