Er Microsoft på vej til at gøre hele Windows open source?

ComputerViews: For få år siden ville vi alle have grinet højt, hvis nogen havde nævnt muligheden for, at Microsofts guldkalv og proprietære superprodukt Windows nogensinde skulle blive open source. Men nu kan det meget vel være, at det vil ske.

ComputerViews: Det er ikke mange år siden, at Microsoft var den direkte modsætning til open source og med sin proprietære og stærkt pengegivende tilgang til software-udbredelse var et hade-objekt blandt open source-folket.

Det var dengang, hvor Microsofts daværende topchef, Steve Ballmer, kaldte Linux en 'kræft-sygdom, der sætter sig på al intellektuel ejendom, som det berører,' og hvor fronterne var trukket hårdt op.

Sådan er det imidlertid ikke længere.

Microsoft har gradvist nærmet sig open source-tankegangen i de senere år - fra de første spæde bidrag til Linux-kernen til de seneste engang aldeles utænkelige beskeder om, at Microsoft i dag simpelthen elsker Linux.

Microsoft har også gjort .Net-frameworket til open source, mens Linux-løsninger fra Oracle, IBM, Cloudera Hadoop og Core OS i dag kører helt sidestillet i Microsofts store cloud-service, Azure.

Det nye åbne Microsoft
I det seneste år har stort set alle Microsofts produktmæssige og strategiske beslutninger været centreret om cloud'en.

Det betyder, at Microsoft er i fuld gang med at fjerne sig fra sit mangeårige fokus på Windows som selskabets kerne-produkt, og åbnet armene for software, som ikke er udviklet af Microsoft selv, ligesom selskabets løsninger i stigende omfang tilbydes til brugere på konkurrerende platforme.

Du kan læse mere om Microsofts store strategi-skifte her: Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Microsoft har allerede helt fjernet prisskiltet fra flere versioner af Windows, som Microsoft altså i dag reelt forærer væk. Det kan du læse mere om her: Disse to Windows-versioner bliver gratis.

Også Windows 10 står til at blive gratis i en vis udstrækning.

Alt i alt rejser det helt naturligt spørgsmålet om, hvorvidt Microsoft kan være på vej til at gøre det gamle proprietære hovedprodukt Windows til open source.

Windows-forretningen styrtdykker allerede: Microsoft indtjening falder: Windows er hårdt ramt - og det ligger allerede i dag i kortene, at styresystemernes tid er ved at være omme.

Det kan du læse mere om her: Styresystemernes tid er ved at være omme.

Selv meddeler Microsoft, at selskabet "ikke har vedtaget nogen open source-politik eller nogen ændringer i forretningsmodellen bag Windows."

Sikkert er det dog, at erhvervs-orienterede open source-løsninger i dag er blevet af en så høj standard, at it-cheferne automatisk inddrager dem i overvejelserne, når de kigger på mulighederne for nye løsninger.

Det kan du læse mere om her:  Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc

Samtidig er det open source-baserede Android-styresystem buldret frem med så høj fart i de senere år, at det i dag dominerer hele smartphone- og - i nogen grad - tablet-markedet.

Det er vitalt for Microsoft, at Windows fortsat kan konkurrere med Android på disse markeder.

Microsoft er allerede ved at tage skridtet mod at droppe de store jordskælvs-lanceringer af Windows til fordel for mange bittesmå opdateringer, hvilket kan gøre det kommende Windows 10 til den sidste af de store Windows-lanceringer.

Det kan du læse mere om her: Her er den vigtigste melding fra Microsoft onsdag aften: Disse fire ord kan få store konsekvenser

Presset på flere fronter
Alt i alt mærker Microsoft altså presset fra open source-verdenen i både den øvre ende og den lave ende, og det er en ting, som selskabet er nødt til at tage alvorligt, hvis det vil opretholde dets styrke i kampen om kunderne.

Her gælder det som altid, at der kæmpes på pris, leverance-modeller, support, effektivitet (i samspil med andre systemer) og en række andre ting.

Det ligger i kortene, at Microsoft ikke kan se nogen forretningsmæssig ide i 'bare' at gøre Windows til open source. Skal det have effekt, vil det kræve opbygning af et stort udvikler-miljø, der straks vil kunne bidrage med kode og udviklingsarbejde og forbedringer til produktet.

Microsoft forærer allerede Windows væk til til producent af små enheder.

Og det mest sandsynlige er da også, at det vil være her, at et eventuelt fremstød ind i open source-verdenen med Windows vil finde sted.

Microsoft har jo alligevel svært ved at tjene penge i sig selv på Windows i dette marked.

Og det er spørgsmålet, om det overhovedet er Microsofts ambition at tjene (mange) penge på salg af Windows i fremtiden - udbredelse er vigtigere. Og her vil et aktivt open source-udviklermiljø kunne betyde en del.

I hvert fald står det tegnet i kortene lige nu, at det i stigende grad bliver mindre og mindre vigtigt for Microsoft, om Windows er proprietært eller ej. Bare brugerne er der, og bare de anvender Microsofts (betalings-)løsninger i cloud'en.

Vi vil ikke komme til at se en fuld 'open sourcificering' af Microsofts arvesølv i morgen. Heller ikke inden nytår.

Men inden for de kommende fem-ti år er det højst sandsynligt, at vi vil se, at Windows bliver open source. Så Microsoft kan komme videre.

Hvad mener du taler for (eller imod) at Microsoft lader Windows overgå til open source. Og giver det overhovedet nogen mening?

Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Microsoft: Vi elsker Linux - indlemmer Linux i stor stil

Microsoft frigiver kode til stort framework: Hele baduljen bliver open source

Her er den vigtigste melding fra Microsoft onsdag aften: Disse fire ord kan få store konsekvenser

Otte vigtige software-tendenser for din virksomhed: Her er otte trends for enterprise software

Microsoft: Vi er åbne for alting og er villige til at gøre alt for at vinde i markedet igen.

Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc

Tidligere magtfuld dansk it-forening ligger rallende på dødslejet

Styresystemernes tid er ved at være omme.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
20 danske Microsoft-partnere med i opløbet om at blive kåret som Danmarks dygtigste
Tirsdag afholder Microsoft vanen tro sit store Partner Award-show. I år er gallamiddagen skiftet ud med et virtuelt arrangement, hvor Microsofts danske ledelse uddeler 12 priser og hovedprisen som årets bedste Microsoft-partner. Se alle de nominerede partnere her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.