Artikel top billede

Denne it-type kan ødelægge din virksomhed: Men næsten ingen er på sporet af den

Selv om anvendelsen af farlig skygge-it er meget udbredt i de fleste virksomheder, aner de fleste it-afdelinger ikke en døjt om, hvad medarbejderne anvender. Eller hvornår. Eller hvor meget. Det er en farlig cocktail, der hurtigt kan få tingene til at køre af sporet.

Kun hver 12. virksomhed er i stand til at tracke brugen af såkaldt shadow it i organisationen, selv om netop skygge it er en alvorlig trussel mod virksomhedens bestræbelser på at beskytte følsom data.

'Skygge it' dækker over de mange forskellige løsninger, applikationer og systemer, som en virksomheds medarbejdere anvender, uden at it-chefen eller it-afdelingen ved noget om det.

Du kan læse mere om det her: Den frygtede skygge-it: Når it kommer ud af kontrol

Det gør de fleste, da vi generelt er blevet så dygtige til it, at vi som regel ikke venter længe, hvis vi falder over en eller anden smart løsning eller en smart device, som vi mener kan være til gavn i løsningen af arbejdsopgaver.

Det kan eksempelvis være private mail-konti, fildelings-tjenester som Dropbox og OneDrive og lignende samt eksempelvis sociale tjenester.

Brugen af denne type 'skygge it' er helt ude af it-afdelingens kontrol og udgør derfor en akut sikkerhedsrisiko for virksomheden, hvor data kan forsvinde eller blive hacket, ligesom løsningerne kan fungere som adgangsvej for malware til virksomhedens 'rigtige' systemer.

Alligevel aner it-cheferne reelt ikke, hvor stor brugen af 'skygge it' er i deres organisation, viser undersøgelsen fra Cloud Security Alliance med deltagelse af 200 CIO'er fra hele verden.

Den viser, at blot otte procent af virksomheder kender til omfanget af anvendte tredjeparts-løsninger i organisationen. De pågældende løsninger er stort set altid internetbaserede cloud-løsninger.

"Vi har alle været i gang med at gøre os klar til cloud'en i årevis, men der mangler åbenlys stadig en del uddannelse," siger Jim Reavis, der er direktør i Cloud Security Alliance, til CSO.

For CIO'en kan alene sikre, at tredjeparts-løsningerne bliver anvendt på en forsvarlig måde via uddannelse og opdragelse af medarbejderne.

Der skal med andre ord formuleres klart og tydelige regler om nøjagtigt hvilke tredjeparts-løsninger, der må anvendes til hvad, ligesom alle medarbejderne skal overbevises om, at de også selv skal tænke kritisk, når de vælger en løsning fra 'skyggerne,' der er uden for it-afdelingens synsvinkel.

Ifølge Cloud Security Alliance falder kæden ofte af på grund af begrebs-forvirring.

Organisationen peger på, at ordet 'cloud' ofte betyder noget andet for it-afdelingen end den gør for medarbejderne.

It-afdelingen mener, at 'cloud' dækker over eksempelvis Amazon AWS eller en bestemt virtualiserings-teknologi eller lignende, mens det for medarbejderne også dækker over Dropbox, GoogleDocs, LinkedIn og lignende internet-løsninger.

Hertil kommer, at det i dag er blevet meget nemt for medarbejderne og de enkelte afdelinger i virksomheden at købe og åbne nye cloud-løsninger i eksempelvis Amazon AWS og Microsofts Azure-sky.

Jim Reavis fra Cloud Security Alliance peger på, at kan løses ved at installere monitorerings-software.

"It-afdelingen skal have en 'governance'-rolle i virksomheden og sikre, at brugerne anvender den nødvendige teknologi til at løse forretningens problemer, mens forretningens og kundernes oplysninger skal sikres," siger han.

Det betyder, at virksomheden skal undgå, at enkelte medarbejdere i enkelte afdelinger begynder at opfatte sig selv om deres egne it-administratorer - selv hvis det sker med den enkelte afdelings-leders velsignelse.

Læs også:

Disse ting holder din it-chef vågen om natten

Der investeres flere penge i it - men ikke i it-afdelingen

Holdes udenfor: Firmaer køber massivt ind af it uden om CIO'en

Her er de farligste data-huller for CIO'en - vær ekstra forsigtig her

Tvang: Skal dit firma ansætte en databeskyttelses-chef eller smutter du under søgelyset?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.