Afsløring: Så let kan hackere gætte svaret på dit sikkerhedsspørgsmål

Du tager fejl, hvis du tror, at dine onlinekonti er sikret, hvis blot du opretter et sikkerhedsspørgsmål, som kun du kender svaret på. For det er ganske let at gætte, hvad din livret er.

Hvis du er en hyppig bruger af onlinetjenester, har du sikkert ganske ofte mødt de sikkerhedsspørgsmål, som tjenesterne beder dig besvare, for at du på et senere tidspunkt kan identificere dig selv med andet og mere end adgangskoden.

Det kan eksempelvis være et spørgsmål om, hvad dit første kæledyr hed, eller hvad din livret er?

Men den slags sikkerhedsspørgsmål og -svar kan meget være falsk tryghed.

Det skriver to af Googes sikkerhedsfolk, Elie Bursztein og Ilan Caron i et blogindlæg.

Google-folkene forklarer, at de har analyseret flere hundrede millioner af de spørgsmål og svar, der bruges til eksempelvis at gendanne Google-konti for at finde ud af, hvor let det vil være for en hacker at gætte svarene.

Undersøgelsen viser, at sikkerhedsspørgsmålene "hverken er sikre eller pålidelige nok til at blive anvendt som en enkeltstående mekanisme til at gendanne konti."

"Det skyldes, at de lider af en grundlæggende sårbarhed: svarene er enten nogenlunde sikre eller lette at huske - men sjældent begge dele."

Læs også: Derfor kan din 'stærke adgangskode' være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide

Problemet er, som Google skriver, at de svar, der er lettest at huske, også er de mindre sikre.

"Lette svar indeholder ofte almindelig kendte eller offentlig tilgængelige informationer eller er en del af et lille udvalg af mulige svar af kulturelle årsager (eksempelvis almindelige familienavne i nogle lande)."

Så let kan man gætte svarene
Google lister også nogle konkrete resultater fra undersøgelsen, og det er ganske underholdende læsning, fordi det i bund og grund viser, hvor ens vi mennesker tænker og lever.

Eksempelvis vil en hacker med blot et enkelt gæt have 19,7 procents chance for at gætte de engelsk-talende brugeres svar på spørgsmålet: "Hvad er din livret?"

Svaret er i øvrigt pizza, kan Google oplyse.

Med 10 gæt vil en hacker have 24 procent chance for at gætte, hvad arabisk-talende brugeres første lærer hed, og 21 procents chance for at gætte, hvad din fars mellemnavn er, hvis du er fra et spansk-talende land.

Og er man fra Sydkorea, har hackeren med 10 gæt 39 procents chance for at gætte svaret på hvor man er født, og 43 procents chance for at gætte ens livret.

Sms-koder kan være vejen frem
Google-folkene kan også berette, at det ofte er en dårlig idé at vælge falske svar på spørgsmålene, fordi vores relativt ringe kreativitet på det område betyder, at man så vælger et svar, der faktisk er endnu lettere at gætte for hackerne.

Løsningen burde så være, at man bare vælger et sværere spørgsmål - eksempelvis hvor din mor gik i skole? 

Problemet er bare, at 40 procent af de engelsk-talende deltagere i undersøgelsen faktisk ikke kan huske deres svar, når de rent faktisk skal bruge det. 

"Spørgsmål har længe været et grundlæggende element i autentificering og gendannelse af onlinekonti, men med udgangspunkt i disse resultater er det vigtigt for brugere og webside-ejere at tænke sig om en ekstra gang," skriver Google.

Google er selv et af de efterhånden mange selskaber, der er begyndt at inddrage mobiltelefonen til at sikre, at det er den ægte bruger, der forsøger at logge sig ind.

Eksempelvis kan man modtage en sms med en engangsadgangskode, hver gang der skal logges ind på en Google-tjeneste fra en ny maskine.

Det er med til at hindre, at hackere et sted ude i verden kan komme ind på dine konti.

Læs også:

Derfor kan din ‘stærke adgangskode' være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide

Trojansk hest jagter dine adgangskoder: Sådan kan du forsvare dig

Derfor er dine web-adgangskoder alt for ringe

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.