Enmandsfirma i hosting-klemme: Hjælp! Der er blevet lukket for mine data i skyen

Efter i to uger at have været afskåret fra sine forretningsdata, der opbevares i en cloud-tjeneste, er tålmodigheden nu slut. Næste trin er fysisk besøg på adressen eller en politianmeldelse.

Der er ikke længere adgang til arkivet med de igangværende opgaver for Lisbeth Damgaard, der driver sin egen virksomhed som fotograf og grafisk designer

"I to uger har jeg ikke har haft adgang til mit arkiv hos Just-Stream.dk," fortæller hun til Computerworld efter, at tjenesten er gået helt i sort.

Just-stream er en cloud-tjeneste, hvor man kan leje lagerplads til sine data. Tjenesten lover på sin Facebook-side, at den er hurtig, sikker og nem at anvende.

Hun har ellers forsøgt at kontakte firmaet et hav af gange men altså uden resultat.

"Ingen svarer på mine opkald eller henvendelser. Jeg har både backup af min ene computer, og en del af mit forretningsarkiv med igangværende opgaver og backup, som jeg ikke har adgang til. Jeg har ellers været glad for løsningen, jeg arbejder både hjemmefra og fra mit værksted og kan tilgå igangværende opgaver fra begge steder," fortæller Lisbeth Damgaard.

Hun beretter dog, at der hverken er adgang til informationerne via den tilhørende app eller via browseren.

"Der kommer bare en blank side."

Det samme gælder i øvrigt for firmaets webside.

"Jeg valgte Just-stream som tillæg til en Dropbox-løsning, jeg kunne godt lide, at de var lokale igangsættere, og deres system virkede. Det er faktisk også lidt mærkeliget, at de ikke henvender sig. Jeg ved, at jeg skylder dem nogle penge, og jeg har henvendt mig en del gange og fået beskeden, at jeg ville blive kontaktet af en økonomiansvarlig, men det er heller ikke sket endnu," siger hun.

Sidste gang Lisbeth Damgaard var i direkte kontakt med Just-stream, var i starten af marts.


Troede det kørte
Regina Duboúrg, der er fotograf, har også været bruger af Just-stream, og hun kan nikke genkende til hændelsesforløbet.

Hun har således også mistet adgangen til sine data i skyen.

"Jeg troede egentlig bare, det kørte, men så tjekkede jeg løsningen, da jeg opdagede, at andre ikke kunne få fat i deres data. Det kunne jeg så heller ikke, og derfor har jeg droppet tjenesten og fundet en ny udbyder," fortæller hun til Computerworld.

Det er ikke sådan, at du har glemt at betale regningen eller lignende?

"Nej, det er det ikke. Jeg forsøgte at få fat på Just-stream for at finde en løsning, men der blev ikke svaret. Derfor droppede jeg løsningen," fortæller hun.

Ringer til politiet
For at få hul på bylden og kommunikationen til firmaet har Lisbeth Damgaard kontaktet Nordsjællands politi.

"Politiet forsøgte at hjælpe med at komme i kontakt med firmaet, men det lykkedes ikke. Kvinden, jeg talte med, anbefalede at give Just-stream en uge mere, inden en anmeldelse. Jeg spurgte om det var lovligt at møde op på firmaets adresse og se, om jeg kunne få kontakt ad den vej, det var ok, så det er næste skridt." siger hun. 

Så nu forsøger hun altså at komme direkte i kontakt med Just-stream.

"Jeg ønsker som minimum klar besked. Jeg vil gerne vide om mit arkiv er hacket, slettet, eller hvad der nu kan være sket. Hvis mine data er væk, er det rigtig surt, men så kan jeg komme videre og finde ud af hvad, der mangler og forhåbentlig få genskabt det tabte," siger hun og fortsætter:

"Jeg håber at dette kan afværge, at andre kommer i samme situation. Jeg har talt med en, der stadig har adgang til sit Just-Stream-arkiv, men mit råd til andre er: Se at få lavet backup på eksterne harddiske eller andet."

Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Just-stream og også fra Cloudexperten, der henvises til, når man kontakter firmaet per telefon, da vi gerne vil bringe deres forklaring på årsagen til de manglende data, men det er desværre heller ikke lykkedes for os.

Ved et opslag i BIQ.dk, der er et register over danske virksomheder, dukker Just-stream heller ikke op. 

Hosting-firmaer glemmer at betale regningen
I stedet har vi spurgt Brancheforeningen for IT-hostingvirksomheder i Danmark (BFIH) om hvordan, man skal forholde sig, hvis man oplever noget lignende.

"Det er ikke en virksomhed, der er i vores forening, så jeg kan ikke kommentere på den konkrete sag," siger Ulla Norup Panild, der er ansvarlig for kommunikation i BFIH.

Hun fortæller samtidig, at der er eksempler på tidligere sager, hvor kunderne host hosting-firmaer har mistet data.

"Det har typisk sket hos mindre hosting-firmaer, der har lejet lager-pladsen hos et større selskab. Hvis regningen eksempelvis ikke er blevet betalt, så lukkes der ned for aftalen, og det betyder, at der ikke længere er adgang til data for den lille leverandør. Det går selvfølgelig ud over kunderne."

Foreningen blev netop startet fordi, der tidligere var problemer af denne type blandt de danske hosting-firmaer.

"Der er intet forkert i at leje plads hos en større udbyder, men der skal selvfølgelig være orden i tingene," siger hun til Computerworld.

Hvad kan man gøre som kunde, hvis uheldet er ude?

"Man skal altid have en kontrakt, hvor man ejer sine data, og ikke overlader dem til et eksternt firma. Men hvis det går galt, er det en svær situation, der ikke er en entydig løsning på. Typisk skal konflikten løses gennem en advokat."

For at blive medlem i Brancheforeningen for IT-hostingvirksomheder i Danmark skal man certificeres. Det er typisk mellemstore og store hosting-virksomheder, der er med i foreningen.

Har du oplevet noget lignende, er du velkommen til at kontakte Computerworld eller dele din oplevelse i debatfeltet.

Læs også:

Bare et godt råd: Overlad aldrig dit firmas skæbne til en mellemmand


Pas på de kostbare faldgruber: Her er eksperternes 10 gode råd om cloud-aftaler
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

3 Morgen-briefing: Ny data science-uddannelse på Syddansk Universitet / Fire danske forskningsartikler optaget på ledende AI-konferencer / Dansk softwareselskab vil fordoble væksten i flere år / Twitter mister brugere men hæver omsætningen

Ny data science-uddannelse på Syddansk Universitet. Tre milliarder online transaktioner på to år og tre måneder. Fire danske forskningsartikler optaget på ledende AI-konferencer. Dansk softwareselskab vil fordoble væksten i flere år. Twitter mister brugere men hæver omsætningen.

GlobalConnect køber den danske Cisco-partner Netteam: Flere opkøb på vej
Morgen-briefing: Apple betaler kassen hver måned til Amazon / Huawei: Vi har 40 underskrevne 5G-kontrakter / Netflix afviser at dræbe sexlysten
Ugen i tech: Førerløs bus er klar til at trille i København / OnePlus 7 Pro bliver en realitet: Får ’banebrydende skærm’ / Apples kommende 6K skærm får lovende teknologi ombord
"Jeg kigger instinktivt efter blod, for jeg er sikker på, at jeg er blevet skudt. Jeg ved, at jeg er ved at dø"
8 Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
1 Apple og Qualcomm indgår forlig i kæmpestrid: Apple føjer sig og indvilger i at betale - nu er vejen banet for 5G-iPhone
Morgen-briefing: MobilePay kan blive valgkampens hemmelige våben / Omada-stifter fylder 50 år / Dansk fin-tech virksomhed retter sigtekornet med det norske marked / Kapitalfond køber op i Simcorp


Premium
EG-direktør præsenterer første regnskab efter frasalg: "Vi har overgået vores egne forventninger - det har hjulpet til, at vi blev solgt for 3,7 milliarder"
Interview: EG har for første gang aflagt regnskab udelukkende for software-forretningen. Det sker efter, at serviceforretningen blev solgt fra i februar 2019. Selskabet leverer over egne forventninger "på alle væsentlige parametre," forklarer topchef Mikkel Bardram.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Dynamics 365 er den perfekte platform for den digitale transformation
Vi er nået til et spændende punkt, hvor informationsbaserede løsninger er modnet på et niveau, hvor de kan levere ny og overbevisende værdi, der matcher de behov SMB markedet har. I dette White paper forklarer vi det uudnyttede forretningspotentiale for entreprenører, der kan omdanne softwareteknologier til en håndgribelig konkurrencefordel, og hvordan Microsoft Dynamics 365 er den perfekte platform til at eksekvere den på.