Fra traditionel software til cloud-løsninger: Derfor er skiftet så svært

Det kan være ganske svært at gå fra at levere traditionelle software-løsninger til at satse på cloud-services. Her er seks anbefalinger til, hvordan man som virksomhed kan gribe det an.

Mens cloud-leverandører som amerikanske Salesforce.com og danske e-conomic har haft den klare fordel at være født i skyen, har andre softwarevirksomheder en helt anden historik, der gør skiftet til cloud-services mere kompliceret.

Tænk Microsoft, tænk SAP, tænk IBM - og tænk de mange små og mellemstore danske it-virksomheder, der gennem årene har levet af at sælge traditionelle software-produkter, som kunderne har kørende på eget eller hostingpartneres jern.

Mange af de virksomheder er nu i større eller mindre omfang i gang med at gentænke forretnings- og leverance-modellerne med udgangspunkt i cloud.

Det skift er dog lettere sagt end gjort, skriver rådgivningsfirmaet McKinsey i en ny analyse.

"De softwareleverandører, der allerede har implementeret en eller anden form for SaaS-leveringsmodel, melder om bedre kundeoplevelser, lavere omkostninger til levering og support, adgang til nye markeder og muligheden for at udvikle nye produkter," skriver McKinsey og nævner specifikt Adobe som et positivt eksempel på dette.

"Men for mange førende softwareleverandører forbliver SaaS fortsat noget, man overvejer."

Rådgivningsfirmaet henviser til, at IDC har estimeret, at kun otte procent af omsætningen fra verdens 100 største softwarevirksomheder kommer fra SaaS, og at syv ud af 10 af de største virksomheder stadig henter under fem procent af software-omsætningen på SaaS.

Årsagen er ikke mindst, at et skift til cloud kræver, at man kigger på alt fra arkitekturen i softwaren til produktudviklingen, medarbejderkompetencerne og distribueringen.

Det er en mundfuld af de større, og McKinsey peger derfor på seks strategiske principper, man kan tage udgangspunkt i, hvis man er en traditonel softwarevirksomhed, der skal bevæge sig over i cloud-verdenen.

Læs også: To helt centrale begreber der er nøglen til din fremtid i it-branchen

Her er de seks gode råd
1) Minimum viable products er vejen frem.
McKinsey anbefaler først og fremmest, at man som virksomhed får taget hul på minimum viable products snarere end de klassiek 'big bang'-projekter .

"Disse minimum viable products kan frigives i løbet af måneder i stedet for år. Udvikler-teams kan få nyttig feedback fra kunder om, hvordan de cloud-baserede løsninger fungerer (eller ikke gør), og de kan så justere de kritiske elementer ved softwaren i forhold til dette," lyder rådet.

Du kan læse meget mere om at arbejde med minimum viable products her.

2) Kunderne er med i udviklingen.
Princippet med minimum viable products er også grunden til, at McKinsey har et andet princip: At kunderne skal behandles som en del af udviklings-teamet.

Det betyder konkret, at udviklerne i virksomheden skal indgå en tæt dialog med kunderne allerede på et tidligt stadie.

"Softwareudviklerne kan køre applikationer centralt fra for alle, men de kan slå funktioner til eller fra for specifikke slutbrugere, indsamle feedback og tilpasse," anbefaler McKinsey blandt andet.

3) Du skal forvente og tolerere fejl.
Selvom man kan gøre meget for at minimere nedetid og fejl, kan det ikke helt undgås - og slet ikke, hvis man skal arbejde med minimum viable products og løbende leverancer af nye funktioner.

Derfor adskiller udviklingen af cloud-løsninger sig også markant fra traditionel softwareudvikling:

"Cloud-modellen giver mulighed for lettere vedligehold, så udviklere bør have friheden til ofte og uden tøven at frigive minimum viable products, men med mekanismer på plads til at foretage hurtigere rettelser."

4) Sats på agil udvikling.
De fleste virksomheder arbejder i dag med agile udviklingsprincipper, og vil man noget med cloud, er der bestemt heller ingen vej uden om agil udvikling, mener McKinsey.

Konkret rådes virksomhederne til at få udviklerne til at omfavne et mindset, hvor man arbejder med continuous delivery.

Vi har tidligere haft fokus på, hvad der ligger i det begreb - læs om det her.

5) Udviklerne skal både have frihed og ansvar. 
Mckinsey peger også på behovet for, at man hurtigt kan reagere, når der opdages fejl i SaaS-løsningerne.

Det nødvendiggør, at udviklerne hurtigt kan reagere - og også at de føler et ansvar for at minimere fejlene på forhånd.

"De leverandører, der med succes har flyttet deres løsninger til skyen, holder ikke bare testerne, men også softwareudviklerne, ansvarlige for at sikre produkter og kundeoplevelser af en øj kvalitet."

Derfor mener McKinsey også, at man skal bygge avancerede diagnosticeringsværktøjer ind i softwaren fra starten, så arbejdet med at spotte og rette fejl kan foregå så hurtigt og smidigt som muligt.

6) Nødvendigt med nye kompetencer og teknologier.
Endelig peger rådgivningsfirmaet på, at skiftet til cloud for en softwarevirksomhed også kræver, at man får nye kompetencer ind i virksomheden, og at man investerer i nye værktøjer og infrastruktur, der kan understøtte en cloud-orienteret udvikling.

Læs også:

To helt centrale begreber der er nøglen til din fremtid i it-branchen

Succesraten er elendig på de store projekter: Derfor ender de helt galt

Ny undersøgelse: Danmark humper langt efter Europa i cloud-brugen

Hvorfor er vi så bange for skyen i Danmark

Cloud-giganter i vildt kapløb om Europa: Her kommer de nye giga-datacentre

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.