Slem malware i omløb: Smadrer din maskine, hvis du opdager den

En ny og særdeles ubehagelig malware forsøger at stjæle dine passwords på nettet. Hvis du forsøger at gå til modangreb, kan den smadre alle dine filer og forhindre dig i at starte din computer igen.

En ny type kompleks malware er dukket op i det forvejen dunkle it-trusselslandskab.

Navnet på malwaren er Rombertik, og den er designet til at opsnappe tekst og stjæle oplysninger som de brugernavne og passwords, der bliver indtaster i en browser.

Malwaren bliver spredt via spam- og phishing-kampagner og er udviklet til at undgå anti-virusværktøjer på en Windows-computer, hvilket ikke helt er usædvanligt for malware.

Alligevel kan den vise sig at være et særdeles ubehageligt bekendtskab, fremgår det af et indlæg fra to Cisco-sikkerhedsfolk på selskabets blog.

"Rombertik er unik på den måde, at den aktivt forsøger at destruere computeren, hvis den støder på visse mekanismer i forbindelse med malware-analyse."

Dermed minder den om Wiper-malware, som blandt andet blev brugt sidste år i et stort hackerangreb mod Sony Pictures, som Nordkorea i sidste ende blev beskyldt for at stå bag.

Angriber Master Boot Record
Under sit tjek for anti-malware-værktøjer kan Rombertik udvise en endog meget destruktiv adfærd, hvis den bliver opdaget.

For den vil angribe Master Boot Record, som er den sektion af data, der starter Windows.

"Først forsøger den at overskrive Master Boot Records PhysicalDisk0, som gør computeren ubrugelig. Hvis malwaren ikke har tilladelse til at overskrive Master Boot Record, vil den i stedet ødelægge alle filer i brugerens hjemmemappe," lyder det fra Ciscos sikkerhedsfolk.

De nævner, at hjemmemappen eksempelvis kunne være C:\Documents and Settings\Administrator\, hvor hver fil bliver krypteret med en tilfældigt genereret RC4-krypteringsnøgle.

Når enten Master Boot Record er overskrevet, eller hjemmemappens filer er krypterede, vil computeren genstarte med en kodestump, der bliver afviklet i Master Boot Record, inden Windows starter.

"Den overskrevne Master Boot Record indeholder kode, der skriver "Carbon crack attempt, failed", hvorefter den starter en uendelig løkke, der forhindrer systemet i at fortsætte opstarten," forklarer Cisco-sikkerhedsfolkene på bloggen.

Herefter vil brugeren kun kunne se beskeden "Carbon crack attempt, failed", indtil operativsystemet er geninstalleret.

Sådan undgår du faren
Hvis Rombertik finder vej til din computer, vil malwaren udfolde over 8.000 funktioner.

Disse funktioner har ikke nogen videre praktiske opgaver, udover at forvirre de sikkerhedsanalytikere, der forsøger at finde hoved og hale i malwaren.

Cisco forventer, at kommende malware-trusler vil benytte lignende teknikker for at vride sig uden om at anti-malwareundersøgelser.

"Vi opfordrer alle organisationer til at overveje at benytte den bedste praksis på sikkerhedsområdet, som starter med en trussel-centreret tilgang med beskyttelse på tværs af det udvidede netværk og hele angrebsfladen," lyder rådet fra it-gigantens sikkerhedseksperter.

Da malwaren som nævnt spredes via phishing- og spam-kampagner, er rådet også at advare medarbejdere om, at de skal være meget påpasselige med at åbne indhold som vedhæftede filer og links.

Du kan læse mere om Cisco-sikkerhedsfolkenes analyse af Rombertik og råd til at modstå truslen her

Læs også:
Nye vilde sikkerheds-features fra Microsoft: Ingen kan stå imod

Ineffektiv og gammeldags: Har antivirus overhovedet nogen fremtid?

Pinlig afsløring: De klogeste it-folk i virksomheden hoppede på katastrofal phishing-mail
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.