Microsoft-sheriff: Hackerne går nu hellere efter skoler og hospitaler end bankerne

Big data er det nye sort blandt it-kriminelle, og det er ligegyldigt om data kommer fra skolen eller fra hospitalerne, der er blevet de nye marker, som der høstes personlige data fra, lyder det fra Microsofts Digital Crimes Unit-chef.

At it-kriminelle går efter dine bankdata er nok ikke den store hemmelighed, men at der høstes data i børnehaver, skoler eller fra hospitaler, er nok knap så udbredt viden.

"Men faktisk giver det god mening for it-kriminelle at indsamle data fra disse institutioner," fortæller Richard Boscovich, der er chef for Microsofts Digital Crimes Unit, som har været på besøg i Danmark.

Han talte på sikkerhedskonferencen CCCC 2015, der er arrangeret af Dansk Industri, Erhvervs- og Vækstministeriet og CSIS. Her mødes it-sikkerhedsfolk fra 25 nationer for at se på trusler og løsninger.

"For det første er det nemt, for der er typisk ikke den store sikkerhed på eksempelvis en skole," fortæller han.

"Denne form for høst af data bruges til at stykke profiler sammen af brugerne. Jo flere data, jo bedre profil. Det er big data-analyser, som man kender det fra almindelige virksomheder, der gerne vil bygge profiler af deres kunder. De kriminelle kan bare bruge langt flere dataressourcer," siger den lille amerikanske jurist.

Disse informationer kan eksempelvis anvendes i de meget personlige spear phishing-angreb, hvor en mail udformes til en bestemt person i en virksomhed eller organisationen, for derved at åbne en dør til netværket.

"Big data er en ny måde at drive illegal forretning på."

Her er nøglen til bekæmpelse
Hans pointe er, at offentlige og private er nødt til at arbejdes sammen omkring it-sikkerheden, fordi den breder sig over alle sektorer, som han illustrerer med folkeskoleeksemplet.

"I Microsoft har vi set nødvendigheden af samarbejde. Det er umuligt at bekæmpe it-kriminaliteten uden samarbejde om jura, teknik og politiarbejde," vurderer han.

At det virker i praksis, hiver han flere eksempler frem for at illustrerer blandt andet nedlukningen af botnettet Zeus.

Desuden peger han på Simda, der var en malware, som plagede henved 800.000 computere.

"Det var et samarbejde mellem mange aktører. Interpol, Trend Micro, hollandske myndigheder og det russiske indenrigsministerium blandt mange andre."

Den fine kunst

Men han peger også på, at det er en kunst at få alle parter til at spille sammen, og at det ikke virker hver gang.

"Når det går godt, får man tilbagemeldinger med det samme. Det kan være fra banker, der ikke længere oplever angreb eller fra antivirus-producenternes statistikker, hvor malware-problemerne forsvinder. Men det er svært, at koordinere arbejdet."

Ofte hører man om, at I lukker infrastrukturen ned, men det er sjældent, at man hører om at bagmændene pågribes. Er det her skoen trykker?


"Efterforskningen tager tid, og den kræver, at man koordinerer alle aspekter i en auktion. Fra teknik til ransagskendelse. Men jeg synes faktisk, at der er flere eksempler på, at der også sker arrestationer, eksempelvis da Zeus blev lukket, blev flere personer anholdt."

Hvordan sikrer man, at bagmændene ikke slipper?


"Det er et samarbejde. Men det er vigtigt, at teknikkerne efterlader beviserne til efterforskningen på en god måde," vurderer Microsofts jurist.

Læs også:
Sikkerhedskæmpe køber dansk it-selskab for 112 millioner kroner

Microsoft: Sådan skal cloud-sikkerhed skrues ordentligt sammen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


ESDH/ECM: Effektiv data- og dokumenthåndtering i din organisation

Den rigtige dokumenthåndtering er i den grad med til at sikre effektiviteten i din virksomhed. Det hjælper både din virksomhed og dine medarbejder til at spare tid, mindske risikoen for fejl og leve op til gældende regler. Få svar på hvilke arbejdsprocesser, der med fordel kan digitaliseres først.

20. oktober 2020 | Læs mere


Computerworld
Tesla ramt af omfattende it-nedbrud: Brugere kan ikke låse bilen op via appen
Tesla ramt af store tekniske vanskeligheder, der har fået interne og eksterne systemer til at gå ned. Tesla-ejere har ikke kunne forbindes til bilerne via appen.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale værdier i døgndrift – målrettet, hurtigt og effektivt
Et konstant skiftende trusselsbillede og ændrede behov for eksempelvis flere hjemmearbejdspladser udfordrer virksomheden drift, indtjening og – i værste fald – eksistens. Men her er ofte allerede ganske mange sikkerhedssystemer i drift, og derfor er løsningen sjældent endnu flere tiltag og lag. De vil ofte blot bidrage til forvirringen, øge antallet af alarmer og måske endda ende med at gøre virksomhedens mere sårbar. I stedet kan det give mening at vælge en ekstern leverandør, der kan overvåge og sikre de digitale aktiver fokuseret, effektivt og i døgndrift. Helt uden behov for at sætte kostbare og ressourcekrævende projekter i søen – og uden at skulle tilkøbe dyre konsulentydelser og specialressourcer. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.