Artikel top billede

Tele-nedsmeltning i Sverige: Så mange mister jobbet hos Sony Mobile og Ericsson

Både Sony Mobile og Ericsson er i gang med sparerunder, der gør ondt på vort svenske broderfolk.

Det kom som et chok for Sverige, da Sony Mobile i marts meldte ud, at 1.000 medarbejdere i Lund-afdelingen skulle fyres.

For ikke nok med at en fyringsrunde af den størrelse naturligvis gør ondt landet og dets stolte traditioner inden for mobilteknologi.

Der var også dem, der frygtede, at hele Lund-afdelingen ville lukke, fordi der nu over en længere periode er blevet flyttet vigtige funktioner fra Lund til Tokyo, hvor Sony Mobile i dag har hovedkontor.

Nu er der dog kommet flere konkrete meldinger om fyringsrunden i Lund, så spekulationerne en decideres lukning for en tid kan sættes på standby.

Vores kolleger på Computersweden skriver, at fagforeninger og ledelsen i Sony Mobile nu har skrevet under på aftalen om den konkrete spareplan.

Bundlinjen bliver, at 575 ansatte og 400 konsulenter rammes af nedskæringerne.

Ifølge Computersweden har Sony Mobile indtil nu haft cirka 2.000 medarbejdere i Lund - under en times kørsel fra København - og nedskæringerne betyder således, at arbejdsstyrken halveres.

"Stort set alle afdelinger og funktioner berøres. Vi vil ikke kommentere det i detaljer, men det er ikke bare en faggruppe, der berørers, det rammer bredt," udtaler kommunikationschefen fra Sony Mobile til mediet 8till5.

Sveriges tele-sektor hårdt ramt

Som Computersweden også bemærker, så rammer Sony Mobile-fyringerne ekstra hårdt, fordi også netværksselskabet Ericsson er i gang med at afskedidge 2.200 medarbejdere og 850 konsulenter i en kæmpe sparerunde.

Canadiske BlackBerry er samtidig i gang med at afskedige 90 svenske medarbejdere i Malmø og Gøteborg.

Sony Mobile blev oprindeligt født under navnet Sony Ericsson tilbage i 2001, da Sony og Ericsson indgik et joint venture.

Sony købte Ericssons andel i selskabet i 2012, hvorefter det kom til at hedde Sony Mobile.

Sony Mobile har i dag på globalt plan 7.100 ansatte. Hovedkontoret ligger i Tokyo i Japan, men hidtil har også Lund fungeret som en form for hovedkontor med baggrund i Ericsson-historien.

Nordisk mobileventyr fordamper

Med de mange fyringer i Lund- der skaber ubehagelige minder om, da Nokia i 2011 valgte at lukke sin udviklingsafdeling i København med omkring 1.000 ansatte - må det nordiske mobiltelefon-eventyr efterhånden siges at være mere en del af historien end af nutiden.

Nokia og Ericsson var to afgørende og markante virksomheder, da mobil-boomet for alvor kom i 1980'erne og 90'erne.

I dag er Nokia blevet slugt af Microsoft, og mobildelen af Ericsson altså overtaget af Sony - så begge selskabers skandinaviske tilstedeværelse er skrumpet ind.

Går vi lidt længere tilbage i tele-historien, havde også Danmark en afgørende rolle med virksomheder som AP Radio, Storno, Dancall og Cetelco.

De danske selskaber nåede dog aldrig op i en størrelse ala finnernes Nokia og svenskernes Ericsson.

Mens mobildelen af Nokia og Ericcson efterhånden er skrumpet noget ind her i Norden, så har netværksforretningerne stadig masser af muskler.

Blandt andet er Nokia i gang med at overtage franske Alcatel-Lucent for op mod 85 milliarder kroner, og Ericsson er fortsat også en betydelig spiller på globalt plan.

Læs også: 

Efter masse-fyringer: Frygter at hele Sony Mobile skal lukke i Lund

Chok-melding i Lund: Sony Mobile fyrer 1.000 medarbejdere

Fyringer på vej hos Ericsson: Sådan skal der spares milliarder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere