Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Skal du hoppe med på Microsofts store opgraderings-tog?

ComputerViews: Det er slut med de kæmpestore system-fornyelser med års mellemrum fra Microsofts side. Istedet forsøger selskabet at sætte gang i løbende og vedvarende opgraderinger. Du kan godt vente. Men er det nu også en god ide?

ComputerViews: Der er grøde og opbrud i Microsofts kerne-forretning, som flytter sig fra at være centreret omkring salg af licenser til salg af abonnementer til brug af cloud-orienterede systemer.

Det er en model, der gennemsyrer hele Microsofts produkt-portefølje, som er under hastig opgradering og forandring: Med cloud'en som centrum skal systemerne kunne kobles sammen på kryds og tværs, data skal flyde på tværs, og funktioner skal optimeres ved hjælp af data fra andre systemer.

Det giver meget store muligheder for at finde nye smarte veje - og for at gøre it-systemerne nærmest intelligente.

Det kan du læse mere om her: Microsoft: Vi står på tærsklen til en tid domineret af helt ny type systemer

Windows 10 bliver en test

Lige på trapperne har vi nu Windows 10, der bliver en slags lakmus-prøve for Microsofts nye approach med at udsende opgraderinger hele tiden.

Meget tyder på, at Windows 10 bliver den allersidste af de store Windows-lanceringer, som vi kommer til at se.

Siden grundlæggelsen har Microsoft med nogle års mellemrum udsendt en spritny og komplet opdateret version af Windows til komplet afløsning af det tidligere udsendte system - mest effektivt gennem aftaler med pc-producenterne, der har præ-installeret de nye Windows-udgaver på deres maskiner.

Den model ser ud til at være slut med Windows 10, som i stedet løbende vil blive opdateret og opgraderet og dermed hele tiden moderniseret og ændret bid for bid.

Modellen kommer til at stå sin prøve under selve lanceringen af Windows 10, som ikke mindst kommer til at bestå af en kæmpe opgraderings-bølge af Windows 7 og Windows 8 til Windows 10.

Microsoft har gjort opgraderingen gratis i det første år efter lanceringen for at motivere så mange brugere af Windows 7 og Windows 8 som muligt til at opgradere til Windows 10 uden at de behøver vente en hel pc-cyklus på, at brugerne kommer rundt til at udskifte deres gamle pc med en ny pc, der er præinstalleret med Windows 10.

For jo flere, der kommer over, jo nemmere vil det blive for Microsoft at komme videre.

Du kan læse mere om priserne for Windows 10 her: Så meget kommer en ny Windows 10-licens til at koste

Hoppe med eller ej?

En ting er selvfølgelig, hvad en leverandør som Microsoft ønsker for at sætte yderligere skub i forretningen. En anden ting er, hvad der klangbund for blandt kunderne.

Sikkert er det dog, at der for alvor er pull blandt virksomhederne over mod systemer, der kan understøtte den i dag mere og mere livsvigtige agilitet.

Muligheden for at at foretage hyppige justeringer og kursændringer efter de skiftende markedsbetingelser er afgørende for virksomhederne i dag - eller er ved at blive det: Når en ny mulighed opstår på basis af ny viden udsprunget fra de mange digitale kilder, skal man være i stand til at gribe den. Virker den ikke, skal man være i stand til at droppe den.

Analysehuset IDC mener endda, at vi er på vej ind i den tredje industrielle tidsalder (efter hhv industrialiseringen og indførelsen af masseproduktion), nemlig den digitale tidsalder.

Forude venter total digitalisering af virksomhederne via big data, cloud og de mere og mere intelligente it-systemer, der smelter sammen til et intelligent hele.

"Det er slut med at banke løs på samme projekt i årevis og til sidst opdage, at man har spildt millioner af kroner og syv år, inden man lægger det i graven. Vi skal fejle hurtigere," sagde han, da han fornylig talte til Computerworlds kåring af Danmarks bedste CIO, som du kan læse mere om her: Her er Danmarks bedste CIO: Han er Årets CIO 2015.

Standard er fremtiden

Pudsigt nok er det en udvikling, der i meget høj grad taler for, at virksomhederne ændrer deres processer efter systemerne - og ikke omvendt, som vi ellers har været vænnet til gennem mange år, hvor systemerne er blevet bygget og hele tiden tilrettet efter virksomhedens processer.

Grund: Skal man kunne agere hurtigt og agilt, er der ikke tid til at de store, individuelle tilretninger med tilhørende projekter, kode-arbejde, implementerings, test-perioder og hele molevitten. Her skal gevinsten kunne høstes hurtigt og nemt for forretningen.

Det taler for standard-systemer hele raden rundt. Vel at mærke de rigtige standard-systemer, der altså skal udvælges nøje ud fra forretningens specifikke og stærkt individuelle behov og markeds-situation og i nøje sammenhæng med virksomhedens øvrige it-systemer.

Fordelen ved de nye standard-systemer er samtidig (og ikke mindst), at de kan opgraderes hastigt og nemt direkte fra leverandørens hånd - ofte via cloud'en - hvilket jo fjerner en væsentlig del af arbejdsbyrden fra brugerne.

Imod taler, at kun de færreste organisationer tænder på forandringer: Nyskabelser, nye it-systemer, organisations-ændringer og lignende trækker ressourcer, tid og energi ud af medarbejderne, som i læreprocessen ikke får lavet noget.

Det er noget, som blandt andre Microsoft har taget højde ved at give virksomhederne en frist på otte måneder til at implementere nyskabelser i eksempelvis Windows 10.

Det kan du læse mere om her: Microsoft lukker for dine sikkerheds-opdateringer, hvis ikke du opdaterer Windows 10 hurtigt nok.

Netop virksomhederne kan blive noget af udfordring for Microsofts og Windows 10. Mange af dem kører nemlig i dag med Windows 7, som er ret populært og som stadig har knap fem års support-tid tilbage.

Der skal mere end almindeligt gode argumenter til fra Microsofts side for at lokke virksomhederne - især de små - til med et snuptag af skifte til Windows 10, som Microsoft da også ihærdigt har forsøgt at gøre lækker.

Det kan du læse mere om her: Derfor bliver Windows 10 en succes i virksomhederne

Privatbrugerne bliver næppe noget problem: Her er Windows 8 efterhånden blevet ret udbredt, og den store utilfredshed med Windows 8 er lige vand på Windows 10-møllen.

Buddet herfra er derfor, at vi vil se, at privatbrugerne vil kaste sig over Windows 10 og opgradere ret hurtigt fra Windows 7 og (især) Windows 8, mens virksomhederne vil være noget mere tilbageholdende fraregnet enkelte større virksomheder med tæerne fremme i skoene.

Når det gælder de store systemer, er der næppe nogen vej uden om: Indførelsen af standard-systemer og hyppige opdateringer af dine systemer kommer til at blive standarden, som alle skal vænne sig til. Det er simpelthen for farligt at lade være.

Hvad mener du? Skal man hoppe med omgående eller skal man vente? Hvad taler for og imod?

Læs også:

Microsoft: Derfor er det godt at opgradere og udsende nye versioner af Dynamics hele tiden

Microsofts nye Nano Server: Fem vigtige ting du skal vide om turbo-serveren

Microsoft lukker for dine sikkerheds-opdateringer hvis ikke du opdaterer Windows 10 hurtigt nok

Er din computer klar til Windows 10? Se kravene her

Satya Nadella: Sådan skal vi tjene penge med gratis Windows 10

Nye vilde sikkerheds-features fra Microsoft: Ingen kan stå imod




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere