Apples seneste iPhone 6 er ikke nødvendigvis blevet samlet under de bedste forhold. Foto: Lars Jacobsen.

Video-optagelser afslører: Så vanvittige forhold bliver din iPhone samlet under

BBC-dokumentar filmet med skjult kamera viser horrible arbejdsforhold ved Apples iPhone 6-samlebånd. Andre steder i Apple-produktionen er der børnearbejdere, der sætter livet på spil.

"Hvis du falder i søvn, og du læner dig ind mod maskinerne med strømførende ledninger, så dør du."

Sådan lyder advarslen fra en person på en af de kinesiske fabrikker uden for millionbyen Shanghai, hvor den taiwanesiske it-producent Pegatron samler iPhone 6-telefoner for et af verdens rigeste it-selskaber, Apple.

Advarslen kommer i en dokumentarfilm produceret af det britiske statsmedie BBC, som har brugt undercover-reportere til at filme inden for i en Pegatron-fabrik med skjult kamera.

Kunne ikke sove om natten
Optagelserne viser arbejdsforhold, som de fleste danskere nok ville betakke sig for.

Arbejdstider på 12 timer eller mere, en lille sovesal til 12 medarbejdere efter fyraften og arbejdsuger, der bare aldrig slutter. De lange arbejdstider gør, at fabriksfolkene på BBC-optagelserne ligner nogen, der konstant er ved at falde i søvn.

BBC melder, at der er tilfælde, hvor en undercover-reporter bliver sat til at arbejde 18 dage i træk uden nogen fridage, mens en anden måtte arbejde i 16 timer i streg.

"Selvom jeg var sulten, havde jeg ikke lyst til at rejse mig og spise. Jeg havde bare lyst til at ligge og hvile mig. Jeg kunne ikke sove om natten på grund af stress," siger undercover-reporteren ifølge BBC.

Fra Foxconn til guideline-brud
Apple skiftede for nyligt en stor del af sin produktion til Pegatron, efter selskabets tidligere storleverandør Foxconn for få år siden oplevede en bølge af selvmord, hvor 14 fabriksmedarbejdere tog deres eget liv.

Apple har ovenpå Foxconn-skandalen med de mange selvmord forsøgt at introducere guidelines til bedre forhold på de fabrikker, som selskabet benytter til at få samle smartphones og iPads.

Men BBC og mediemastodontens kilder påstår, at de guidelines bliver brudt på stribe.

"Jeg tror ikke, at de (Apple, red.) bekymrer sig om deres medarbejdere på nogen måde," lyder kritikken.

Apple og Pegatron vil ikke være med
Apple har ikke ønsket at være med i dokumentarfilmen om forholdene på Pegatron-fabrikken.

Selskabet har dog sendt BBC en udtalelse, hvor Apple gør det klart, at Pegatrons omkring en million medarbejderes arbejdstider er blevet registreret. Og den registrering viser, at den gennemsnitlige arbejdsuge ligger på 55 timer.

Samtidig forklarer selskabet, at problemet med de overfyldte sovesale er blevet løst. Derudover siger æbleselskabet, at de sovende fabriksfolk på videooptagelserne kan være ganske uproblematisk, da det er normalt at snuppe sig en lur i forbindelse med en pause.

Apple har også henvendt sig til Pegatron for at få selskabet til at betale løn for de møder, som medarbejderne skal deltage i før og efter deres 12 timers vagter. Indtil da fik medarbejderne ikke løn for mødedeltagelsen.

Pegatron meddeler til BBC, at selskabet ovenpå på det britiske medies optagelser vil til at undersøge arbejdsforholdene til bunds.

"Arbejdernes sikkerhed og trivsel er vores topprioritet. Vi sætter høje standarder, uddanner ledere og arbejdere grundigt, og så har eksterne revisorer, der regelmæssigt besøger vores fabrikker for at udpege forbedringsmuligheder," lyder det i meddelelsen fra Pegatron.

Børnearbejdere i tin-minerne
Udover Kina har BBC også besøgt den indonesiske ø Bangka, hvor Apple-producenter køber tin til eksempelvis iPhones.

På Bangka findes blandt andre flere børnearbejdere, der med risiko for kvælningsdød på grund af mudderskred står i dybe mudderpøle for at grave tin ud i til Apples iPhone.

Apple forklarer i den sammenhæng til BBC, at det er en kompleks situation, da selskabets producenter køber tin fra et hav af mellemænd.

Med andre ord: Det kan være svært at skelne mellem, hvad der er lovligt og ulovligt indsamlet tin.

"Det simpleste for Apple ville være at afvise al tin fra indonesiske miner. Det ville være let at gøre, og det ville helt sikkert skærme os mod kritik. Men det ville også være dovent og fejt, da vi så ikke ville gøre noget for for at forbedre situationen," svarer Apple.

"Vi har valgt at fortsætte med at være engageret og forsøge at ændre på situationen," fortsætter Apple sin forklaring om baggrunden for selskabets tilstedeværelse omkring de indonesiske tin-miner.

Apple er dog langt fra det eneste it-selskab, som producerer sine populære it-produkter under kummerlige forhold. 

Det kan du læse mere om her: 

Giftige stoffer og elendige arbejdsforhold præger it-industrien

Læs også:
Springer de ansatte stadig ud fra taget hos Foxconn?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Nu sker det: Amazon har onsdag morgen åbnet sin første nordiske e-handelsbutik
Amazon har længe barslet med et indtog på det nordiske marked, og onsdag morgen begyndte invasionen, da den amerikanske gigant slog dørene op for sin spritnye svenske markedsplads.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale aktiver i døgndrift
Den massive stigning i antallet af medarbejder som arbejder hjemmefra samt et konstant omskifteligt digitalt trusselsbilleder stiller hele tiden nye og stigende krav til virksomhedens sikkerhedsinfrastruktur. Mange virksomheder står derfor overfor at skulle implementere løsninger medintelligent monitorering af data, infrastruktur samt fokuseret indsats for sikring af virksomhedens digitale aktiver. Men har på den anden side typiske ikke de nødvendige ressourcer, budget eller tiden til disse projekter – eller for den sagsskyld at blive afhængig af specifikke teknologier, dyre konsulentydelser og specialressourcer. En mulig strategi til at håndtere udfordringen kan være at vælge en komplet Cloudbaseret sikkerhedsplatform baseret på gennemprøvet AI-teknologi. Men hvordan kommer du godt i gang? Det får du svar på i denne hvidbog.