Artikel top billede

Tele-nedsmeltning i Sverige: Så mange mister jobbet hos Sony Mobile og Ericsson

Både Sony Mobile og Ericsson er i gang med sparerunder, der gør ondt på vort svenske broderfolk.

Det kom som et chok for Sverige, da Sony Mobile i marts meldte ud, at 1.000 medarbejdere i Lund-afdelingen skulle fyres.

For ikke nok med at en fyringsrunde af den størrelse naturligvis gør ondt landet og dets stolte traditioner inden for mobilteknologi.

Der var også dem, der frygtede, at hele Lund-afdelingen ville lukke, fordi der nu over en længere periode er blevet flyttet vigtige funktioner fra Lund til Tokyo, hvor Sony Mobile i dag har hovedkontor.

Nu er der dog kommet flere konkrete meldinger om fyringsrunden i Lund, så spekulationerne en decideres lukning for en tid kan sættes på standby.

Vores kolleger på Computersweden skriver, at fagforeninger og ledelsen i Sony Mobile nu har skrevet under på aftalen om den konkrete spareplan.

Bundlinjen bliver, at 575 ansatte og 400 konsulenter rammes af nedskæringerne.

Ifølge Computersweden har Sony Mobile indtil nu haft cirka 2.000 medarbejdere i Lund - under en times kørsel fra København - og nedskæringerne betyder således, at arbejdsstyrken halveres.

"Stort set alle afdelinger og funktioner berøres. Vi vil ikke kommentere det i detaljer, men det er ikke bare en faggruppe, der berørers, det rammer bredt," udtaler kommunikationschefen fra Sony Mobile til mediet 8till5.

Sveriges tele-sektor hårdt ramt

Som Computersweden også bemærker, så rammer Sony Mobile-fyringerne ekstra hårdt, fordi også netværksselskabet Ericsson er i gang med at afskedidge 2.200 medarbejdere og 850 konsulenter i en kæmpe sparerunde.

Canadiske BlackBerry er samtidig i gang med at afskedige 90 svenske medarbejdere i Malmø og Gøteborg.

Sony Mobile blev oprindeligt født under navnet Sony Ericsson tilbage i 2001, da Sony og Ericsson indgik et joint venture.

Sony købte Ericssons andel i selskabet i 2012, hvorefter det kom til at hedde Sony Mobile.

Sony Mobile har i dag på globalt plan 7.100 ansatte. Hovedkontoret ligger i Tokyo i Japan, men hidtil har også Lund fungeret som en form for hovedkontor med baggrund i Ericsson-historien.

Nordisk mobileventyr fordamper

Med de mange fyringer i Lund- der skaber ubehagelige minder om, da Nokia i 2011 valgte at lukke sin udviklingsafdeling i København med omkring 1.000 ansatte - må det nordiske mobiltelefon-eventyr efterhånden siges at være mere en del af historien end af nutiden.

Nokia og Ericsson var to afgørende og markante virksomheder, da mobil-boomet for alvor kom i 1980'erne og 90'erne.

I dag er Nokia blevet slugt af Microsoft, og mobildelen af Ericsson altså overtaget af Sony - så begge selskabers skandinaviske tilstedeværelse er skrumpet ind.

Går vi lidt længere tilbage i tele-historien, havde også Danmark en afgørende rolle med virksomheder som AP Radio, Storno, Dancall og Cetelco.

De danske selskaber nåede dog aldrig op i en størrelse ala finnernes Nokia og svenskernes Ericsson.

Mens mobildelen af Nokia og Ericcson efterhånden er skrumpet noget ind her i Norden, så har netværksforretningerne stadig masser af muskler.

Blandt andet er Nokia i gang med at overtage franske Alcatel-Lucent for op mod 85 milliarder kroner, og Ericsson er fortsat også en betydelig spiller på globalt plan.

Læs også: 

Efter masse-fyringer: Frygter at hele Sony Mobile skal lukke i Lund

Chok-melding i Lund: Sony Mobile fyrer 1.000 medarbejdere

Fyringer på vej hos Ericsson: Sådan skal der spares milliarder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere