Data bliver kostbart - men måske bliver en masse hardware snart gratis

Klumme: Internet of Things er det nye rock'n'roll og kommer til at vende op og ned på på det hele - lidt ligesom nettet gjorde i midtfirserne. Gratis hardware er ikke usandsynligt.

Husker du de glade dage, da nettet var nyt? Nu sker det igen. Internet Of Things er det nye rock'n'roll

Jeg er en af de heldige, der fik lov at være med i den fantastiske udvikling af nettet. I midtfirserne var jeg en informationsnørd, der rodede med pc og modem i alle ledige timer.

I dag er vi allesammen på nettet konstant med hver vores computer i lommen. Den kan oven i købet telefonere.

Det har været en vidunderlig rejse, og nu sker det igen.

Internet Of Things, IoT, tager fart på samme måde, som nettet gjorde det i midten af 90'erne.

Dengang lavede teenagere hjemmesider på en eftermiddag (og Politiken byggede sin netavis i notepad), i dag bygger teenagere computere, som var det Lego.

Små computere til helt specifikke formål med små sensorer, der kan måle hvad som helst - og sladre om det.

At få ting til at tale sammen er den nye legeplads, og alle kan være med. Råvarerne er tilgængelige, vi­sionerne er store og erfaringen minimal - præcis som dengang i 1990'erne. 

Hardwarens svar på Silicon Valley hedder Shenzhen (det ligger henne i Kina), hvor dimseglade nørder tager hen for at lege med ligesindede.

Elektronikken er billig, ingeniørerne mange, og selv en præ-teen kan finde ud af at lege med computersamlesæt som for eksempel Raspberry Pi. 3D-printerne spytter prototyper ud på stribe, og det hele taler sammen på wi-fi. 

Enorm betydning - også for dig
Du skal ikke undervurdere, hvad der kommer ud af deres leg. Og du må ikke gentage tusinder af virksomheders fejl fra 90'erne og ignorere, hvad der sker.

Eller for at skære det helt ud i pap: Hvis du arbejder med at producere ting, skal du interessere dig dybt og inderligt for, hvilke data de kan opsamle, og hvad man kan bruge dem til.  

Tag det gode eksempel med termostaten fra Nest, som lærer sig, hvornår du er hjemme, og hvilken temperatur du foretrækker hvornår.

Den kommer selvfølgelig også til at tænde og slukke lyset, når du er på ferie, så røverne tror, du er hjemme - og den vil gøre det på den måde, du og din familie plejer at tænde og slukke på.

Den kommer formentlig til at lære, hvor hvem er hvornår, så den kan gøre det så behageligt som muligt for os hver især. Og den vil kunne fortælle kraftværket, hvor meget varme den forventer at skulle bruge 24 timer frem.

Nest blev købt af Google sidste år og ramte Danfoss lige i nakken - de havde slet ikke set den komme.

Nest opsamler data. Lærer af det og handler på det. Og det er kernen i IoT. For én ting er, at tingene taler sammen - det interessante er analyserne af det, de fortæller, og de afledte handlinger.

Hvornår er der mon trafik? Hvor og hvordan skal trafiklysene så skifte? Hvornår skal der skiftes en reservedel i hvilken maskine? Hvornår skal vi sætte prisen ned på nakkekam for at have udsolgt lørdag klokken 13? 

Vi kan lege med visionerne, men vi kan ikke overskue konsekvenserne. Det bliver helt sikker større, end vi tror, og jeg kan let forestille mig, at en masse hardware bliver gratis - fordi data indsamlet af hardwaren bliver så meget mere værd. 

Selvfølgelig mangler der en masse. For eksempel standarder for, hvordan tingene skal tale sammen. Men vi ved det jo godt - åbne standarder og open source vil vinde.

Det bliver også tungt
Et andet - og erfaringsmæssigt langt tungere - problem er teleselskabernes ulidelige træghed.

Målerne har brug for at tale sammen, og det kan ikke altid ske på wi-fi, så vi har brug for nogle helt andre betalingsplaner for sim-kort og data. Dén bliver tung.

Endelig er der opgaven med at få det hele gjort menneskeligt og velfungerende.

Her kommer de digitale bureauer ind, og det er ikke noget tilfælde, at deres (vores) brancheorganisation netop har ladet sig indlemme i ITB. 

Det skal nok løse sig alt sammen, og tag det fra en af de mange, der levede og åndede med nettet fra midtfirserne til i dag: 

Det bliver større, end du kan forestille dig. Det kommer til at gribe ind i alle dele af vores liv.

Der bliver vindere og tabere på den helt store klinge, og det bliver hammersjovt at være med.

Præcis som dengang i 90'erne.Premium
2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris
I stedet for at koncentrere sig om stadigt højere opløsninger og buede skærme, lægger tv-industrien i 2021 op til at satse på det helt rigtige: Billedkvaliteten og prisen.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.