Enmandsfirma i hosting-klemme: Hjælp! Der er blevet lukket for mine data i skyen

Efter i to uger at have været afskåret fra sine forretningsdata, der opbevares i en cloud-tjeneste, er tålmodigheden nu slut. Næste trin er fysisk besøg på adressen eller en politianmeldelse.

Der er ikke længere adgang til arkivet med de igangværende opgaver for Lisbeth Damgaard, der driver sin egen virksomhed som fotograf og grafisk designer

"I to uger har jeg ikke har haft adgang til mit arkiv hos Just-Stream.dk," fortæller hun til Computerworld efter, at tjenesten er gået helt i sort.

Just-stream er en cloud-tjeneste, hvor man kan leje lagerplads til sine data. Tjenesten lover på sin Facebook-side, at den er hurtig, sikker og nem at anvende.

Hun har ellers forsøgt at kontakte firmaet et hav af gange men altså uden resultat.

"Ingen svarer på mine opkald eller henvendelser. Jeg har både backup af min ene computer, og en del af mit forretningsarkiv med igangværende opgaver og backup, som jeg ikke har adgang til. Jeg har ellers været glad for løsningen, jeg arbejder både hjemmefra og fra mit værksted og kan tilgå igangværende opgaver fra begge steder," fortæller Lisbeth Damgaard.

Hun beretter dog, at der hverken er adgang til informationerne via den tilhørende app eller via browseren.

"Der kommer bare en blank side."

Det samme gælder i øvrigt for firmaets webside.

"Jeg valgte Just-stream som tillæg til en Dropbox-løsning, jeg kunne godt lide, at de var lokale igangsættere, og deres system virkede. Det er faktisk også lidt mærkeliget, at de ikke henvender sig. Jeg ved, at jeg skylder dem nogle penge, og jeg har henvendt mig en del gange og fået beskeden, at jeg ville blive kontaktet af en økonomiansvarlig, men det er heller ikke sket endnu," siger hun.

Sidste gang Lisbeth Damgaard var i direkte kontakt med Just-stream, var i starten af marts.


Troede det kørte
Regina Duboúrg, der er fotograf, har også været bruger af Just-stream, og hun kan nikke genkende til hændelsesforløbet.

Hun har således også mistet adgangen til sine data i skyen.

"Jeg troede egentlig bare, det kørte, men så tjekkede jeg løsningen, da jeg opdagede, at andre ikke kunne få fat i deres data. Det kunne jeg så heller ikke, og derfor har jeg droppet tjenesten og fundet en ny udbyder," fortæller hun til Computerworld.

Det er ikke sådan, at du har glemt at betale regningen eller lignende?

"Nej, det er det ikke. Jeg forsøgte at få fat på Just-stream for at finde en løsning, men der blev ikke svaret. Derfor droppede jeg løsningen," fortæller hun.

Ringer til politiet
For at få hul på bylden og kommunikationen til firmaet har Lisbeth Damgaard kontaktet Nordsjællands politi.

"Politiet forsøgte at hjælpe med at komme i kontakt med firmaet, men det lykkedes ikke. Kvinden, jeg talte med, anbefalede at give Just-stream en uge mere, inden en anmeldelse. Jeg spurgte om det var lovligt at møde op på firmaets adresse og se, om jeg kunne få kontakt ad den vej, det var ok, så det er næste skridt." siger hun. 

Så nu forsøger hun altså at komme direkte i kontakt med Just-stream.

"Jeg ønsker som minimum klar besked. Jeg vil gerne vide om mit arkiv er hacket, slettet, eller hvad der nu kan være sket. Hvis mine data er væk, er det rigtig surt, men så kan jeg komme videre og finde ud af hvad, der mangler og forhåbentlig få genskabt det tabte," siger hun og fortsætter:

"Jeg håber at dette kan afværge, at andre kommer i samme situation. Jeg har talt med en, der stadig har adgang til sit Just-Stream-arkiv, men mit råd til andre er: Se at få lavet backup på eksterne harddiske eller andet."

Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Just-stream og også fra Cloudexperten, der henvises til, når man kontakter firmaet per telefon, da vi gerne vil bringe deres forklaring på årsagen til de manglende data, men det er desværre heller ikke lykkedes for os.

Ved et opslag i BIQ.dk, der er et register over danske virksomheder, dukker Just-stream heller ikke op. 

Hosting-firmaer glemmer at betale regningen
I stedet har vi spurgt Brancheforeningen for IT-hostingvirksomheder i Danmark (BFIH) om hvordan, man skal forholde sig, hvis man oplever noget lignende.

"Det er ikke en virksomhed, der er i vores forening, så jeg kan ikke kommentere på den konkrete sag," siger Ulla Norup Panild, der er ansvarlig for kommunikation i BFIH.

Hun fortæller samtidig, at der er eksempler på tidligere sager, hvor kunderne host hosting-firmaer har mistet data.

"Det har typisk sket hos mindre hosting-firmaer, der har lejet lager-pladsen hos et større selskab. Hvis regningen eksempelvis ikke er blevet betalt, så lukkes der ned for aftalen, og det betyder, at der ikke længere er adgang til data for den lille leverandør. Det går selvfølgelig ud over kunderne."

Foreningen blev netop startet fordi, der tidligere var problemer af denne type blandt de danske hosting-firmaer.

"Der er intet forkert i at leje plads hos en større udbyder, men der skal selvfølgelig være orden i tingene," siger hun til Computerworld.

Hvad kan man gøre som kunde, hvis uheldet er ude?

"Man skal altid have en kontrakt, hvor man ejer sine data, og ikke overlader dem til et eksternt firma. Men hvis det går galt, er det en svær situation, der ikke er en entydig løsning på. Typisk skal konflikten løses gennem en advokat."

For at blive medlem i Brancheforeningen for IT-hostingvirksomheder i Danmark skal man certificeres. Det er typisk mellemstore og store hosting-virksomheder, der er med i foreningen.

Har du oplevet noget lignende, er du velkommen til at kontakte Computerworld eller dele din oplevelse i debatfeltet.

Læs også:

Bare et godt råd: Overlad aldrig dit firmas skæbne til en mellemmand


Pas på de kostbare faldgruber: Her er eksperternes 10 gode råd om cloud-aftaler
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Computerworld
Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"
EU's lovgivende udvalg har godkendt nye copyright-regler, som indeholder to kontroversielle paragraffer. Eksperter advarer imod, at artikel 11 og 13 kan ødelægge internettet for altid. Reglerne mangler stadig at blive endeligt vedtaget.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.