Data bliver kostbart - men måske bliver en masse hardware snart gratis

Klumme: Internet of Things er det nye rock'n'roll og kommer til at vende op og ned på på det hele - lidt ligesom nettet gjorde i midtfirserne. Gratis hardware er ikke usandsynligt.

Husker du de glade dage, da nettet var nyt? Nu sker det igen. Internet Of Things er det nye rock'n'roll

Jeg er en af de heldige, der fik lov at være med i den fantastiske udvikling af nettet. I midtfirserne var jeg en informationsnørd, der rodede med pc og modem i alle ledige timer.

I dag er vi allesammen på nettet konstant med hver vores computer i lommen. Den kan oven i købet telefonere.

Det har været en vidunderlig rejse, og nu sker det igen.

Internet Of Things, IoT, tager fart på samme måde, som nettet gjorde det i midten af 90'erne.

Dengang lavede teenagere hjemmesider på en eftermiddag (og Politiken byggede sin netavis i notepad), i dag bygger teenagere computere, som var det Lego.

Små computere til helt specifikke formål med små sensorer, der kan måle hvad som helst - og sladre om det.

At få ting til at tale sammen er den nye legeplads, og alle kan være med. Råvarerne er tilgængelige, vi­sionerne er store og erfaringen minimal - præcis som dengang i 1990'erne. 

Hardwarens svar på Silicon Valley hedder Shenzhen (det ligger henne i Kina), hvor dimseglade nørder tager hen for at lege med ligesindede.

Elektronikken er billig, ingeniørerne mange, og selv en præ-teen kan finde ud af at lege med computersamlesæt som for eksempel Raspberry Pi. 3D-printerne spytter prototyper ud på stribe, og det hele taler sammen på wi-fi. 

Enorm betydning - også for dig
Du skal ikke undervurdere, hvad der kommer ud af deres leg. Og du må ikke gentage tusinder af virksomheders fejl fra 90'erne og ignorere, hvad der sker.

Eller for at skære det helt ud i pap: Hvis du arbejder med at producere ting, skal du interessere dig dybt og inderligt for, hvilke data de kan opsamle, og hvad man kan bruge dem til.  

Tag det gode eksempel med termostaten fra Nest, som lærer sig, hvornår du er hjemme, og hvilken temperatur du foretrækker hvornår.

Den kommer selvfølgelig også til at tænde og slukke lyset, når du er på ferie, så røverne tror, du er hjemme - og den vil gøre det på den måde, du og din familie plejer at tænde og slukke på.

Den kommer formentlig til at lære, hvor hvem er hvornår, så den kan gøre det så behageligt som muligt for os hver især. Og den vil kunne fortælle kraftværket, hvor meget varme den forventer at skulle bruge 24 timer frem.

Nest blev købt af Google sidste år og ramte Danfoss lige i nakken - de havde slet ikke set den komme.

Nest opsamler data. Lærer af det og handler på det. Og det er kernen i IoT. For én ting er, at tingene taler sammen - det interessante er analyserne af det, de fortæller, og de afledte handlinger.

Hvornår er der mon trafik? Hvor og hvordan skal trafiklysene så skifte? Hvornår skal der skiftes en reservedel i hvilken maskine? Hvornår skal vi sætte prisen ned på nakkekam for at have udsolgt lørdag klokken 13? 

Vi kan lege med visionerne, men vi kan ikke overskue konsekvenserne. Det bliver helt sikker større, end vi tror, og jeg kan let forestille mig, at en masse hardware bliver gratis - fordi data indsamlet af hardwaren bliver så meget mere værd. 

Selvfølgelig mangler der en masse. For eksempel standarder for, hvordan tingene skal tale sammen. Men vi ved det jo godt - åbne standarder og open source vil vinde.

Det bliver også tungt
Et andet - og erfaringsmæssigt langt tungere - problem er teleselskabernes ulidelige træghed.

Målerne har brug for at tale sammen, og det kan ikke altid ske på wi-fi, så vi har brug for nogle helt andre betalingsplaner for sim-kort og data. Dén bliver tung.

Endelig er der opgaven med at få det hele gjort menneskeligt og velfungerende.

Her kommer de digitale bureauer ind, og det er ikke noget tilfælde, at deres (vores) brancheorganisation netop har ladet sig indlemme i ITB. 

Det skal nok løse sig alt sammen, og tag det fra en af de mange, der levede og åndede med nettet fra midtfirserne til i dag: 

Det bliver større, end du kan forestille dig. Det kommer til at gribe ind i alle dele af vores liv.

Der bliver vindere og tabere på den helt store klinge, og det bliver hammersjovt at være med.

Præcis som dengang i 90'erne.Premium
For 20 år siden blev Netcompany stiftet som modsvar til de etablerede it-leverandører: Her er de tre principper bag Netcompanys milliardsucces
Interview Siden 1999, hvor Netcompany blev etableret, har det danske it-selskab haft tre principper for at drive en succesfuld it-virksomhed. "Vi mente i al beskedenhed, at det måtte kunne gøres bedre ved at modernisere måden at bygge it-systemer på," siger Netcompanys direktør André Rogaczewski, der her udlægger den succesformel, der stort set har været den samme i de seneste 20 år.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.