Årets CIO 2015: Her er Danmarks fem bedste CIO'er

Årets CIO 2015: Fem danske it-direktører kæmper om titlen som Årets CIO 2015. Her har du kandidaterne.

Hvem er Danmarks bedste CIO i 2015?

Det får vi svaret på, når Årets CIO i kåres 10. juni på Hotel Hotel d'Angleterre i centrum af København. 

Det er 10. gang, at den eftertragtede titel uddeles, og nu er feltet snævret ind til fem stærke kandidater, der alle er et udtryk for den moderne CIO.

Det er Computerworld, IDC og Dansk IT, der står bag prisuddelingen. De fem nominerede er: 

- Thomas Okke Frahm, CIO, Chr. Hansen A/S.

- Kurt Gammelgaard Nielsen, CIO, Syddansk Universitet.

- Mikkel Müller, underdirektør og CIO, DR.

- Martin Börjesson, VP og CIO, DSB.

- Torben Ruberg, ansvarlig for it i Falck-koncernen.

Du vil i de kommende uger kunne læse portrætter af de fem nominerede her på Computerworld - og allerede nu læse lidt mere om kandidaterne længere nede i artiklen. 

Titlen er i de seneste gået til Claus Hagen Nielsen fra COWI (2014), Jens Hartmann fra Grundfoss (2013) og Mikael Munck fra Saxo Bank (2012).

Fælles for dem alle er, at de har en dyb forståelse for, hvordan it og forretningen kan og skal spille sammen, at de ser it som et redskab til innovation og effektivisering, og at de via konkrete it-projekter har bevist, at de kan levere varen. 

Hvem vinder i år?
Det er nogle af de samme kompetencer, der gør sig gældende blandt de nominerede CIO'er i 2015.

De indstillede kandidater er blevet udvalgt på baggrund af en lang række detaljerede spørgsmål inden for strategisk ledelse, konkrete initiativer og refleksioner i forhold til rollen som CIO.

Årets CIO 2015 kåres af en jury, der består af: 

- Claus Hagen Nielsen, SVP & CIO, COWI (Titelindehaver; Årets CIO 2014).
- Lykke Friis, prorektor for uddannelse ved Københavns Universitet.
- Lars Jacobsen, chefredaktør, Computerworld.
- Lars Frederiksen, Bestyrelses formand, Matas.
- Michael Steen Hansen, CIO, Rigspolitiet (repræsentant Dansk IT).
- Charlotte Thygesen Poulsen, Ass. VP, IDC (repræsentant IDC og formand for juryen 2015).

Læs mere om juryens baggrund her.

Kåringen finder sted 10. juni på Hotel Hotel d'Angleterre i centrum af København. Læs mere om arrangementet her.

Martin Börjesson, VP og CIO DSB A/S
Uddannet inden for it og forretningsadministration fra University of Lund og University of West Sweden.

It har altid været hjemmebanen for Martin Börjesson, og han har gået den "lange" vej fra ABAP/4 udvikler i 1997 til nu it-Direktør i DSB. Den en rolle har han haft siden 2013.

Med ansættelser i store globale virksomheder som TetraPak, DaimlerChrysler, EON og Vestas har Martin Börjesson arbejdet i alle dele af verden og opbygget et meget stort netværk indenfor it og skabt sig værdifulde globale erfaringer.

Som it-Direktør i DSB har Martin Börjesson fået til opgave at tranformere DSB IT til en afdeling, der understøtter missionen;

"Nemt at være kunde, enkelt og effektivt at være medarbejder."

Stort fokus på forretningen, relationer dertil, enkle og effektive løsninger til DSB er vigtige komponenter i transformationen.

DSB IT har i dag 150 medarbejdere. Martin Börjesson er gift og har to børn.

Kurt Gammelgaard Nielsen, CIO for Syddansk Universitet
Kurt Gammelgaard Nielsen er CIO for Syddansk Universitet.

Kurt Gammelgaard Nielsen begyndte hos SDU i 2008 og har siden 2009 været CIO og øverste ansvarlig for it for de 25.000 studerende og 5.000 ansatte.

Kurt Gammelgaard Nielsen har arbejdet med og undervist i projektledelse i både offentlige og private virksomheder.

Han er kandidat med specialer indenfor ingeniør, humaniora og samfundsvidenskab og er medlem af flere nationale og internationale samarbejdsorganer.

Kurt Gammelgaard Nielsen er 43 år og bosat i Odense.

Mikkel Müller, Underdirektør og CIO, DR
Mikkel Müller har været i DR siden 2009 og har haft jobbet som CIO siden 2012.

Mikkel Müller har ansvaret for teknologi i DR, som spænder vidt fra virksomheds-it og infrastruktur til radio/tv broadcastsystemer og studier og endelig DR's tjenester på nettet, dr.dk og apps.

Mikkel Müllers hovedfokus er effektivisering, tæt relation til forretningen og omstilling af DR's it- og teknologiplatform i en tid, hvor medieforbruget er under hastig forandring.

Mikkel Müller er 48 år, gift og har to børn. Han er uddannet civilingeniør fra Aalborg Universitet.

Torben Ruberg, CIO, Falck koncernen
Torben Ruberg, 48 år og igennem de sidste 10 år ansvarlig for it i Falck-koncernen.

I perioden er Falck vokset fra lokalt redningsselskab til global koncern med aktiviteter i 46 lande og med 34.000 medarbejdere.

Torben Ruberg har en baggrund fra Danmarks Tekniske Universitet, men han betragter ikke sig selv som specielt teknisk orienteret - derimod er organisationsudvikling og digital forretningsudvikling øverst på dagsordenen.

Thomas Okke Frahm, CIO hos Chr. Hansen A/S
Thomas Okke Frahm er CIO hos Chr. Hansen A/S og har bestredet stillingen siden 2012.

Opgaverne i Chr. Hansen har været at konsolidere og effektivisere it-organisationen og samtidig implementere nye teknologier indenfor produktion og innovation.

Den globale it-organisation i Chr. Hansen består af omkring 90 ansatte, der står for udvikling, drift og support af system-landskabet.

Thomas Okke Frahm har tidligere været CIO for forskellige forretningsområder i A.P. Møller - Mærsk, ligesom han har været executive partner hos Gartner.

Thomas Okke Frahm er medlem af advisory boardet for Master i it-ledelse på IT-Universitetet og giver ved forskellige lejligheder forlæsninger på Aalborg Universitet, CBS og IT-Universitet.



mest debatterede artikler

Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen.


Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments in SAP ERP environments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.