Artikel top billede

Danmark udsat for hundredevis af alvorlige hackerangreb

Danmark bliver ofte angrebet af fremmede magter på nettet, og industrispionage er et af hovedformålene med angrebene.

Opdaterede tal fra myndigheden Center for Cybersikkerhed afslører, at den danske stat på næsten på daglig basis er udsat for hackerangreb.

Flere hundrede af disse angreb betegnes som 'alvorlige'.

"Center for Cybersikkerheds netsikkerhedstjeneste (tidligere GovCERT) har fra 2010 til 2014 registreret mere end 1.200 sikkerhedshændelser. Vi vurderer, at cirka en fjerdedel af sikkerhedshændelserne har været alvorlige," forklarer Center for Cybersikkerheds chef Thomas Lund-Sørensen til Computerworld.

Samtidig er det værd at notere sig, at da Center for Cybersikkerhed 'kun' servicerer omkring 35 statslige myndigheder og virksomheder, er angrebstallet på 1.200 registrerede angreb over fire år kun toppen af isbjerget.

Den store trussel: APT
De 1.200 angreb på fire år svarer i gennemsnit til, at der i har været 300 årlige angreb mod Center for Cybersikkerheds kunder, som hovedsageligt består af ministerier og enkelte private kunder.

I gennemsnit over den firårige periode er det altså lige knap 100 angreb årligt, der betegnes som alvorlige.

"De alvorlige sikkerhedshændelser omfatter blandt andet overbelastningsangreb, som eksempelvis DDoS-angreb, og en særlig avanceret, målrettet og vedholdende cyberangrebstype, der kaldes APT-angreb," lyder fra Thomas Lund-Sørensen.

Her står APT for Advanced Persistent Threat, som du kan læse mere om her.

Statslige angreb mod Danmark

Når der er APT-angreb på radaren, så er sjældent tale om drengestreger ifølge Center for Cybersikkerhed, som er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste under Forsvarsministeriet.

"APT-angreb sker oftest med den hensigt at udøve spionage og særligt industrispionage. Det er vores vurdering, at det ofte er statssponserede aktører, der står bag APT-angreb," lyder det fra centerchef Thomas Lund-Sørensen.

Hvilke stater, der eventuelt står bag angrebene, og med hvilke formål, ønsker Center for Cybersikkerhed ikke at gå i detaljer med.

Det samlede antal hackerangreb rettet mod Danmark er derfor stadig ukendt, da virksomhederne (endnu) ikke er tvunget til at rapportere om, hvis de er blevet hacket.

27 modtræk og en halv milliard

Før jul lancerede regeringen et af flere modtræk mod de mange og støt stigende antal cyberangreb fra både amatører og professionelle hackere rettet mod Danmark.

Det drejer sig om 27 konkrete initiativer til, hvordan man kan øge sin cybersikkerhed og styrke beskyttelsen mod angrebene.

Derudover har Forsvaret fået bevilliget 465 millioner kroner frem mod 2017 til at styrke sine cyber-ressourcer, hvilket ifølge dagbladet Politiken blandt andet drejer sig om opbygningen af en ' offensiv dansk cyberangrebskapacitet'. 

Det betyder altså, at Danmark inden for ganske få skal være bedre til at modstå angrebene, men også være i stand til at slå igen mod angriberne.

Her er der blandt andet fokus på beskyttelse af SCADA-systemer, som er de computersystemer, der blandt andet varetager vores strøm-, vand- og varmeforsyninger.

Hvordan disse angrebsvåben skal benyttes, er der endnu ingen klarhed over i Folketinget, ifølge dagbladet Politiken.

Læs også:

Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere