Artikel top billede

Ny undersøgelse: Danmark humper langt efter Europa i cloud-brugen

Danske it-chefer er meget mere forsigtige med at benytte cloud computing i forhold til sine europæiske kolleger, viser ny undersøgelse. Den tendens er der rigtig mange gode forklaringer på, mener it-analytiker.

På trods af at danske virksomheder i stigende omfang omfavner hybride cloud-løsninger, halter vi stadig langt efter resten af Europa, når det kommer til at hoppe ud i dataskyerne.

Det viser en ny IDG-undersøgelse, som på vegne af den europæiske co-locationvirksomhed Interxion har spurgt 625 CIO'er og andre it-beslutningstagere fra virksomheder med mere end 100 ansatte i en række europæiske

"Den manglende cloud-udbredelse i Danmark i forhold til resten af Europa kan skyldes flere ting. En af de væsentligste årsager er, at store cloud-udbydere som eksempelvis Amazon længe ikke har haft fokus på små markeder som det danske."

Således lyder vurderingen fra research manager Anders Elbak fra it-analysehuset IDC Nordic, der er en del af IDG-butikken, som står bag undersøgelsen.

"Derudover har den offentlige sektor i Danmark også haft svært ved at komme i gang i skyerne, da databeskyttelseslovgivningen herhjemme og det danske Datatilsynet i flere tilfælde har været noget mere restriktivt end i andre lande," tilføjer han.

Bagud på alle fronter

Tallene i undersøgelsen taler da også sit tydelige sprog, når den danske cloud-villighed sammenlignes med lande som Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien, Østrig, Schweiz, Irland, Holland, Belgien og Sverige.

Mens gennemsnittet for brugen af hybride cloudløsninger - altså løsninger med et blandet miljø af egne servere og en ekstern cloudleverandør - ligger på 45 procent i Europa, ligger danske virksomheder med hybride løsninger i dag nede på 20 procent.

Undersøgelsen viser også, at 80 procent af de europæiske it-chefer til næste år forventer at være overgået til hybride cloud-løsninger.

Her peger de danske it-chefer på, at 66 procent af de adspurgte selskaber fra Danmark forventer at overgå til hybride clouds i 2016.

"Tallene indikerer en tendens, som vi efterhånden har set i flere år; cloud står foran sit gennembrud i disse år, og det er vel efterhånden kun de færreste, der stiller spørgsmålstegn ved, om det er den vej, it-verdenen er på vej ud af," siger Anders Elbak.

Han fortæller desuden, at der er bred enighed om, at netop de hybride clouds er den løsning, som er mest udbredt og som har 'vundet'.

"De færreste kører en ren public eller private cloud eller i et datacenter. Det er blandede miljøer i form af hybride clouds et udtryk for," vurderer IDC-analytikeren.

Krisen kradser hul til skyen

Ifølge IDG-undersøgelsen benytter 38 procent af de europæiske selskaber i dag public clouds, mens brugen af de offentlige skyer for de danske it-chefers vedkommende er nede på 18 procent.

Til gengæld sværger mange danske virksomheder fortsat til det velkendte datacenter, som 88 procent benytter, hvorimod resten af Europa så småt er vej væk med et forbrug på 70 procent.

"En anden forklaring på, at Danmark er efter store lande i Europa, kan også være, at cloud i høj grad bruges til at spare penge. Når vi herhjemme har været forskånet for den værste økonomiske krise, så vil det se ud som om, at vi halter bagefter herhjemme," forklarer Anders Elbak fra IDC.

Han siger samtidig, at på arbejdspladser, hvor man ikke ved, hvor mange medarbejdere der er i det næste halve år, giver cloud også rigtig god mening at benytte.

Vi bruger da clouds i Danmark

Alligevel studser IDC-analytikeren over, at Danmark på alle punkter humper efter de andre europæiske lande.

"Hos IDC har vi tidligere gennemført undersøgelser, der også viser, at Danmark er bagud på cloud-området. Når man så går folk på klingen, så viser det sig, at de faktisk bruger en lang række cloudservices. Det skal man måske også lige huske på, når man ser på den slags undersøgelser," lyder det fra Anders Elbak.

For en god ordens skyld opsummerer han begreberne med, at datacenterløsningen er løsninger hostet i dit eget eller et eksternt datacenter.

Private clouds er derimod løsninger hostet hjemme eller ude i ét eksternt datacenter med funktioner som skalerbarhed, self provisioning og andre cloud-definitioner.

Public cloud er løsninger, der kører på delt infrastruktur hos eksterne udbydere - igen med fokus på skalerbarhed og de andre cloud-definitioner, mens hybrid clouds er blandede miljøer med data på både egne og eksterne servere.

Frygter for sikkerheden

Udover beviset for, at Danmark er en del bagefter resten af Europa på cloudfronten, viser IDG-undersøgelsen også, at en af de helt store showstoppere for de danske it-ledere i skyen er sikkerhed.

75 procent af de danske it-ledere angiver, at de har betænkeligheder ved at sende deres data ud i skyen grundet sikkerhedsudfordringer.

Det tal ligger i gennemsnit på 69 procent, hvis man kigger på hele Europa.

Derudover bliver (høje) omkostninger og applikationsperformance nævnt som andre grund til, at man holder igen på tilstedeværelsen i skyen.

I begge tilfælde ligger Danmark over det europæiske gennemsnit.

Læs også:

Forsikrings-gigant skærer 75 procent af udgifterne med cloud

Microsofts Azure tager stort spring: Skal være platform for internet of things




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere