Dansk sikkerhedsekspert: Sådan kan it-sikkerhed betale sig på bundlinjen

Sikkerhedsekspert savner mod hos cheferne i danske virksomheder til at kigge truslerne i øjnene og tage sikkerheds-tyren ved hornene.

Ude i det danske it-sikkerhedslandskab bliver der brugt for meget energi på de teknologiske sikkerhedsudfordringer, mens der er alt for lidt fokus på, hvordan den enkelte virksomhed strategisk kan beskytte sig selv.

De udfordringer falder lige tilbage på lederne i det danske erhvervsliv, som ofte mangler at tage ansvar for deres virksomheders mere eller mindre tilfældige it-sikkerhedstiltag.

Så skarpt skærer den danske sikkerhedsekspert og partner Mads Nørgaard Madsen fra revisionsselskabet PwC landets største it-problematik ud i bølgepap.

"I Danmark er vi så søde og rare over for andre, så vi kan ikke se, at nogen skulle skade os. Sat lidt på spidsen, så skal der nok en brand til, før folk køber en brandforsikring. På samme måde er det med et hackerangreb. Folk tænker, at det sker nok ikke for mig og min virksomhed," siger Mads Nørgaard Madsen og fortsætter:

"Lige nu løber virksomhederne bare derudaf, men man kan ikke bare blive ved med at løbe uden at tænke på skader og lægens gode råd. Hvis man ikke tænker strategisk på sikkerhed i øverste ledelseslag, så risikerer virksomhederne at blive skadede, og at andre firmaer løber med toppræmierne."

Glad for meldepligten
Mads Nørgaard Madsen mener, at med flere store hackerangreb i USA i den forgangne tid med Target-angrebet som et af de værste/bedste eksempler, har øget sikkerhedsfokus i det store land.

Han er derfor også glad for, at USA og EU til sommer på de helt store linjer vil indføre meldepligt for virksomheder, når de er blevet hackerangrebet.

"En af de bedste forberedelser på trusler er, når man hører, at andre er blevet hacket. Der er begyndt at komme lidt interesse for strategisk it-sikkerhed hos lederne herhjemme, men det har ikke rigtigt rykket noget," siger sikkerhedsmanden.

Mads Nørgaard Madsen pointerer, at hovedparten af al ledelsessnak i virksomheder i stedet handler om regnskaber, vækst og gode salgstal.

"Hele vores vækst-jagt er kortsigtet, for det handler altid om de næste kvartalstal. Det er derfor sjældent, at en it-sikkerhedsmedarbejder får klap på skulderne for initiativer, der koster virksomheden flere millioner i sikkerheds-investeringer," forklarer han.

Stil spørgsmål til dig selv
Sikkerhed handler i Mads Nørgaard Madsens optik langt fra kun om at have nørder med millioner mellem hænderne siddende til at købe anti-virusprogrammer og andet, der kan stoppe truslerne ved firewall'en.

"It-sikkerhed handler i høj grad om ledelsens strategiske beslutninger til den konkrete implementering af teknologien," siger han.

Fremfor den evindlige fokusering på kvartalsregnskaber mener Mads Nørgaard Madsen, at virksomheder skal investere fremadrettet i sig selv - blandt andet ved udarbejdelser af konkrete risikovurderinger.

For et gennemført og virkelig ondskabsfuldt hackerangreb kan sende selv den bedste virksomhed helt tilbage til start.

"Ledelsen skal stille spørgsmål til sig selv: Hvad har virksomheden, som it-kriminelle kun være interesserede i? Hvad er det egentlig for nogle trusler, som vi møder i vores hverdag? Hvad er vores værdi fremadrettet? Og hvad for nogle mennesker kunne tænke sig at stjæle den værdi?"

Sikkerhed er god forretning
Og det behøver ikke kun være en udgift at tænke i sikkerhed, påpeger han.

"Sikkerhed kan faktisk blive en af bundlinjen," hævder Mads Nørgaard Madsen, efter andre sikkerhedsfolk har peget på Identity Management som et stærkt sikkerhedsværktøj.

Eksempelvis fremhæver han, at en traditionel sikkerhedsdisciplin som Identity Management - altså hvilke mennesker har rettigheder til hvilke informationer - sagtens kan bruges til mere end at holde styr på virksomhedens sikkerhed med.

"Rollen er bestemt fra starten af. En sælger får for eksempel kun adgang til virksomhedens sælger-værktøjer og kan ikke lukkes ind i patentmappen med alle projekterne, der bliver udviklet i en kælder i udviklingsafdelingen," siger Mads Nørgaard Madsen og fortsætter:

"Identity Management er således ikke et it-projekt, det er et organisationsprojekt. Når man først har sin organisation på plads, kan man blandt andet bygge målrettede selvbetjeningsløsninger til de ansatte, slanke administrationen og skære store dele af bureaukratiet fra," forklarer Mads Nørgaard Madsen.

At en organisation skulle blive mindre administrationstung med Identity Management, skyldes ifølge PwC-sikkerhedsmanden, at prædefinerede roller skaber mindre tvivl for de ansatte om, hvilke arbejdsredskaber de skal bruge.

Samtidig giver identitetsstyringen mindre arbejde, da projektgodkendelser, budgetplanlægning og andre arbejdsgange kan tilgås digitalt med fuld oversigt over de involverede parter frem for en masse decentralt styrede telefonopkald rundt i firmaet.

Læs også:
It-sikkerhed bliver aldrig det samme igen: Her er de gode råd til dig og din chef

Internet of Things giver kæmpe sikkerhedshovedpine: Kan koste firmaer livet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Pengene vælter ud af danske Fastspeed: Taber millioner af kroner i jagten på vækst
Fastspeed lander igen et større millionunderskud. Men det ryster ikke ledelsen. Det unge bredbåndsselskab investerer nemlig i vækst, lyder det. Få indblik i regnskabet her.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.