Artikel top billede

Slem malware i omløb: Smadrer din maskine, hvis du opdager den

En ny og særdeles ubehagelig malware forsøger at stjæle dine passwords på nettet. Hvis du forsøger at gå til modangreb, kan den smadre alle dine filer og forhindre dig i at starte din computer igen.

En ny type kompleks malware er dukket op i det forvejen dunkle it-trusselslandskab.

Navnet på malwaren er Rombertik, og den er designet til at opsnappe tekst og stjæle oplysninger som de brugernavne og passwords, der bliver indtaster i en browser.

Malwaren bliver spredt via spam- og phishing-kampagner og er udviklet til at undgå anti-virusværktøjer på en Windows-computer, hvilket ikke helt er usædvanligt for malware.

Alligevel kan den vise sig at være et særdeles ubehageligt bekendtskab, fremgår det af et indlæg fra to Cisco-sikkerhedsfolk på selskabets blog.

"Rombertik er unik på den måde, at den aktivt forsøger at destruere computeren, hvis den støder på visse mekanismer i forbindelse med malware-analyse."

Dermed minder den om Wiper-malware, som blandt andet blev brugt sidste år i et stort hackerangreb mod Sony Pictures, som Nordkorea i sidste ende blev beskyldt for at stå bag.

Angriber Master Boot Record

Under sit tjek for anti-malware-værktøjer kan Rombertik udvise en endog meget destruktiv adfærd, hvis den bliver opdaget.

For den vil angribe Master Boot Record, som er den sektion af data, der starter Windows.

"Først forsøger den at overskrive Master Boot Records PhysicalDisk0, som gør computeren ubrugelig. Hvis malwaren ikke har tilladelse til at overskrive Master Boot Record, vil den i stedet ødelægge alle filer i brugerens hjemmemappe," lyder det fra Ciscos sikkerhedsfolk.

De nævner, at hjemmemappen eksempelvis kunne være C:\Documents and Settings\Administrator\, hvor hver fil bliver krypteret med en tilfældigt genereret RC4-krypteringsnøgle.

Når enten Master Boot Record er overskrevet, eller hjemmemappens filer er krypterede, vil computeren genstarte med en kodestump, der bliver afviklet i Master Boot Record, inden Windows starter.

"Den overskrevne Master Boot Record indeholder kode, der skriver "Carbon crack attempt, failed", hvorefter den starter en uendelig løkke, der forhindrer systemet i at fortsætte opstarten," forklarer Cisco-sikkerhedsfolkene på bloggen.

Herefter vil brugeren kun kunne se beskeden "Carbon crack attempt, failed", indtil operativsystemet er geninstalleret.

Sådan undgår du faren

Hvis Rombertik finder vej til din computer, vil malwaren udfolde over 8.000 funktioner.

Disse funktioner har ikke nogen videre praktiske opgaver, udover at forvirre de sikkerhedsanalytikere, der forsøger at finde hoved og hale i malwaren.

Cisco forventer, at kommende malware-trusler vil benytte lignende teknikker for at vride sig uden om at anti-malwareundersøgelser.

"Vi opfordrer alle organisationer til at overveje at benytte den bedste praksis på sikkerhedsområdet, som starter med en trussel-centreret tilgang med beskyttelse på tværs af det udvidede netværk og hele angrebsfladen," lyder rådet fra it-gigantens sikkerhedseksperter.

Da malwaren som nævnt spredes via phishing- og spam-kampagner, er rådet også at advare medarbejdere om, at de skal være meget påpasselige med at åbne indhold som vedhæftede filer og links.

Du kan læse mere om Cisco-sikkerhedsfolkenes analyse af Rombertik og råd til at modstå truslen her

Læs også:
Nye vilde sikkerheds-features fra Microsoft: Ingen kan stå imod

Ineffektiv og gammeldags: Har antivirus overhovedet nogen fremtid?

Pinlig afsløring: De klogeste it-folk i virksomheden hoppede på katastrofal phishing-mail
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere