Slem malware i omløb: Smadrer din maskine, hvis du opdager den

En ny og særdeles ubehagelig malware forsøger at stjæle dine passwords på nettet. Hvis du forsøger at gå til modangreb, kan den smadre alle dine filer og forhindre dig i at starte din computer igen.

En ny type kompleks malware er dukket op i det forvejen dunkle it-trusselslandskab.

Navnet på malwaren er Rombertik, og den er designet til at opsnappe tekst og stjæle oplysninger som de brugernavne og passwords, der bliver indtaster i en browser.

Malwaren bliver spredt via spam- og phishing-kampagner og er udviklet til at undgå anti-virusværktøjer på en Windows-computer, hvilket ikke helt er usædvanligt for malware.

Alligevel kan den vise sig at være et særdeles ubehageligt bekendtskab, fremgår det af et indlæg fra to Cisco-sikkerhedsfolk på selskabets blog.

"Rombertik er unik på den måde, at den aktivt forsøger at destruere computeren, hvis den støder på visse mekanismer i forbindelse med malware-analyse."

Dermed minder den om Wiper-malware, som blandt andet blev brugt sidste år i et stort hackerangreb mod Sony Pictures, som Nordkorea i sidste ende blev beskyldt for at stå bag.

Angriber Master Boot Record
Under sit tjek for anti-malware-værktøjer kan Rombertik udvise en endog meget destruktiv adfærd, hvis den bliver opdaget.

For den vil angribe Master Boot Record, som er den sektion af data, der starter Windows.

"Først forsøger den at overskrive Master Boot Records PhysicalDisk0, som gør computeren ubrugelig. Hvis malwaren ikke har tilladelse til at overskrive Master Boot Record, vil den i stedet ødelægge alle filer i brugerens hjemmemappe," lyder det fra Ciscos sikkerhedsfolk.

De nævner, at hjemmemappen eksempelvis kunne være C:\Documents and Settings\Administrator\, hvor hver fil bliver krypteret med en tilfældigt genereret RC4-krypteringsnøgle.

Når enten Master Boot Record er overskrevet, eller hjemmemappens filer er krypterede, vil computeren genstarte med en kodestump, der bliver afviklet i Master Boot Record, inden Windows starter.

"Den overskrevne Master Boot Record indeholder kode, der skriver "Carbon crack attempt, failed", hvorefter den starter en uendelig løkke, der forhindrer systemet i at fortsætte opstarten," forklarer Cisco-sikkerhedsfolkene på bloggen.

Herefter vil brugeren kun kunne se beskeden "Carbon crack attempt, failed", indtil operativsystemet er geninstalleret.

Sådan undgår du faren
Hvis Rombertik finder vej til din computer, vil malwaren udfolde over 8.000 funktioner.

Disse funktioner har ikke nogen videre praktiske opgaver, udover at forvirre de sikkerhedsanalytikere, der forsøger at finde hoved og hale i malwaren.

Cisco forventer, at kommende malware-trusler vil benytte lignende teknikker for at vride sig uden om at anti-malwareundersøgelser.

"Vi opfordrer alle organisationer til at overveje at benytte den bedste praksis på sikkerhedsområdet, som starter med en trussel-centreret tilgang med beskyttelse på tværs af det udvidede netværk og hele angrebsfladen," lyder rådet fra it-gigantens sikkerhedseksperter.

Da malwaren som nævnt spredes via phishing- og spam-kampagner, er rådet også at advare medarbejdere om, at de skal være meget påpasselige med at åbne indhold som vedhæftede filer og links.

Du kan læse mere om Cisco-sikkerhedsfolkenes analyse af Rombertik og råd til at modstå truslen her

Læs også:
Nye vilde sikkerheds-features fra Microsoft: Ingen kan stå imod

Ineffektiv og gammeldags: Har antivirus overhovedet nogen fremtid?

Pinlig afsløring: De klogeste it-folk i virksomheden hoppede på katastrofal phishing-mail
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Forebyg kritiske angreb med moderne autentifikation
Det er nemmest at forebygge kritiske cyberangreb, når medarbejderne kun tilgår data og systemer i sikkerhed bag firewall og øvrige sikkerhedsforanstaltninger. Virkeligheden er imidlertid, at medarbejderne – særligt siden foråret 2020 – i dramatisk stigende omfang arbejder hjemmefra, på alle tider af døgnet og fra enheder ejet af både dem selv og af virksomheden. Det sætter din sikkerhedsinfrastruktur under pres, og en af de mest effektive modforholdsregler er en moderne autentifikationsløsning, så kun rette vedkommende får adgang til forretningskritiske systemer og data. Det kan du læse mere om i denne hvidbog, som også går i dybden med, hvor, hvordan og under hvilke omstændigheder en sådan løsning kan indgå som et effektivt element i din samlede cybersikkerhedsindsats.