Microsoft-sheriff: Hackerne går nu hellere efter skoler og hospitaler end bankerne

Big data er det nye sort blandt it-kriminelle, og det er ligegyldigt om data kommer fra skolen eller fra hospitalerne, der er blevet de nye marker, som der høstes personlige data fra, lyder det fra Microsofts Digital Crimes Unit-chef.

At it-kriminelle går efter dine bankdata er nok ikke den store hemmelighed, men at der høstes data i børnehaver, skoler eller fra hospitaler, er nok knap så udbredt viden.

"Men faktisk giver det god mening for it-kriminelle at indsamle data fra disse institutioner," fortæller Richard Boscovich, der er chef for Microsofts Digital Crimes Unit, som har været på besøg i Danmark.

Han talte på sikkerhedskonferencen CCCC 2015, der er arrangeret af Dansk Industri, Erhvervs- og Vækstministeriet og CSIS. Her mødes it-sikkerhedsfolk fra 25 nationer for at se på trusler og løsninger.

"For det første er det nemt, for der er typisk ikke den store sikkerhed på eksempelvis en skole," fortæller han.

"Denne form for høst af data bruges til at stykke profiler sammen af brugerne. Jo flere data, jo bedre profil. Det er big data-analyser, som man kender det fra almindelige virksomheder, der gerne vil bygge profiler af deres kunder. De kriminelle kan bare bruge langt flere dataressourcer," siger den lille amerikanske jurist.

Disse informationer kan eksempelvis anvendes i de meget personlige spear phishing-angreb, hvor en mail udformes til en bestemt person i en virksomhed eller organisationen, for derved at åbne en dør til netværket.

"Big data er en ny måde at drive illegal forretning på."

Her er nøglen til bekæmpelse
Hans pointe er, at offentlige og private er nødt til at arbejdes sammen omkring it-sikkerheden, fordi den breder sig over alle sektorer, som han illustrerer med folkeskoleeksemplet.

"I Microsoft har vi set nødvendigheden af samarbejde. Det er umuligt at bekæmpe it-kriminaliteten uden samarbejde om jura, teknik og politiarbejde," vurderer han.

At det virker i praksis, hiver han flere eksempler frem for at illustrerer blandt andet nedlukningen af botnettet Zeus.

Desuden peger han på Simda, der var en malware, som plagede henved 800.000 computere.

"Det var et samarbejde mellem mange aktører. Interpol, Trend Micro, hollandske myndigheder og det russiske indenrigsministerium blandt mange andre."

Den fine kunst

Men han peger også på, at det er en kunst at få alle parter til at spille sammen, og at det ikke virker hver gang.

"Når det går godt, får man tilbagemeldinger med det samme. Det kan være fra banker, der ikke længere oplever angreb eller fra antivirus-producenternes statistikker, hvor malware-problemerne forsvinder. Men det er svært, at koordinere arbejdet."

Ofte hører man om, at I lukker infrastrukturen ned, men det er sjældent, at man hører om at bagmændene pågribes. Er det her skoen trykker?


"Efterforskningen tager tid, og den kræver, at man koordinerer alle aspekter i en auktion. Fra teknik til ransagskendelse. Men jeg synes faktisk, at der er flere eksempler på, at der også sker arrestationer, eksempelvis da Zeus blev lukket, blev flere personer anholdt."

Hvordan sikrer man, at bagmændene ikke slipper?


"Det er et samarbejde. Men det er vigtigt, at teknikkerne efterlader beviserne til efterforskningen på en god måde," vurderer Microsofts jurist.

Læs også:
Sikkerhedskæmpe køber dansk it-selskab for 112 millioner kroner

Microsoft: Sådan skal cloud-sikkerhed skrues ordentligt sammen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid Cloud - placer dit workload hvor det giver mest værdi

De fleste virksomheder er forlængst begyndt at anvende cloud-services til produktivitet, onlinemøder og meget andet. Men de næste trin på cloudrejsen er svære. På dette seminar vil du høre om den metodik, der gør det muligt at tage de næste skridt på cloudrejsen - og få indblik i praktiske eksempler.

25. februar 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.