Artikel top billede

(Foto: PC World)

Afsløring: Så let kan hackere gætte svaret på dit sikkerhedsspørgsmål

Du tager fejl, hvis du tror, at dine onlinekonti er sikret, hvis blot du opretter et sikkerhedsspørgsmål, som kun du kender svaret på. For det er ganske let at gætte, hvad din livret er.

Hvis du er en hyppig bruger af onlinetjenester, har du sikkert ganske ofte mødt de sikkerhedsspørgsmål, som tjenesterne beder dig besvare, for at du på et senere tidspunkt kan identificere dig selv med andet og mere end adgangskoden.

Det kan eksempelvis være et spørgsmål om, hvad dit første kæledyr hed, eller hvad din livret er?

Men den slags sikkerhedsspørgsmål og -svar kan meget være falsk tryghed.

Det skriver to af Googes sikkerhedsfolk, Elie Bursztein og Ilan Caron i et blogindlæg.

Google-folkene forklarer, at de har analyseret flere hundrede millioner af de spørgsmål og svar, der bruges til eksempelvis at gendanne Google-konti for at finde ud af, hvor let det vil være for en hacker at gætte svarene.

Undersøgelsen viser, at sikkerhedsspørgsmålene "hverken er sikre eller pålidelige nok til at blive anvendt som en enkeltstående mekanisme til at gendanne konti."

"Det skyldes, at de lider af en grundlæggende sårbarhed: svarene er enten nogenlunde sikre eller lette at huske - men sjældent begge dele."

Læs også: Derfor kan din 'stærke adgangskode' være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide

Problemet er, som Google skriver, at de svar, der er lettest at huske, også er de mindre sikre.

"Lette svar indeholder ofte almindelig kendte eller offentlig tilgængelige informationer eller er en del af et lille udvalg af mulige svar af kulturelle årsager (eksempelvis almindelige familienavne i nogle lande)."

Så let kan man gætte svarene

Google lister også nogle konkrete resultater fra undersøgelsen, og det er ganske underholdende læsning, fordi det i bund og grund viser, hvor ens vi mennesker tænker og lever.

Eksempelvis vil en hacker med blot et enkelt gæt have 19,7 procents chance for at gætte de engelsk-talende brugeres svar på spørgsmålet: "Hvad er din livret?"

Svaret er i øvrigt pizza, kan Google oplyse.

Med 10 gæt vil en hacker have 24 procent chance for at gætte, hvad arabisk-talende brugeres første lærer hed, og 21 procents chance for at gætte, hvad din fars mellemnavn er, hvis du er fra et spansk-talende land.

Og er man fra Sydkorea, har hackeren med 10 gæt 39 procents chance for at gætte svaret på hvor man er født, og 43 procents chance for at gætte ens livret.

Sms-koder kan være vejen frem

Google-folkene kan også berette, at det ofte er en dårlig idé at vælge falske svar på spørgsmålene, fordi vores relativt ringe kreativitet på det område betyder, at man så vælger et svar, der faktisk er endnu lettere at gætte for hackerne.

Løsningen burde så være, at man bare vælger et sværere spørgsmål - eksempelvis hvor din mor gik i skole? 

Problemet er bare, at 40 procent af de engelsk-talende deltagere i undersøgelsen faktisk ikke kan huske deres svar, når de rent faktisk skal bruge det. 

"Spørgsmål har længe været et grundlæggende element i autentificering og gendannelse af onlinekonti, men med udgangspunkt i disse resultater er det vigtigt for brugere og webside-ejere at tænke sig om en ekstra gang," skriver Google.

Google er selv et af de efterhånden mange selskaber, der er begyndt at inddrage mobiltelefonen til at sikre, at det er den ægte bruger, der forsøger at logge sig ind.

Eksempelvis kan man modtage en sms med en engangsadgangskode, hver gang der skal logges ind på en Google-tjeneste fra en ny maskine.

Det er med til at hindre, at hackere et sted ude i verden kan komme ind på dine konti.

Læs også:

Derfor kan din ‘stærke adgangskode' være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide

Trojansk hest jagter dine adgangskoder: Sådan kan du forsvare dig

Derfor er dine web-adgangskoder alt for ringe
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere